Buitenland

Duitsland stuurt veldhospitaal naar Oekraïne, geen wapens

Duitsland zal een veldhospitaal naar Oekraïne sturen, maar houdt vast aan het standpunt dat er geen wapens aan de regering in Kiev worden geleverd. Dat heeft minister van Defensie Christine Lambrecht gezegd in een interview met de krant Welt am Sonntag.

ANP
22 January 2022 08:24Gewijzigd op 22 January 2022 09:40
De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht in gesprek met bondskanselier Olaf Scholz. beeld EPA, Clemens Bilan
De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht in gesprek met bondskanselier Olaf Scholz. beeld EPA, Clemens Bilan

Lambrecht zei dat alles in het werk moet worden gesteld om de spanningen met Rusland over Oekraïne te doen afnemen en dat het niet zou helpen als Duitsland wapens naar Oekraïne stuurt. Ze voegde eraan toe dat Duitsland Oekraïne al op andere punten steunt, onder meer door beademingsapparatuur te sturen. Ook zei de bewindsvrouw dat de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland gaat, niet in gebruik wordt genomen als Rusland Oekraïne aanvalt.

In tegenstelling tot Duitsland staat Nederland wel welwillend tegenover het leveren van defensieve wapens aan Oekraïne. Dat maakte minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) donderdag bekend. Een paar maanden geleden wilde het kabinet daar nog niet aan. Om wat voor materieel de Oekraïners hebben gevraagd, is onbekend.

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

Moskou stelt dat voor de-escalatie van het conflict aan twee belangrijke eisen moet worden voldaan. NAVO-troepen moeten zich terugtrekken uit de NAVO-lidstaten Roemenië en Bulgarije en Oekraïne mag geen lid wordt van het militaire bondgenootschap. Lambrecht zei tegen Welt am Sonntag dat het niet aan Rusland is om een veto uit te spreken over welke landen lid kunnen worden van de NAVO. „Elke soevereine natie die onze waarden deelt, is vrij om het lidmaatschap aan te vragen. Maar voorbij deze rode lijn is er de bereidheid van het Westen om met Rusland te praten over zijn belangen en daar rekening mee te houden”, aldus Lambrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer