BuitenlandOnrust Oekraïne

Week van de waarheid voor Oekraïne, of toch niet?

De Amerikaanse president Joe Biden zei afgelopen weekeinde dat Russische troepen „elk moment” Oekraïne kunnen binnenvallen. Amerikaanse media spreken over woensdag.

14 February 2022 11:22
Oekraïense burgers nemen in de hoofdstad Kiev deel aan een militaire training. Volgens een peiling zal bij een Russische invasie één op de drie Oekraïeners gewapend verzet plegen. beeld EPA, Sergej Dolzhenko
Oekraïense burgers nemen in de hoofdstad Kiev deel aan een militaire training. Volgens een peiling zal bij een Russische invasie één op de drie Oekraïeners gewapend verzet plegen. beeld EPA, Sergej Dolzhenko

Volgens velen wordt dit de week van de waarheid. Dan zullen we weten of Rusland daadwerkelijk zal overgaan tot een invasie van zijn buurland. Maar misschien ook niet, want niemand weet het zeker.

Feit is dat Rusland met meer dan 100.000 militairen aan de grens met Oekraïne staat. Uit vrees voor een acute invasie hebben diverse landen hun ambassade in Oekraïne gesloten. Landgenoten zijn opgeroepen het land te verlaten.

Nederland laat een minimale bezetting op de ambassade achter en verplaatst die van Kiev naar het westelijk gelegen Lviv. De KLM vliegt sinds zaterdag niet meer van en naar Oekraïne.

Rusland geeft intussen nog altijd geen verklaring voor de legering van de troepenmacht aan de grens met Oekraïne. Het Russische parlement besluit maandag over een voorstel om de twee separatistengebieden in Oost-Oekraïne te erkennen als onafhankelijke staten. Gebeurt dat daadwerkelijk dan kan Rusland permanente bases in die regio’s inrichten.

De VS blijven beducht voor een dreigende invasie. Volgens het Witte Huis is het Russische leger in positie gebracht om „elk moment“ de aanval in te zetten. Oekraïne zelf maant iedereen tot kalmte en vraagt westerse landen om de levering van defensieve wapens.

Komt het deze week tot een oorlog? Internationale deskundigen weten het niet. Volgens sommige experts is het de Russische president Vladimir Poetin alleen te doen om de separatistengebieden. Anderen stellen dat het Kremlin Kiev wil bezetten en een pro-Russisch regime wil installeren. De meest uiteenlopende scenario’s passeren de revue, maar niemand weet het zeker. Alleen Poetin weet het, al wordt dat eveneens betwijfeld. Een veeg teken zou zijn dat Rusland zelf ambassadepersoneel uit Kiev weghaalt. Krijgsdeskundigen noemen dit een „majeur signaal” dat een militaire actie dreigt. De eigen burgers verhuizen is vaak de laatste stap in de aanloop naar een gewapend conflict.

Andere militaire specialisten wijzen op de sterkte van de Oekraïense strijdkrachten. Het leger van Oekraïne is niet meer zo zwak als in 2014 toen Rusland de Krim bezette en separatisten de macht grepen in het oosten van Oekraïne.

Nog altijd vormt Oekraïne militair gezien geen partij voor Rusland, maar het kan het buurland wel pijn doen. Kiev heeft in de achterliggende jaren wapens in het Westen en in Turkije aangeschaft. Zondag arriveerden in Kiev nog eens luchtdoelraketten en antitankwapens uit de VS en Litouwen. De Russische strijdkrachten kunnen zware verliezen worden toegebracht. Die verliezen houden militair materieel in, maar ook mensenlevens. Dat kan leiden tot onrust in Rusland zelf. Daar zit Poetin niet op te wachten.

Het diplomatieke overleg gaat intussen door. Biden sprak zondag met Poetin. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz reist maandag naar Kiev voor een onderhoud met president Volodimir Zelenski. Dinsdag ontvangt Poetin hem in het Kremlin.

Het wordt de week van de waarheid, maar misschien ook niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer