Economie

Een gepeperde energienota kan de familie Van der Bijl er niet bij hebben

Veel huishoudens worstelen met de verhoogde gasprijzen. Het afsluiten van een nieuw energiecontract was niet eerder zo prijzig. De familie Van der Bijl uit Ede kan hierover meepraten.

9 October 2021 12:27
Arend Van der Bijl (77) schrok toen hij de nieuwe energiemaandprijs voor zijn woning in Ede zag. Die verdubbelt van 180 naar 364 euro per maand. beeld Niek Stam
Arend Van der Bijl (77) schrok toen hij de nieuwe energiemaandprijs voor zijn woning in Ede zag. Die verdubbelt van 180 naar 364 euro per maand. beeld Niek Stam

Het was even schrikken voor Arend Van der Bijl (77) toen hij de aanbieding van zijn huidige energieleverancier Budget Energie onder ogen kreeg. Als Van der Bijl een nieuw eenjarig contract wil afsluiten, dient hij maandelijks 364 euro te betalen. Ter vergelijking: op dit moment betaalt het huishouden nog 180 euro per maand.

Het nieuwe maandtarief zou een behoorlijke financiële aderlating betekenen. Van der Bijl is gepensioneerd en moet het vooral hebben van zijn AOW-uitkering. Zijn vrouw werkt nog wel, maar ook dat is geen vetpot. Netto komt er maandelijks zo’n 1800 euro binnen. Daar moeten alle vaste lasten van worden betaald. „We gaan het dus heel moeilijk krijgen als we straks het dubbele kwijt zijn aan energiekosten”, verzucht Van der Bijl.

Het echtpaar zal, als ze daadwerkelijk het dubbele dienen te betalen, hun spaarbuffer moeten gaan aanspreken. Dat geeft Van der Bijl een onbehagelijk gevoel; hiervoor heeft het echtpaar tenslotte niet al die jaren het geld opzij gezet. „We vinden het absoluut niet fijn om hiervoor ons spaarpotje te moeten gebruiken”, aldus de Edenaar.

Bezuinigen

Veel zaken om op te bezuinigen zijn er niet. Hun standaardabonnement op de krant heeft Van der Bijl al moeten omzetten naar een weekendabonnement om zo de kosten te drukken. Hij heeft ook al met de autoverzekeraar gebeld om te praten over zijn maandpremie. Meer zaken om op te besparen ziet Van der Bijl zo gauw niet.

Veel mensen kijken naar de mogelijkheden om hun woning beter te isoleren. Want hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder stookkosten er hoeven te worden gemaakt. Ook hier valt er voor het echtpaar echter weinig te behalen. Hun woning heeft energielabel B. „Er zijn dus weinig betaalbare verbeteringen door te voeren”, stelt Van der Bijl.

Omdat iedere energieleverancier de explosief gestegen gasprijzen doorberekent aan de consument, heeft overstappen weinig zin. De Edenaar heeft zijn situatie voorgelegd aan de Consumentenbond. Hij bleek beslist niet de enige te zijn die bij de vereniging aan de bel heeft getrokken.

Het antwoord dat Van der Bijl kreeg, gaf hem weer een beetje hoop. Begin november organiseert de Consumentenbond namelijk een energieveiling. Dit doet de bond meerdere keren per jaar. Energieaanbieders bieden dan tegen elkaar op, waarna de Consumentenbond de gunstigste aanbieding kiest. De ‘winnende’ energieleverancier krijgt hier duizenden nieuwe klanten –die zich voor dit ”Energiecollectief” hebben ingeschreven– voor terug.

Groningen

Daarnaast hoopt Van der Bijl dat de overheid in actie komt. Hij oppert de mogelijkheid om vanwege de uitzonderlijke omstandigheden toch de gaskraan in Groningen maar wat verder open te draaien. „Dit is een rollende sneeuwbal die almaar groter wordt; er zullen steeds meer mensen door deze situatie in de problemen komen. Van Rusland moeten we ook niet al te veel verwachten. President Poetin kan zich straks zomaar plagerig gaan opstellen.”

De aanbieding van Budget Energie geldt nog twee weken. Van der Bijl zou niet weten waar hij verstandig aan doet. Zoals de zaken er nu voorstaan, wil hij eerst de energieveiling van de Consumentenbond afwachten. Hij hoopt dat de belangenorganisatie een goede deal met een energieleverancier weet te sluiten. „Ik zou al blij zijn als ons maandbedrag rond de 230 euro zou uitkomen. Wij verkeren nu in de positie dat elk tientje al mooi meegenomen is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer