Duizenden reddingswerkers ingeschakeld na tyfoon Filipijnen
De Filipijnse autoriteiten sturen ruim 18.000 reddingswerkers naar gebieden die zwaar getroffen zijn door tyfoon Rai. De zware storm kwam donderdag aan land en liet een spoor van vernieling achter in zuidelijke en centrale regio’s van het land. Er zijn volgens de officiële cijfers zeker achttien doden gevallen en zeven vermisten. Lokale overheden spreken van minstens 24 dodelijke slachtoffers.
Rai bereikte donderdag als een supertyfoon de Filippijnen met windsnelheden tot 195 kilometer per uur en ging gepaard met een grote hoeveelheid regen. Ruim 300.000 mensen moesten vanwege het noodweer hun huis verlaten. Zaterdag was de tyfoon afgezwakt en trok die via het westelijke eiland Palawan richting Vietnam, meldde het Filipijnse nationale weerbureau.
De regio rond Surigao, een stad op het eiland Mindanao, is hard getroffen door Rai. Op beelden van de kustwacht is te zien dat daken van huizen zijn geblazen, gebouwen zwaar zijn beschadigd en bomen ontworteld. Ook uit andere plaatsen komen meldingen van verwoestingen en schade aan het elektriciteitsnet. Donderdag zaten circa vijf miljoen mensen zonder stroom en ook ligt het telefoonnet op veel plekken plat. Een gouverneur uit het getroffen gebied waarschuwde dat de voedsel- en watervoorraden hard slinken.
Volgens de nationale rampendienst valt de schade die Rai veroorzaakt heeft vooralsnog mee ten opzichte van die van eerdere zware tyfoons. De Filipijnen krijgen jaarlijks te maken met gemiddeld twintig tyfoons. Rai is de vijftiende en zwaarste van dit jaar. In 2013 kreeg het Aziatische land te maken met de zwaarste tyfoon ooit. Door supertyfoon Haiyan stierven meer dan 6300 mensen en raakten vier miljoen mensen ontheemd. Wetenschappers waarschuwen dat de tyfoons zwaarder worden als gevolg van klimaatverandering.