Binnenlandzelfdoding

Zelfdoding vaak te voorkomen door gesprek

Praten, praten, praten. Dat raadt Renske Gilissen, hoofd onderzoek bij 113 Zelfmoordpreventie, iedereen aan die worstelt met suïcidale gedachten. „Piekeren over de dood kan ontzettend eenzaam zijn.”

Hanneke den Hertog
14 January 2022 21:34
Renske Gilissen.  beeld familie Gilissen
Renske Gilissen.  beeld familie Gilissen

Uit de nieuwste cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS) bleek vrijdag dat afgelopen jaar 15 procent meer jongeren in de leeftijd tot 30 jaar zelfmoord pleegden dan een jaar eerder. Het baart Gilissen, die naast haar werk bij de stichting voor zelfmoordpreventie ook voorzitter is van de CANS, grote zorgen. „Het meest opvallende is de toename van het aantal suïcides door jongeren in de maanden februari en december 2021. Dat zijn precies de maanden waarin we in een strenge lockdown zaten. Verder was het aantal in januari onverminderd hoog.”

Levensmoeheid

Een duidelijk causaal verband tussen de coronamaatregelen en de stijging van het aantal suïcides onder jongeren kan Gilissen niet aantonen. Dit omdat er geen onderzoek wordt gedaan naar het waarom achter elke afzonderlijke zelfdoding. Wel hoort ze uit het veld van de psychische hulpverlening dat er meer levensmoeheid onder jongeren wordt gerapporteerd. Ook weet ze dat jongeren die kampen met suïcidale gedachten en 113 bellen steeds vaker over coronagerelateerde zaken spreken. „In die zin komen deze cijfers wel overeen met de signalen die we waarnemen. Jongeren voelen zich eenzamer, en omdat ze minder afleiding hebben, is er meer tijd om te piekeren.”

Ook christelijke hulporganisaties Eleos en De Vluchtheuvel geven desgevraagd aan dat jongeren door de coronamaatregelen steeds meer met somberheidsklachten kampen.

Tegelijk plaatst Gilissen een kanttekening: „Eigenlijk kom je altijd tot een zelfmoord door een opeenstapeling van factoren. De lockdown kan voor jongeren de laatste druppel zijn, maar zal dus niet vaak dé oorzaak zijn geweest.”

Verdriet

Gilissen is „geschrokken” van de nieuwe cijfers, en vindt de toename „verdrietig.” „Elke suïcide gaat gepaard met enorm veel verdriet, zowel voor de persoon zelf als voor de nabestaanden.”

Ze vergelijkt het worstelen met suïcidale gedachten als een tunnel. „Je kunt zeker weer uit die tunnel komen. Maar in dat proces kan praten echt het verschil maken.” Een gesprek met iemand die de dood als enige uitweg voor zijn problemen ziet, is heel moeilijk, weet Gilissen. „Op vraagmaar.nl kun je in één uur een training doen die hiervoor handvatten geeft.”

Tot slot heeft Gilissen nog een tip voor iedereen. „Veel mensen kampen weleens met gedachten over de dood”, zegt de CANS-voorzitter. Daarom is het heel belangrijk om goed op elkaar te letten. Houd elkaar in het oog, maak contact, en kijk om naar elkaar, en niet weg van elkaar.”

Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer