Doodgestoken Britse parlementariër was christelijke stem in Lagerhuis
Christelijk, conservatief en sociaal, dat was David Amess. De Britse parlementariër kwam op voor christelijke waarden, juichte de brexit toe en zette zich in voor kwetsbare mensen én voor dieren. Vrijdag stak een man hem dood in een kerk.
Opnieuw is het Verenigd Koninkrijk opgeschrikt door de gewelddadige dood van een parlementariër. In 2016 vermoorde een rechtsextremist Jo Cox (Labour). Vrijdagmiddag werd David Amess (69) doodgestoken in een methodistenkerk in Leigh-on-Sea, een stadje in Zuidoost-Engeland. De parlementariër sprak daar met mensen uit zijn kiesdistrict. „Hij is gestorven terwijl hij de mensen diende”, zei pastoor Jeff Woolnough van de nabijgelegen rooms-katholieke kerk Saint Peter’s tegen de BBC. Hij noemde Amess „een groot, groot man, een goed katholiek en een vriend voor iedereen.”
De gewelddadige dood van Amess komt hard aan in het Verenigd Koninkrijk. Bij de ambtswoning van premier Johnson hing vrijdag de vlag halfstok. Diverse vooraanstaande politici spraken hun afschuw uit over de gebeurtenis. „Dit is een incident dat zal zorgen voor schokgolven door de parlementaire gemeenschap en het hele land”, zei Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle. „De komende dagen zullen we de veiligheid van parlementariërs moeten bespreken en onderzoeken, ook over maatregelen die moeten worden genomen.”
De politie heeft een 25-jarige man opgepakt op verdenking van moord. Zijn motief was vrijdagavond onduidelijk.
Amess groeide op in een rooms-katholiek gezin. Sinds 1983 zat hij in het parlement. De Tory-politicus stond bekend als pleitbezorger van christelijke waarden. Zo was hij tegen abortus en tegen wetten die lhbti-rechten bevorderen. Frappant is dat zijn dochter Katie Amess, een bekende actrice in Engeland, zich in 2013 publiekelijk uitsprak tegen haar vader omdat hij afstand nam van het homohuwelijk.
Met Israël voelde Amess zich sterk verbonden. „Ik zou er zeker trots op zijn geweest als ik als Jood was geboren, en ik sta schouder aan schouder met onze lokale Joodse gemeenschap”, zei hij in januari dit jaar tijdens een debat over de Holocaustherdenking in het Lagerhuis. In de jaren 90 beijverde hij zich voor het oprichten van een standbeeld voor Raoul Wallenberg in Londen. Wallenberg was een Zweedse diplomaat die de levens van tienduizenden Joden redde in het door nazi’s bezette Hongarije. Het standbeeld kwam er in 1997.
Amess was uitgesproken conservatief. Zo toonde hij zich een verklaard voorstander van het Britse vertrek uit de EU. De parlementariër was verder een fervent aanhanger van de monarchie. Onlangs zette hij zich nogmaals in voor een standbeeld. Hij vond dat koningin Elizabeth er een verdient als ze volgend jaar haar zeventigjarig troonjubileum viert.
De overleden parlementariër had een scherp oog voor zwakkeren in de samenleving. Zo maakte hij zich sterk voor vrouwen met endometriose, een aandoening aan de baarmoeder. Hij wilde de ziekte op de kaart zetten en patiënten de benodigde hulp laten krijgen.
Op het gebied van dierenrechten streed hondenliefhebber Amess voor verbeteringen in de veehouderij. Vossen- en hazenjacht zag hij graag verboden worden.
Amess laat een vrouw en vijf kinderen achter. Ook buiten zijn partij zal hij worden gemist. Labour-parlementariër Darren Jones noemde hem op Twitter „een van de mooiste en meest toegewijde parlementsleden in het Lagerhuis.”