GezondheidCorona

Opvolger van Diederik Gommers zet wensen zorgpersoneel voorop

Hij is intensivist in het Maastricht UMC+ en sinds donderdag voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), als opvolger van Diederik Gommers. Wie is prof. Iwan van der Horst?

15 February 2022 18:19
Prof. Van der Horst. beeld MUMC
Prof. Van der Horst. beeld MUMC

„Ik wil dat wij de leukste ic-afdeling hebben om op te werken”, zei Van der Horst (50) eind december tegen het Reformatorisch Dagblad. „Als ic-hoofd ga ik met het zorgpersoneel in gesprek en vraag hun wat ze nodig hebben. De één heeft behoefte aan kinderopvang, de ander wil graag een warme maaltijd tussen de middag. Een derde vindt een fruitmand belangrijk voor in de pauzes.”

Van der Horst wil het werk voor zijn mensen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dienend leiderschap, noemt hij het. „Als jij zorgt voor de patiënt, zorg ik voor jou.” Die aanpak werpt vruchten af. De uitstroom aan personeel op de Maastrichtse ic-afdelingen is heel beperkt, het aantal verpleegkundigen neemt zelfs toe.

De intensivist heeft tijdens de eerste coronagolf een model ontwikkeld rond de zorg van een patiënt. Daarbij staat multidisciplinair samenwerken centraal.

Met taakkaarten wordt inzichtelijk gemaakt welke rollen waar nodig zijn. Zo kan er op een ic-afdeling niet alleen behoefte zijn aan een bepaald aantal verpleegkundigen, maar ook aan een zorgondersteuner, een fysiotherapeut en een diëtiste.

Volgens Van der Horst is deze manier van werken efficiënter en vergroot die het werkplezier. „Het resultaat is dat iedereen gelukkig is.” Als hoofd van de NVIC wil hij dit systeem bredere bekendheid geven.

Van der Horst is sinds donderdag voorzitter van de NVIC, als opvolger van Diederik Gommers. In die positie zal hij ook deel uitmaken van het Outbreak Management Team, als deze bij een volgende uitbraak wordt geactiveerd. Omdat het OMT naar verwachting eind van de maand wordt opgeheven, blijft Gommers daar tot die tijd lid van.

Om pieken van een volgende golf of pandemie op te vangen, moet de ic-capaciteit volgens Van der Horst structureel worden uitgebreid. „Je kunt een verpleegkundige drie dagen aan het bed laten werken en één dag iets anders laten doen, zoals onderzoek of kwaliteitsverbetering”, zei hij tegen Trouw. „Zo bouw je een buffer in: als het nodig is, kan die verpleegkundige vier dagen aan het bed staan. Dat kost geld. Maar wil je dat de ic bij pandemieën snel kan opschalen, dan moet je daarvoor willen betalen.”

Van der Horst heeft een ingrijpend jaar achter de rug. Niet alleen vanwege corona, maar ook omdat bij hem darmkanker werd geconstateerd. Na een zware operatie gunde hij zichzelf twee weken van herstel. Daarna ging hij weer aan het werk. Hij vond dat hij er moest zijn voor zijn mensen, stelde hij in Trouw. Onlangs is hij genezen verklaard.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer