Binnenland

Boa heeft hard hoofd in handhaving coronapas

Gemeenten zullen vanaf dit weekend niet direct straffen uitdelen als bedrijven hun gasten of bezoekers niet goed controleren op de coronatoegangspas.

ANP
23 September 2021 06:28
beeld ANP, Marcel van Hoorn
beeld ANP, Marcel van Hoorn

Bij herhaaldelijke of opzettelijke overtredingen van de controleplicht kan de lokale driehoek (gemeente, politie en openbaar ministerie) eerst waarschuwen, overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro, of zelfs een locatie sluiten. Dat is de uitkomst van overleg woensdag tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de burgemeesters die voorzitter van de veiligheidsregio’s zijn. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze handelen en wanneer ze tot sluiting overgaan. Ook bepaalt de burgemeester wanneer de last onder dwangsom er weer af gaat. Een dwangsom moet vaak pas worden betaald als de overtreding nog een keer plaatsvindt.

Vanaf zaterdag is het coronatoegangsbewijs verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Bezoekers moeten gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of een corona-infectie hebben doorgemaakt. Tegelijk hoeven mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De sluitingstijd blijft middernacht.

Meer boa’s nodig

Er zijn zeker 2500 tot 5000 boa’s extra nodig om bezoekers in de horeca vanaf dit weekend effectief te controleren op het bezit van een coronabewijs. Dat stellen boa-vakbonden donderdag in het AD. Boa’s zien de aanstaande verplichting om een QR-code te tonen in de horeca met grote scepsis aan. „Veel van onze leden vinden dat het coronabewijs in de horeca totaal niet te handhaven is”, zegt Richard Gerritsen, voorzitter van BOA ACP. De 45 miljoen euro die het kabinet voor de naleving heeft uitgetrokken noemt hij zwaar onvoldoende. „Inmiddels is duidelijk dat dat geld niet naar ons gaat, maar naar de horeca, die daarmee particuliere beveiligers kan inhuren.”

De overheid blijft in het vaststellen van de coronaregels met twee maten meten, stellen diverse festivalorganisatoren in een reactie op het nieuws dat het publiek bij marathons in de openlucht zonder vertoon van een QR-code samen mag komen. De komende maand gaan er diverse grote marathons door, vrijwel zonder enige restrictie.

Tegenstanders van het coronatoegangsbewijs mogen zaterdag in Den Haag demonstreren tegen het gebruik van dat systeem. Ze wandelen vanaf het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer