Onderzoekers: Corona bij zwangere kan leiden tot kapotte placenta
Corona kan levensgevaarlijk zijn voor ongeboren kinderen. Dat zeggen onderzoekers uit Rotterdam en Leiden. Intussen blijft het aantal nieuwe besmettingen vrij stabiel.
Een infectie met het coronavirus kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden. Hoe ziek een zwangere wordt van de infectie blijkt geen goede voorspeller van hoe ernstig de placenta wordt aangetast, legt gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC uit. Hij werkte mee aan het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Viruses.
Tijdens de eerste coronagolf werd een zwangere vrouw die positief was getest in het Erasmus MC opgenomen omdat ze haar kindje niet voelde bewegen. Ze had op dat moment geen coronaklachten meer, aldus Schoenmakers. „Ze had een normale zwangerschap, maar op het hartfilmpje van de baby bleek het kindje er ineens slecht aan toe.” De baby werd gehaald met een spoedkeizersnede. Na onderzoek aan de placenta bleek die geïnfecteerd met het virus. De moederkoek was grotendeels kapot, waardoor het kindje nauwelijks zuurstof meer had gekregen. Schoenmakers: „Als we een paar dagen later waren geweest, was het kindje waarschijnlijk overleden.”
Het ziekenhuis besloot de placenta’s van alle zwangeren die corona hadden (gehad) tijdens de zwangerschap op te sturen naar een patholoog. Die vond bij 4 van de 36 placenta’s een unieke combinatie van afwijkingen die ze nog nooit eerder had gezien, aldus Schoenmakers. „Bovendien vond ze ook buiten de studie placenta’s die op diezelfde manier beschadigd waren. Al die vrouwen, zo’n zes, bleken corona te hebben gehad tijdens de zwangerschap. Sommigen hadden er zo weinig last van gehad dat ze niet eens wisten dat ze waren besmet.” Het onderzoek stopte in maart, maar daarna is in de regio in elk geval één kindje overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder.
**Coronakaart **
Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland hebben een rode kleur op de Europese coronakaart die donderdag is verschenen. De overige provincies hebben een oranje kleur op de kaart. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het ECDC kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Landen op de kaart kunnen afhankelijk hiervan vier kleuren krijgen. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Het RIVM heeft donderdag 2651 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 150 meer dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden 2498 nieuwe besmettingen per dag bij het RIVM gemeld. Het aantal besmettingen per dag blijft al weken hangen tussen de 2000 en 3000. In een etmaal tijd werden acht nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd bij het RIVM.