Opvanglocatie asielzoekers Ter Apel overvol
De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel heeft nog steeds te kampen met een grotere toestroom dan het aankan. Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, uitte daarover woensdag zijn zorgen.
Bij de actualiteitenrubriek Nieuwsuur zei Velema dat hij ongerust is over de volgens hem onacceptabele situatie in de nachtopvang. In de afgelopen week moesten honderden asielzoekers op stoelen en stretchers slapen. Hij vraagt zich af hoe het de komende tijd moet. „Westerwolde is gastvrij, maar deze opgave gaat Westerwolde te boven”, aldus de burgemeester.
Nijpend
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt momenteel veel extra opvangplaatsen om asielzoekers uit onder meer Afghanistan op te vangen. Er is een nijpend tekort omdat veel plekken in de asielzoekerscentra (azc’s) nu nog bezet worden gehouden door statushouders, vluchtelingen met een vergunning voor verblijf. Zij wachten op permanente huisvesting in Nederlandse dorpen en steden.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) gaf dinsdag aan dat er vanaf 1 november waarschijnlijk zo’n 3000 opvangplekken bijkomen, volgens haar voldoende om de opvangcentra te ontlasten.
Velema vroeg woensdagochtend bij het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) naar aantallen mensen die worden verwacht en waar die mensen straks heen gaan. Hij vindt 1 november ver weg. „De situatie is urgent. Het is mij niet duidelijk geworden hoe het de komende tijd gaat”, zei hij bij Nieuwsuur.
Cruiseschepen
In verschillende gemeenten worden momenteel tijdelijke extra plaatsen gecreëerd. Zo maakte het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk woensdag bekend dat het azc daar er, voor hooguit een jaar, honderd plekken bij krijgt. Deze plekken kunnen volgens het college betrekkelijk snel worden gerealiseerd, en zullen alleen worden ingenomen door gezinnen.
In het azc mogen nu hooguit vierhonderd asielzoekers worden ondergebracht.
Ook de gemeenten Rotterdam, Vlaardingen, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel willen extra opvangplekken regelen. Het gaat om tijdelijke opvang op riviercruiseschepen en andere kleinschalige locaties voor vijftig tot zeventig personen. De gemeente Rotterdam kan negentig mensen onderbrengen op een groter schip.
Over de precieze aantallen mensen die opgevangen kunnen worden en de locaties waar dat gebeurt, is nog niets bekendgemaakt.
De opvang is voor de duur van maximaal twee maanden. Het COA heeft aangegeven dat er na deze twee maanden weer voldoende opvangcapaciteit beschikbaar is.