live
Buitenlandoorlog oekraïne

Rusland: Alleen kernwapens bij bedreiging van ons land

Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Webredactie22 March 2022 06:42

Advertentie

Teeven gaat vluchtelingen halen

Rusland: Alleen inzet kernwapens als bestaan wordt bedreigd

Rusland zal alleen kernwapens inzetten als zijn bestaan wordt bedreigd, meldt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov dinsdag volgens het Russische staatspersbureau TASS. Hij lijkt daarmee te reageren op westerse bezorgdheid dat het conflict in Oekraïne, dat bijna een maand geleden werd binnengevallen door Rusland, zou kunnen escaleren tot een nucleaire oorlog.

„We hebben een beleid voor binnenlandse veiligheid, en het is openbaar. Je kunt alle redenen lezen voor het gebruik van kernwapens”, zei Peskov. „Dus als het een existentiële bedreiging is voor ons land, dan kan het worden gebruikt in overeenstemming met ons beleid”, aldus Peskov op vragen van journalisten over wanneer kernwapens worden ingezet.

VS: binnenkort meer sancties bondgenoten tegen Rusland

De Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten kondigen deze week extra sancties aan tegen Rusland, zegt het Witte Huis. Dat zou donderdag moeten gebeuren als de Amerikaanse president Joe Biden ontmoetingen heeft met de NAVO en de EU in Brussel, heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meegedeeld.

Kamer wil veel meer doen om gebruik Russisch gas af te bouwen

Om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas, roepen partijen in de Tweede Kamer het kabinet op naar alle opties te kijken om energie te besparen en naar alternatieven voor gas uit Rusland. Aan creativiteit geen gebrek, bleek in het debat over de leveringszekerheid van gas.

RD-correspondent in Rusland

“We blijven lekker hier in het mooie Rusland.” RD-correspondent William Immink woont in Rusland en doet zijn verhaal.

Oekraïne: zeker 100.000 burgers willen weg uit belegerd Marioepol

Volgens de Oekraïense regering willen minstens 100.000 burgers weg uit de door de Russen belegerde havenstad Marioepol in het zuiden. Maar zij kunnen niet vertrekken door een gebrek aan veilige vluchtroutes.

Beschietingen van Marioepol door Russische troepen beletten ook dat Oekraïense reddingswerkers toegang krijgen tot de plek van een gebombardeerd theater, waar mogelijk honderden burgers in kelders schuilden toen het gebouw vorige week werd getroffen door een luchtaanval. Rusland ontkent het theater te hebben beschoten of burgers aan te vallen.

Laatste MS-patiënten na behandeling Rusland donderdag weer terug

De laatste twee MS-patiënten die voor de oorlog in Oekraïne naar Rusland gingen voor stamceltherapie komen donderdag weer terug in Nederland. De zware behandeling is in Nederland momenteel nog niet beschikbaar voor patiënten met multiple sclerose (MS). Daar komt waarschijnlijk binnen een week of twee verandering in, vertelt Jan van Amstel, voorzitter van de MS Vereniging Nederland. „Zodat patiënten niet meer naar Rusland hoeven.”

Voor andere ziektes zoals leukemie of lymfklierkanker wordt stamceltherapie al wel ingezet in Nederland. „Langzamerhand wordt steeds duidelijker dat MS-patiënten ook baat hebben bij deze behandeling”, zegt Van Amstel. „Het is effectief en veiliger. Als je alle kosten tegen elkaar afweegt, is het ook goedkoper.” Alleen de zorgverzekeraars moeten de behandeling nog goedkeuren. Dan wordt stamceltherapie beschikbaar voor MS-patiënten die uitbehandeld zijn met normale geneesmiddelen. Dat gaat waarschijnlijk om zo’n tien tot twintig mensen per jaar, aldus de voorzitter.

Parijs benoemt Oekraïense stad Kiev tot ereburger

Parijs heeft de opmerkelijke stap gezet Kiev het ereburgerschap toe te kennen. „Met deze prijs die voor het eerst aan een stad wordt toegekend, bevestigt Parijs zijn vriendschap en steun voor de Oekraïense hoofdstad die momenteel vecht voor zijn vrijheid”, aldus burgemeester Anne Hidalgo van de Franse hoofdstad.

In een lange verklaring op de website laat de stad weten de Russische inval in Oekraïne krachtig te veroordelen en pal achter het land te staan. Wat de Franse hoofdstad betreft is toekenning van het ereburgerschap „het sterkste gebaar om solidariteit met Kiev te belichamen”.

De gemeenteraad van Parijs heeft ook besloten een miljoen euro beschikbaar te stellen aan verenigingen en organisaties die zorgen voor Oekraïense vluchtelingen die in de stad aankomen.

Moskou verwerpt waarschuwing VS over Russische cyberaanvallen

De Russische regering verwerpt de waarschuwing van de Amerikaanse president Joe Biden dat Rusland cyberaanvallen kan gaan uitvoeren op bedrijven als vergelding voor de harde westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens het Kremlin laat Rusland zich niet in met „banditisme”.

Biden zei maandag dat er informatie van de inlichtingendiensten is dat Moskou naar manieren kijkt om cyberaanvallen uit te voeren op Amerikaanse ondernemingen. Hij drong er dan ook bij bedrijven op aan de cyberverdediging onmiddellijk te versterken.

Maar volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov is daar geen sprake van. „De Russische federatie, in tegenstelling tot veel westerse landen, doet niet aan banditisme op staatsniveau.” Rusland is al vaker beschuldigd van cyberaanvallen op de Verenigde Staten en andere landen, maar dat wordt steevast ontkend door Moskou.

Volgens het Witte Huis lopen bedrijven die actief zijn met belangrijke infrastructuur risico om doelwit te worden van cyberaanvallen. De Amerikaanse overheid zegt tot dusver nog geen signalen te hebben gezien van grote Russische cyberaanvallen op infrastructuur of overheidsinstellingen.

Politie houdt advocaten Aleksej Navalni korte tijd aan

De politie heeft twee advocaten van oppositieleider Aleksej Navalni aangehouden na de uitspraak in een proces tegen Navalni over verduistering. Volgens het Franse persbureau AFP werden de raadslieden Olga Michailova en Vadim Kobzev door agenten naar het plaatselijke politiebureau in Pokrov gereden. Ze zijn korte tijd later vrijgelaten, bevestigde Kobzev.

VNG: maak regeling leefgeld Oekraïners zo eenvoudig mogelijk

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft bij de ministeries van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangevoerd dat de regeling voor het verstrekken van leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen zo eenvoudig en uitvoerbaar mogelijk moet worden, zo is dinsdag gemeld. Er is de afgelopen dagen „intensief overleg” geweest volgens de VNG.

VN-topman: absurde oorlog in Oekraïne moet worden beëindigd

VN-topman António Guterres drong dinsdag aan op een einde aan de „absurde oorlog” die pakweg een maand geleden is begonnen met de Russische invasie in Oekraïne. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties waarschuwde dat het conflict „snel nergens heen gaat” en het Oekraïense volk „een levende hel doormaakt.”

Griekse buitenlandminister wil hulpmissie naar Marioepol leiden

De Griekse minister Nikos Dendias van Buitenlandse Zaken is van plan een hulpmissie te leiden naar de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol. Voorwaarde is dat de strijdende partijen dat toelaten. Voordat Rusland Oekraïne binnenviel woonden er pakweg 100.000 etnische Grieken in en rond de strategische havenstad aan de Zee van Azov.

Situatie op de kaart

Tientallen Russische vliegtuigen in beslag genomen om sancties

Tientallen Russische vliegtuigen zijn in het buitenland in beslag genomen. Volgens het Russische persbureau Interfax gaat het om 78 toestellen. Moskou worstelt met harde westerse sancties na de invasie van Oekraïne. Daardoor is het grootste deel van de leveringen van vliegtuigen en onderdelen aan Rusland stopgezet.

In totaal zijn er 780 geleasete vliegtuigen in Rusland, waarvan 515 afkomstig van buitenlandse bedrijven. Uit angst dat die bedrijven de vliegtuigen opeisen als ze buiten Rusland landen, heeft het land luchtvaartmaatschappijen opgeroepen niet meer buiten Rusland en Belarus te vliegen met geleasete toestellen.

Die vliegtuigen stonden ook vaak in het buitenland geregistreerd. Bijna alle toestellen van Boeing en Airbus die door Russische luchtvaartmaatschappijen worden gebruikt, waren bijvoorbeeld geregistreerd in Bermuda en Ierland. Vorige week hebben die twee landen de certificering van alle door Rusland geëxploiteerde vliegtuigen opgeschort. Rusland maakte het vervolgens mogelijk voor buitenlandse partijen om toestellen in Rusland te registreren.

Het land had 1367 toestellen toen de sancties werden opgelegd. Daarvan zijn er nu bijna achthonderd ingeschreven in het Russische vliegtuigregister.

Rusland zegt het geschil met de leasemaatschappijen te willen oplossen. De verhuurders van de vliegtuigen willen echter niet onderhandelen over een compensatie of over een verkoop, aldus de Russen.

Stichting MAX organiseert benefietconcerten voor Oekraïne

De Nederlandse dirigent Jeroen Weierink organiseert in samenwerking met stichting MAX Maakt Mogelijk van Omroep MAX vijf benefietconcerten voor Oekraïne. Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde ‘Orkest voor de Vrede’ bestaat grotendeels uit Nederlandse musici die hun roots in Oekraïne en Rusland hebben.

De concerten vinden plaats van zaterdag 26 maart tot en met 30 maart in Maasland, Amsterdam, Leusden, Doetinchem en Deventer. Musici, solisten, dirigent en de concertzalen werken allemaal belangeloos mee en de gehele opbrengst komt ten goede aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.

Initiatiefnemer Weierink is dirigent van het befaamde Charkov City Opera & Ballet. Met dit gezelschap reisde hij de laatste zes jaar door Europa met tal van bekende opera’s van Verdi, Bizet en Puccini. In 2015 dirigeerde hij in de kathedraal van Kiev het officiële herdenkingsconcert voor de MH17-ramp in aanwezigheid van de Oekraïense president en zijn gasten.

„Poetin vindt het niet leuk als je zegt: Wil je stoppen...”

Wat oorlog is? Gert uit groep 4 weet het antwoord: „Dat er veel bommen worden gewerpt.” En vrede dan? „Dat je niet meer de hele tijd denkt: Moeten we schuilen?”

Bekende Russische journaliste stopt uit onvrede over Oekraïne

Een vooraanstaande Russische journaliste en voormalig tv-presentatrice, Zjanna Leonidovna Agalakova, heeft ontslag genomen uit onvrede over de aanval op Oekraïne. Ze werkte tot voor kort voor de Russische staatszender Kanaal 1, als laatste als correspondent in Parijs. Daar zei ze dat ze ontslag heeft genomen, omdat ze dit werk niet meer kan doen. Als redenen gaf ze aan dat de staatstelevisie voor propaganda van het Kremlin wordt misbruikt en de autoriteiten onafhankelijke media censureren en sluiten.

Agalakova is bekend in Rusland door circa dertig jaar werk in de media. Ze won in 2002 een mediaprijs en werd in 2006 door de regering van het land onderscheiden voor haar diensten voor het vaderland.

Ze werkte begin jaren negentig bij persbureau RIA Novosti als verslaggeefster voor entertainmentnieuws en nieuws over beroemdheden. In 1999 ging ze bij Kanaal 1 werken als nieuwslezeres en presentatrice. Vervolgens ging ze aan het werk als correspondent in Parijs en daarna als correspondent in New York. Ze keerde een jaar geleden naar Parijs terug, waar ze afgelopen week haar ontslag indiende.

Oekraïne meldt 15.300 doden onder Russische troepen

Oekraïne meldt dat zo’n 15.300 Russische soldaten zijn gesneuveld sinds het begin van de oorlog in het land. De informatie is niet bevestigd door Rusland, dat begin deze maand meldde dat 498 van zijn militairen waren omgekomen.

Er was de afgelopen dagen verwarring over het dodental na berichtgeving van de Russische pro-Kremlin krant Komsomolskaja Pravda. Die publiceerde zondag online een artikel waarin stond dat 9861 Russische soldaten waren gesneuveld, maar dat cijfer verdween later. Een journalist van de krant heeft dinsdag verklaard dat de site was gehackt.

Rusland stelt zich zeer terughoudend op bij het delen van informatie over overleden en gewonde militairen. Begin deze maand werd voor het eerst en laatst een dodental gemeld.

Nederland bevriest bijna 400 miljoen aan Russisch geld

In Nederland is inmiddels 392 miljoen euro aan Russische tegoeden en transacties bevroren, meldt minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. In totaal zijn 188 meldingen van banken, verzekeraars, andere financiële instellingen en trustkantoren binnengekomen. En de teller loopt op, benadrukt de bewindsvrouw.

Instellingen waar vermogen en/of tegoeden van Russen zijn ondergebracht die op de sanctielijsten staan, moeten dit bevriezen, anders maken ze zich schuldig aan een economisch delict. Ook moeten ze melding maken bij de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Begin vorige week had Kaag het nog over 6 miljoen euro aan bevroren Russisch geld, hoewel ook dat al snel achterhaald was. DNB-baas Klaas Knot had het vrijdag in Nieuwsuur over 200 miljoen euro. Ook de tussenstand die de minister nu met de Kamer deelt, geeft volgens haar „vermoedelijk geen actueel beeld van de daadwerkelijke sanctiehits en bevriezingen”. De Kamer wordt vaker bijgepraat, belooft ze.

Kaag benadrukt dat financiële instellingen „alleen vermogen van gesanctioneerde personen kunnen bevriezen als het vermogen bij hun is ondergebracht of hun diensten worden gebruikt”. Bij het uitvoeren van sancties zijn de financiële instellingen zelf, hun toezichthouders, ministeries én in sommige gevallen het Openbaar Ministerie betrokken. Omdat er zoveel verschillende „rollen en verantwoordelijkheden” zijn, wil het kabinet dat een werkgroep, die onder het ministerie van Buitenlandse Zaken valt, kijkt naar „de effectiviteit van de uitvoering en handhaving van de sanctieregelgeving”.

Stichting stuurt al 500 dozen met medicijnen naar Oekraïne

Een stichting die medische hulpmiddelen en medicijnen naar Oekraïne stuurt, heeft inmiddels zo’n vijfhonderd dozen met gedoneerde medicijnen naar het land gebracht. Die zijn vaak afkomstig van ziekenhuizen of andere zorginstellingen in de buurt van Haarlem of Leiden. Daarnaast kan de stichting extra medicijnen of hulpmiddelen kopen met ontvangen gelddonaties.

In totaal zijn zo’n vier volle vrachtwagens naar Oekraïne gebracht. De inhoud is verspreid over ziekenhuizen die om hulp hebben gevraagd. Momenteel is een bestelling nog op weg naar een ziekenhuis in Dnipro. Eerder ging al een gedoneerde ambulance naar een ziekenhuis in Ternopil.

De stichting Artsenhulp: medicamenten voor Oekraïne is opgericht na de inval van Rusland in Oekraïne. Een van de initiatiefnemers is een Oekraïense die al jaren als arts in Nederland werkt. Haar contacten in haar vaderland lieten haar weten dringend medicijnen nodig te hebben.

Poetin kan heel Syrië leegplukken

Voor wat hoort wat. De Russische president Vladimir Poetin heeft ervoor gezorgd dat de Syrische president Bashar al-Assad kon overleven, en nu is het de beurt van de laatste om terug te betalen.

Met verse Syrische soldaten, die de trage Russische opmars in Oekraïne een impuls moeten geven.

Zelenski spreekt paus, vestigt hoop op bemiddeling Vaticaan

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de situatie in zijn land besproken met paus Franciscus. Bemiddeling van het Vaticaan om het lijden in Oekraïne te beëindigen zou worden gewaardeerd, twittert Zelenski.

Het staatshoofd heeft de katholieke leider verteld over de moeilijke humanitaire situatie en de blokkade van vluchtroutes door Russische troepen bij belegerde steden. Zelenski bedankte Franciscus voor de gebeden voor Oekraïne en vrede.

De paus herhaalde zondag zijn oproep tot het beëindigen van de oorlog. Hij sprak van een „zinloos bloedbad” met elke dag „slachtingen en wreedheden”. „De gewelddadige agressie tegen Oekraïne vertraagt helaas niet”, zei hij. Een dag eerder had hij Oekraïense vluchtelingen in een kinderziekenhuis in Rome bezocht.

KVK: klein deel ondernemers voelt grote impact sancties Rusland

Een klein deel van de bedrijven ondervindt grote gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van eigen onderzoek onder bijna 1400 Nederlandse ondernemers. Het gaat om gevolgen als hoge brandstofprijzen, producten die niet leverbaar zijn en terughoudendheid van kopers door de verder stijgende inflatie.

Slechts 7 procent van de ondernemers doet zaken met Rusland. De gevolgen worden wel breder gevoeld, vooral in de sectoren land- en tuinbouw, groothandel en logistiek. In de land- en tuinbouw voelt een derde van de ondernemers grote of zeer grote gevolgen. In heel Nederland gaat het om 8 procent van de bedrijven.

Als ondernemers de gevolgen voelen van de oorlog en de sancties, gaat het vooral om hogere energieprijzen (68 procent). Bijna zes op de tien noemt hogere inkoopprijzen van materialen, grondstoffen of producten. Ruim een kwart merkt dat materialen, grondstoffen en producten minder beschikbaar zijn.

Ongeveer de helft van de ondernemers maakt zich in meer of mindere mate zorgen over het eigen bedrijf. Slechts een klein deel is bezig met het met nemen van maatregelen. Van de 13 procent van de ondernemers die zich daarmee bezighoudt, concentreert 30 procent zich op cyberveiligheid en 28 procent zoekt naar andere en duurzame bronnen van energie.

„Tegen de achtergrond van een nietsontziende oorlog door Rusland in Oekraïne valt de rest natuurlijk volledig in het niet”, zegt KVK-bestuurder Rodrique Engering in een toelichting. „We zien ook bij veel ondernemers een grote betrokkenheid. Iedereen realiseert zich de futiliteit van het eigen ongemak.” Toch wilde de KVK een beeld hebben van de gevolgen voor ondernemers omdat ze steeds vaker om advies vragen.

VluchtelingenWerk begrijpt dat leefgeld op zich laat wachten

Het is begrijpelijk dat het nog een aantal weken duurt voor Oekraïense vluchtelingen leefgeld krijgen, zegt VluchtelingenWerk Nederland. Het zou volgens een woordvoerster wel „wenselijk” zijn als Oekraïners die hier verblijven al eerder leefgeld voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer en boodschappen krijgen.

Russische Nobelprijswinnaar schenkt prijs aan vluchtelingen
ANP-441876394 1.jpg
Dmitri Moeratov. beeld AFP, NTB, Stian Lysberg Solum

Hoofdredacteur Dmitri Moeratov van de Russische krant Novaya Gazeta doneert zijn Nobelprijs voor de Vrede aan het het Oekraïense Vluchtelingenfonds. Moeratov was vorig jaar medewinnaar van de prestigieuze prijs voor zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Het besluit is in samenspraak met de krant genomen, schrijft Moeratov op de website van het dagblad. Hij wijst erop dat al 10 miljoen Oekraïners hun huis hebben moeten verlaten en vraagt veilinghuizen de „wereldberoemde” prijs aan te bieden. De opbrengst van de medaille moet ten goede komen aan „vluchtelingen, gewonde en zieke kinderen die dringend zorg nodig hebben”. Hij roept verder onder meer op tot een wapenstilstand, uitwisseling van gevangenen en humanitaire corridors.

De kritische krant zag zich onlangs genoodzaakt reportages van Russische militaire acties in Oekraïne van haar website te halen vanwege censuur. Door nieuwe wetgeving kan publicatie van wat desinformatie wordt genoemd leiden tot hoge boetes en maximaal vijftien jaar celstraf. Veel andere onafhankelijke media zijn al gestopt omdat de Russische autoriteiten ze verplicht zich uitsluitend te baseren op informatie van het Kremlin, het leger en de ministeries.

Bijna 25.000 opvangplekken voor Oekraïners geregeld

In de 25 veiligheidsregio’s zijn tot nu toe ruim 24.500 plekken beschikbaar gekomen voor de opvang van Oekraïners die zijn gevlucht voor het Russische geweld. Dat zijn er 700 meer dan maandag werd gemeld. Inmiddels worden op deze locaties nu 13.000 mensen opgevangen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Eigenlijk was afgesproken met het kabinet dat de regio’s nu 25.000 opvangplekken hadden geregeld, maar dat is net niet gehaald. Op zich levert dat geen gevolgen op, omdat iets meer dan de helft van de gereserveerde opvang nog maar bezet wordt.

Het is nog niet duidelijk hoeveel Oekraïners naar Nederland komen. Naast de opvang van de overheden, vangen ook particulieren vluchtelingen op. Hoeveel dat er zijn, is ook niet bekend.

Afgesproken is dat de komende tijd iedere regio in ieder geval nog eens duizend opvangplekken moet creëren.

Save the Children: bijna 500 scholen in Oekraïne beschadigd

Door de oorlog in Oekraïne zijn zeker 464 scholen en 43 ziekenhuizen in het land beschadigd, aldus Save the Children. Meer dan zestig scholen zijn compleet vernietigd. De hulporganisatie meldt dat na een analyse van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sinds het begin van de Russische invasie zijn ruim 3,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne. Onder hen zijn meer dan 1,5 miljoen kinderen. In het land zijn nog bijna 6 miljoen kinderen, aldus Save the Children. Die roept op tot de bescherming van burgers en kinderen.

Rusland ontkent dat het in Oekraïne burgerdoelen bestookt, terwijl daar wel bewijs voor is. Volgens Oekraïne zijn duizenden burgers omgekomen. Daarvan hebben de Verenigde Naties er meer dan negenhonderd geverifieerd. Onder hen zijn tientallen kinderen.

Burgemeester van stad bij Kiev roept inwoners op tot vertrek

De burgemeester van Borispil, ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van Kiev, heeft een deel van zijn inwoners opgeroepen de stad te verlaten vanwege gevechten in de omgeving. Net als in de andere plaatsen rondom de Oekraïense hoofdstad zijn onder de bevolking grote zorgen over de dreiging van mogelijke Russische aanvallen.

Het is volgens burgemeester Volodimir Borisenko niet nodig om in Borispil te blijven. Hij heeft gezegd dat de mannen de stad beter kunnen verdedigen als vrouwen en kinderen weg zijn. De stad heeft in totaal ongeveer 60.000 inwoners.

Een adviseur van de Oekraïense binnenlandminister heeft gezegd dat er in Borispil paniek is ontstaan vanwege geruchten over een Russische aanval woensdag, waarbij de stad zou worden vernietigd. Ook in andere plaatsen rondom Kiev zouden mensen in paniek zijn.

In de omgeving van Kiev vinden al weken gevechten plaats. Volgens Oekraïne is de inname van Kiev een van de belangrijkste doelen van Rusland. De missie is door een presidentieel adviseur omschreven als een zelfmoordmissie voor Russische soldaten.

Met je kind praten over erg en eng oorlogsnieuws

Hoe praat je met kinderen over de oorlog in Oekraïne? „Wees eerlijk en concreet. Maar maak het niet te erg.”

Eerlijk zijn is de enige manier; „verzwijgen werkt niet”, zegt drs. Petra van Nederpelt, orthopedagoog-generalist bij Driestar educatief en het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis. „Kinderen krijgen het nieuws mee op straat, op het plein. Ook kleuters praten er al over. Houd wel rekening met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van een kind.”

Eneco sluit geen gascontracten meer af met Russische leveranciers

Energiebedrijf Eneco gaat geen nieuwe contracten meer afsluiten voor de levering van Russisch gas vanwege de invasie in Oekraïne. Huidige contracten worden niet verlengd. Dat heeft topman As Tempelman gezegd tijdens een persbijeenkomst. Nu komt nog zo’n 15 procent van het gas dat Eneco aan zijn klanten levert uit Rusland.

Rouwbrief uit Marioepol

Een bericht uit Marioepol: „Dima, mama is vermoord op 9 maart 2022. Ze is snel overleden. Het huis is daarna afgebrand. Dima, het spijt me dat ik (haar) niet heb kunnen redden. Ik heb mama hierna begraven naast een kleuterschool." Onderaan het briefje heeft de afzender een kaart getekend.

Hoe ziet het veelkleurige geheel van de orthodoxe kerken in Nederland eruit?

Het was vorige week wereldnieuws: de Russisch-orthodoxe parochie uit Amsterdam wil het patriarchaat van Moskou verlaten. Orthodoxe kerken zijn, ook in Nederland, vaak langs nationale lijnen onderscheiden. Welke gemeenschappen zijn er in ons land?

Provincie Utrecht heeft ruim 2500 opvangplekken voor Oekraïners

De provincie Utrecht heeft meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gevonden dan het Rijk heeft opgedragen. De regio heeft momenteel 2505 plekken beschikbaar. Daar worden 1263 mensen opgevangen, laat de veiligheidsregio weten.

Elke regio moest uiterlijk maandag duizend opvangplekken geregeld hebben. Daarmee zou heel Nederland de eerste 25.000 Oekraïners kunnen opvangen. Dat aantal is net niet gehaald. Over twee weken zou elke regio nog eens duizend plekken moeten hebben gevonden. In totaal zouden er dan dus 50.000 opvangplaatsen moeten zijn.

Noord-Holland Noord heeft al bijna voldaan aan de tweede doelstelling. De regio telt nu 1900 opvangplekken. Daar verblijven ongeveer 1160 vluchtelingen uit Oekraïne. De regio Midden- en West-Brabant verwacht volgende week 2000 opvangplekken beschikbaar te hebben.

De regio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg hebben momenteel samen 2000 opvangplekken en voldoen daarmee aan het eerste doel.

In de provincie Friesland zijn momenteel bijna 600 opvangplekken in gebruik, minder dan de doelstelling. In de loop van deze week stijgt dat naar ongeveer 1500, verwacht de regio. In Friesland verblijven momenteel ongeveer 240 Oekraïense vluchtelingen. De regio Groningen heeft naar eigen zeggen „concreet zicht” op het halen van de 2000 opvangplekken. Die zijn nog niet allemaal beschikbaar, omdat de provincie nog ruimte over heeft. Momenteel worden er ongeveer 600 Oekraïners opgevangen.

Andere regio’s hebben niet voldaan aan het aantal opvangplekken dat de overheid heeft opgelegd. Zo telt Zaanstreek-Waterland bijna 900 opvangplekken, waarvan zo’n 200 in gebruik zijn. In Hollands Midden zijn iets meer dan 500 opvangplekken gerealiseerd, waarvan ongeveer 350 bezet zijn. De regio verwacht volgende week ruim 800 mensen op te kunnen vangen. Zeeland meldt niet hoeveel opvangplekken er beschikbaar zijn, maar zegt wel dat er momenteel bijna 200 Oekraïense vluchtelingen een plek hebben.

Rutte overlegt met Erdogan over Oekraïne en NAVO-top
ANP-445914247 1.jpg
Minister-president Mark Rutte brengt samen met burgemeester Rafal Trzaskowski van Warschau een bezoek aan een opvanglocatie voor vluchtelingen in opvangcentrum Sporthal Arena Ursynow. Rutte sprak tijdens zijn werkbezoek aan Polen onder meer met minister-president Mateusz Morawiecki over de oorlogssituatie in Oekraine. beeld ANP, Bart Maat

De oorlog in Oekraïne en de komende NAVO-top staan centraal tijdens het bezoek dinsdag van premier Mark Rutte aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De betrekkingen tussen Nederland en Turkije waren de afgelopen jaren erg stroef.
Volgens Rutte zijn de persoonlijke banden echter altijd goed gebleven. Hij zei vrijdag het belangrijk te vinden dat meer landen binnen de NAVO intensief contact hebben met de regering in Ankara. „Turkije is van groot belang voor de verdediging van de oostflank”, zei hij.

In 2017 was de relatie zo slecht dat de Nederlandse ambassadeur lang niet welkom was in Ankara. Dat kwam omdat Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde ertoe dat een Turkse minister Nederland moest verlaten.

Daarna zijn de banden wel weer aangehaald, maar het werd nooit heel hartelijk. Vorig jaar dreigde Erdogan nog tien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, het land uit te zetten omdat zij opriepen de filantroop Osman Kavala vrij te laten. Hij zit al jaren zonder veroordeling vast. Maandag besloot de rechter dat Kavala nog langer moet vastzitten.

Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Economisch gaat het echter al langer niet goed in Turkije. De afgelopen maanden probeert Erdogan de banden weer aan te halen met landen waarmee de relatie de afgelopen jaren sterk was verslechterd zoals Israël, Griekenland en Armenië.

Spanningen lopen op tussen YouTube en Russische overheid

De spanningen tussen Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, en de Russische overheid lopen op. Youtube, dat vooralsnog toegankelijk is in Rusland, heeft een kanaal van het Russische ministerie van Defensie verboden, meldt persbureau Bloomberg op basis van een intern bedrijfsdocument dat het heeft ingezien. Volgens Alphabetmedewerkers zou die beslissing tot een verbod op YouTube in het land kunnen leiden.

Vorige week haalde YouTube al video’s offline van het Russische leger waarin het de oorlog in Oekraïne een „bevrijdingsmissie” noemde. Enkele weken geleden besloot Alphabet al dat Russen geen advertenties meer konden kopen op Google. Het kantoor van Alphabet in Rusland is nog open, maar de afgelopen weken heeft het bedrijf stilletjes aan personeel weg verhuisd, zeggen anonieme bronnen tegen Bloomberg.

Maandag oordeelden Russische rechters dat Facebook en Instagram verboden moesten worden omdat de eigenaar van de sociale media, het Amerikaanse bedrijf Meta Platforms, extremistisch zou zijn. De toegang tot Facebook en Instagram was eerder al geblokkeerd.

Biden: Poetin overweegt inzet chemische wapens en cyberaanvallen

De Russische beschuldiging dat Kiev chemische en biologische wapens bezit, is volgens de Amerikaanse president Joe Biden niet alleen vals, maar suggereert zelfs dat de Russische president Vladimir Poetin zelf zou overwegen zulke wapens te gebruiken. Biden leverde geen bewijs voor zijn beschuldiging.

„Poetin staat met zijn rug tegen de muur”, zei Biden tijdens een zakelijk congres maandag. „Hij zegt dat Amerika biologische en chemische wapens heeft in Europa. Hij suggereert dat Oekraïne die ook heeft. Dat is een duidelijk teken dat hij overweegt beide te gebruiken.”

Biden waarschuwde ook voor mogelijke Russische cyberaanvallen als vergelding op de westerse sancties tegen het land. Hij drong er bij de private sector in de VS op aan om „onmiddellijk jullie cyberdefensie te versterken”.

EU-landen gaan defensiekrachten bundelen in ‘vijandiger’ wereld

De landen van de Europese Unie zijn het eens over nauwere defensiesamenwerking. Hun nieuwe zogeheten Strategisch Kompas brengt de gevaren die Europa bedreigen in kaart en voorziet onder meer in een ‘flitsmacht’ van 5000 man. Het is bedoeld om de EU militair minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse beschermheer.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer