live
Binnenland

Frankrijk verplicht coronapas op meer plekken vanaf 9 augustus

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie28 July 2021 06:28

Advertentie

Einde liveblog

De webredactie sluit dit liveblog.

Google verplicht personeel vaccinatie voor toegang tot kantoor

Google eist van al zijn werknemers dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus voordat ze kantoren van het techbedrijf betreden. Tegelijkertijd verschuift het Amerikaanse concern de datum waarop personeel weer geregeld op het werk moet verschijnen.

De vaccinatieverplichting gaat de komende weken al in bij Amerikaanse vestigingen van Google. In de daaropvolgende maanden eist het bedrijf ook elders in de wereld dat personeel is ingeënt tegen het longvirus.

Topman Sundar Pichai schrijft in een blog aan personeel dat het „geweldig was” om de voorbije maanden weer werknemers samen te zien brainstormen. Om die reden wilde het bedrijf dan ook dat werknemers zeker 60 procent van hun werktijd doorbrengen op de plekken waar ze ook voor de uitbraak van corona werkten.

Maar waar die terugkeer naar kantoor aanvankelijk deze zomer was voorzien, mogen Google-werknemers nu tot 18 oktober volledig thuiswerken als ze dat willen. Die verschuiving is ingegeven door de opleving van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus, schrijft Pichai. Google zal de besmettingscijfers goed in de gaten houden en neemt uiterlijk 30 dagen voor die deadline een definitieve beslissing over de terugkeer naar kantoor.

Coronaprik voor kwetsbare kinderen van 5 tot 11 jaar in Israël

In Israël kunnen kwetsbare kinderen van 5 tot 11 jaar vanaf 1 augustus een prik tegen corona krijgen. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een Pfizer/BioNTech-dosis van 0,1 milliliter, drie keer minder dan het standaardvaccin.

De inenting moet voorkomen dat zij door het coronavirus ernstig ziek worden of zelfs overlijden. De vaccinaties van kwetsbare kinderen worden per geval beoordeeld, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat onder meer om kinderen met hersen-, hart- of longproblemen of ernstige problemen met de afweer (immuniteit) en om kinderen die erg dik zijn.

Vorige maand was het vaccineren in Israël al uitgebreid tot tieners van 12 tot 16 jaar. Ongeveer 55 procent van de Israëlische bevolking is inmiddels volledig ingeënt met Pfizer-BioNTech, dankzij een massale campagne die eind december begon na een overeenkomst met de farmaceutische gigant.

Het aantal besmettingen daalde enorm en begin juni versoepelde Israël veel beperkingen. Maar kort daarna, toen het aantal gevallen toenam, stelde het ministerie van Volksgezondheid opnieuw mondkapjes verplicht voor openbare plaatsen binnen. En alleen mensen die zijn ingeënt, hersteld van Covid-19 of onlangs een negatieve test hebben gehad, mogen naar evenementen met meer dan honderd bezoekers.

Tanzania start met vaccinatiecampagne tegen Covid-19

Tanzania is als een van de laatste landen begonnen met het vaccineren tegen Covid-19. De Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan kreeg live op televisie een coronavaccin toegediend. Daarmee was de aftrap van de vaccinatiecampagne in het Afrikaanse land een feit.

Tanzania ontkende aanvankelijk de gevaren van het coronavirus, maar de houding van het land is veranderd door de komst van Hassan. Zij verving de in maart overleden John Magufuli. Hij vertrouwde de coronatests en vaccins niet en zei onder meer dat mensen zichzelf konden beschermen door te bidden. Magufuli stierf aan de gevolgen van een hartaandoening, zei Hassan, maar volgens geruchten had hij Covid-19.

Tanzania heeft via het internationale Covax-programma een miljoen doses van het Janssen-vaccin gekregen. Omdat mensen maar één prik van dat vaccin nodig hebben, kunnen nu de eerste miljoen mensen worden ingeënt. Zorgmedewerkers, ouderen en mensen met onderliggende ziekten krijgen voorrang.

Nu Tanzania is begonnen met prikken, zijn in Afrika alleen in Eritrea en Burundi nog geen mensen ingeënt. De vaccinatiegraad in Afrika is erg laag ten opzichte van andere werelddelen. Volgens de jongste cijfers is ongeveer 1,4 procent van de bevolking volledig ingeënt. De Afrikaanse gezondheidsdienst CDC streeft dit jaar naar zeker 25 procent.

Frankrijk verplicht coronapas op meer plekken vanaf 9 augustus

Met ingang van 9 augustus stelt Frankrijk de zogeheten gezondheidspas ook verplicht voor de horeca, grote winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, zorginstellingen en openbaar vervoer over lange afstanden. Deze pas laat zien dat de houder volledig is gevaccineerd, recent is hersteld van Covid-19 of negatief is getest op het coronavirus.

De pas moet sinds 21 juli al worden getoond in onder meer bioscopen, musea en andere culturele instellingen. De wet die de uitbreiding van de locaties mogelijk maakt, werd afgelopen week goedgekeurd door het parlement. Mogelijk wordt de pas later op meer plekken verplicht.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders hoeven die niet te downloaden. Zij kunnen de EU-erkende CoronaCheck-app gebruiken.

De pas en een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel leidden de afgelopen weekenden tot grote demonstraties. Betogers zijn boos op het beleid van president Emmanuel Macron dat gevaccineerden meer vrijheden verschaft. Hij wil Fransen motiveren tot inentingen. Zijn regering ziet coronavaccins als het beste wapen tegen corona. Dat sommige mensen geen vaccin willen, noemt Macron „onverantwoordelijk en egoïstisch”. De helft van de bevolking is al volledig ingeënt.

Bekijk de video over de protesten in Frankrijk:

Onderzoek: vaccin Pfizer/BioNTech werkt na half jaar 84 procent

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Onderzoekers schrijven dat in een voorpublicatie van hun onderzoek, waar wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers aan meedoen.

Het vaccin werkt het beste in de eerste twee maanden na de tweede en laatste prik. Daarna wordt het langzaam steeds minder. De wetenschappers schrijven dat het vaccin ondanks de afname in effectiviteit na zes maanden nog steeds veilig is en Covid-19 erg goed kan voorkomen. Het middel beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.

De internationale studie heeft nog geen zogeheten peer review gekregen, wat betekent dat de resultaten nog niet zijn beoordeeld door andere, onafhankelijke wetenschappers. Bij de totstandkoming waren 32 onderzoekers van zeventien partijen betrokken, waaronder universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra, Pfizer en BioNTech.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin bestaat uit twee doses die op verschillende momenten worden toegediend. Volgens Pfizer is het waarschijnlijk dat volledig gevaccineerden binnen twaalf maanden een derde prik moeten krijgen, zodat ze goed beschermd blijven. Ook met de andere coronavaccins wordt rekening gehouden met een eventuele herhaalprik.

Honderd dollar voor gevaccineerde Newyorker
andres-perez-Ftu6gc3A1VE-unsplash.jpg
Honderd dollar. beeld Unsplash
Om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen Covid-19 biedt de stad New York een beloning van 100 dollar (ongeveer 85 euro). De Amerikaanse metropool hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt.

Het geld voor de eerste prik ligt vanaf 30 juli klaar bij vaccinatiecentra die door de stad worden gerund, maakte burgemeester Bill de Blasio bekend. Op dit moment is 54 procent van de New Yorkers gevaccineerd. Het doel om eind juni 5 miljoen burgers te hebben geprikt, werd niet gehaald.

In de strijd tegen corona moeten alle gemeentemedewerkers zich vanaf medio september wekelijks op het coronavirus laten testen als ze niet zijn ingeënt. De regel geldt al voor het zorgpersoneel in openbare ziekenhuizen.

België: geen inreisverbod Nederlanders uit ‘knalrode’ regio’s

Nederlandse vakantiegangers hoeven niet te vrezen dat ze België niet binnen mogen of ondanks een geldig coronacertificaat in quarantaine moeten vanwege de hoge coronabesmettingsgraad in hun regio. De Belgische regering heeft een ministerieel besluit gepubliceerd waaruit blijkt dat alleen reizigers uit een hoogrisicogebied buiten de 27 EU-landen plus de vier Schengenlanden Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland een inreisverbod riskeren. Een woordvoerster bevestigt dat het besluit woensdag is ingegaan.

Vakantiegangers die uit een ‘rood’ of ‘donkerrood’ gekleurd EU- of Schengenland (22 EU-landen plus bovengenoemde vier) komen en daar de voorgaande veertien dagen waren, zijn welkom in België. Zolang ze maar kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn (plus twee weken) of hersteld zijn van Covid-19, of een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud kunnen overleggen. Dat kan bijvoorbeeld door het Europese Digitale Corona Certificaat mee te nemen.

Wie dat allemaal niet kan aantonen, moet bij aankomst een PCR-test doen, tien dagen in quarantaine en op de zevende dag nog een PCR-test doen.

Ook moeten alle EU-burgers die langer dan 48 uur in België verblijven voor aankomst een Passagier Locatie Formulier invullen. De Belgische coronamaatregelen gelden voor iedereen boven de 12 jaar.

„Heel begrijpelijk dat mensen prik halen liever privé houden”

De Elspeetse huisartsen John en Carolien Polderman bieden patiënten de mogelijkheid een coronaprik tijdens een spreekuur te halen. Dat is geen zwakte, benadrukt het echtpaar. „Het is een stukje privacy van de patiënt. De buitenwereld hoeft daar niets van te weten.”

Advertentie

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt verder. Ziekenhuizen behandelen momenteel 629 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds 15 juni. Vergeleken met dinsdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 13.

Het is de vijftiende achtereenvolgende dag dat de bezetting in de ziekenhuizen toeneemt. Half juli lagen iets meer dan 200 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, 8 meer dan op dinsdag. Het aantal patiënten op de ic’s steeg met 5 naar 164.

Op de intensivecareafdelingen liggen ook 555 mensen met andere aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk. In totaal behandelen de ic-artsen en -verpleegkundigen dus 719 mensen. Dat is het hoogste aantal sinds 25 juni. Ziekenhuizen hebben in totaal nog ongeveer 200 vrije ic-bedden beschikbaar.

Ook het aantal nieuwe opnames blijft stijgen. In de afgelopen 24 uur belandden 119 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei.

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 660 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 94 per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de twintigste dag op rij.
Vanwege de toenemende druk op de ziekenhuizen zijn maandag de eerste twee coronapatiënten verplaatst naar andere regio’s, na een pauze van meer dan een maand. Op dinsdag volgden nog eens vier mensen, meldde het LCPS woensdag.

Spreiding moet de druk op de zorg gelijkmatig verdelen en voorkomen dat de zorg vastloopt. Het LCPS begon in april vorig jaar met de „bovenregionale verplaatsingen”, tijdens de eerste golf, en hervatte het bij de tweede golf in september vorig jaar. In totaal zijn meer dan 4000 coronapatiënten zo verspreid over het land en naar Duitsland.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt

Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS

Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur, zo heeft de Britse regering besloten.

Er gaan ook uitzonderingen gelden voor volledig gevaccineerden uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Andorra, Monaco en Vaticaanstad. Transportminister Grant Shapps benadrukt dat de quarantaineplicht alleen vervalt voor mensen die zijn ingeënt met een vaccin dat is goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten.

Reizigers moeten zich voor vertrek nog wel laten testen op het coronavirus. Die test mag maximaal drie dagen oud zijn. Op de tweede dag van het bezoek aan Engeland moet opnieuw getest worden. Testafspraken moeten voor vertrek worden gemaakt. De kosten zijn voor de reiziger. Verder moet er voor aankomst een digitaal inreisformulier worden ingevuld.

De Britten gebruiken een zogeheten stoplichtsysteem voor reizen van en naar het buitenland. De VS en veel landen in de EU, waaronder Nederland, hebben nu een geeloranje kleur. Die kwalificatie gaat gepaard met een quarantaineperiode van tien dagen. Wie via de Britse vaccinatiecampagne volledig is ingeënt, hoeft sinds 19 juli bij terugkeer uit deze landen al niet meer in quarantaine.

Het besluit van de regering geldt alleen voor Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen waarschijnlijk eveneens overgaan tot een versoepeling van het reisbeleid, maar zijn vrij om af te wijken van wat er in Londen is besloten. In Engeland zijn vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven.

Minister Shapps ziet de versoepeling van het quarantainebeleid als een „belangrijke stap voorwaarts”. Zijn collega Sajid Javid, de nieuwe minister van Gezondheid, omschrijft het als „weer een stap naar normaal”. „Met ons vaccinatieprogramma bouwen we een muur van bescherming tegen het coronavirus zodat we weer van onze vrijheden kunnen genieten”, laat hij weten. Zeven van de tien volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zijn nu volledig ingeënt.

Op vakantie in EU mag, maar pas op aan de grens

Nederland kleurt een aantal Europese landen die op ‘oranje’ stonden, vanaf dinsdag ‘groen’ of ‘geel’. Nederlanders kunnen vanaf 8 augustus dus zonder belemmeringen in Europa op vakantie. Ook naar populaire bestemmingen in Spanje en Portugal.

9 regio’s niet meer op hoogste risiconiveau, Zeeland juist wel

In negen regio’s is het aantal nieuwe coronagevallen zo sterk gedaald, dat ze niet meer op het hoogste risiconiveau staan. Ze gaan van zeer ernstig naar ernstig. Zeeland gaat juist de omgekeerde weg. Vorige week was de situatie er ernstig, nu is die zeer ernstig geworden.

De negen regio’s die naar ernstig zakken, zijn Friesland, Twente, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en Limburg-Noord. Zij voegen zich bij Drenthe. Die provincie blijft op ernstig staan.

In veertien regio’s blijft het hoogste alarmniveau van kracht. Dit zijn Groningen, IJsselland, Utrecht, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Zuid-Limburg.

De overheid maakt elke woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Het risiconiveau wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio.

Dat Zeeland naar het hoogste niveau gaat, komt niet door het aantal positieve testen, maar door het aantal ziekenhuisopnames. Afgelopen week zijn 147 op de 100.000 Zeeuwen positief getest. Dat is, op Drenthe na, het laagste aantal van het hele land en het past bij ‘ernstig’. Maar in diezelfde periode zijn bijna 29 op elke miljoen Zeeuwen opgenomen in een ziekenhuis, wat overeenkomt met ‘zeer ernstig’, en het hoogste van de twee niveaus telt.

Ook in Groningen, IJsselland, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost geldt ‘zeer ernstig’ vanwege de ziekenhuisopnames. Als in de regio’s alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de situatie ook daar ‘ernstig’ zijn geweest.

Afgelopen week stonden 23 van de 25 veiligheidsregio’s op zeer ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden sinds 13 juli nergens meer.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft een aanpassing van de risiconiveaus overigens nog geen gevolgen. Ruim twee weken geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus. Meerdaagse festivals zijn in elk geval tot 1 september niet toegestaan.

Prik in bus halen om snel op vakantie te kunnen

De mobiele prikunit van GGD Gelderland-Midden trekt toevallige passanten, maar de meesten komen doelgericht. Vooral om zonder problemen op vakantie te kunnen. Een kijkje in Lunteren.

Rechtszaak Willem Engel tegen viroloog België 11 augustus behandeld

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, daagt de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst voor de rechter. De zaak is woensdag voor de correctionele rechtbank in Mechelen ingeleid maar direct verschoven naar 11 augustus voor de inhoudelijke behandeling. Engel klaagt Van Ranst aan voor laster en ‘eerroof’.

Engel en Van Ranst hebben het regelmatig publiekelijk, via Twitter, aan de stok met elkaar. Volgens Engel zet de viroloog hem te vaak weg als virusontkenner en fantast en beledigt Van Ranst hem door het spottend over ‘dansleraar’ en ‘salsapandemie’ te hebben. Hij wil dat de rechtbank bepaalt in welke mate de vrije meningsuiting kan worden gebruikt in de discussies tussen beiden.

Van Ranst vindt dat Engel misbruik van het procesrecht maakt. „Iedereen kan een klacht tegen om het even wie indienen. Dit moet stoppen. Hij heeft mij een communist, extremist, schorriemorrie, Holle Bolle Gijs en geen wetenschapper genoemd en is veel verder gegaan dan ik. Hij ontkent een virusontkenner te zijn maar ook het bestaan van de epidemie, de pandemie, de werkzaamheid van vaccins, het nut van PCR-tests. Ze zijn zeer blij dat ze mij voor een rechtbank krijgen. Ze dagen mij al zeer lang uit voor een debat, maar ik ga niet met hen in debat. Nu gebeurt dat dus voor de recht

Glow-in-the-dark-sensor kan virus volgens makers snel vinden
david-clode-75CxJTYeUYs-unsplash.jpg
De TU/e noemt het een „moleculair verkeerslicht”. beeld Unsplash

Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) en de Universiteit Utrecht hebben een sensor ontwikkeld waarmee het coronavirus en andere virussen of bacteriën volgens hen snel én nauwkeurig opgespoord kunnen worden. De sensor werkt met glow-in-the-dark-techniek om de uitslag te laten zien. Als een bepaalde zogeheten biomarker, zoals een eiwit van het coronavirus of antistoffen tegen dat virus, aanwezig is in een testmonster, gaan speciale eiwitten blauw licht uitzenden.

Als de biomarkers waar de test op is toegespitst afwezig zijn, komt er groen licht uit. De TU/e noemt het een „moleculair verkeerslicht”. Het fenomeen waar de onderzoekers gebruik van maken heet bioluminescentie. Dat gebruiken vuurvliegjes bijvoorbeeld om licht te geven.

Door de hoeveelheid groen en blauw licht te meten, kan een gebruiker bepalen hoe groot de concentratie van eiwitten of antilichamen is. „Het is zelfs mogelijk om deze verhouding te registreren met een camera op een smartphone, op voorwaarde dat het monster in een zwarte plastic container wordt geplaatst die alle omgevingslicht blokkeert”, zegt onderzoeksleider Maarten Merkx. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen om te bepalen hoe besmettelijk iemand nog is.

„Er is een toenemende vraag naar medische tests in het licht van de huidige Covid-19-pandemie die snelle en nauwkeurige resultaten opleveren, goedkoop zijn, en idealiter door iedereen en overal gedaan kunnen worden”, legt Merkx uit.

Volgens de TU/e combineert de nieuwe test de gevoeligheid en nauwkeurigheid van de huidige laboratoriumtesten met de snelheid en lage kosten van sneltesten. De eerste onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

Voordat het testplatform geschikt is voor het grote publiek, moet nog wel het nodige werk worden verricht, zegt de TU/e erbij.

Anoniem coronaprik in spreekkamer halen komt weinig voor

„Bij ons in de praktijk hebben we geen vraag gehad of het coronavaccin stiekem gegeven kon worden”, laat doktersassistente Carin Bloed-Lohuis van huisartsenpraktijk De Noord in Urk weten. „De opkomst voor het vaccin was wel erg laag.”

Geen quarantaine voor gevaccineerde scholieren in Frankrijk
ANP-343130538.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Gevaccineerde leerlingen van Franse middelbare scholen hoeven niet in quarantaine als een klasgenoot besmet is met het coronavirus. De rest van de klas moet zeven dagen thuisblijven en afstandsonderwijs volgen.

Op de basisschool moet de hele klas thuisblijven als er een besmetting is vastgesteld. Dat was afgelopen schooljaar ook al het geval. In tegenstelling tot leerlingen van middelbare scholen kan het overgrote deel van de basisschoolkinderen niet ingeënt worden. Alleen Fransen van 12 jaar of ouder komen in aanmerking voor een coronavaccin.

„Het openhouden van de scholen en het waarborgen van ieders veiligheid is een essentieel punt”, schrijft de Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer op Twitter. Hij hoopt dat het aangepaste beleid voor het nieuwe schooljaar ertoe zal leiden dat meer jongeren zich laten vaccineren. Een op de twee Fransen is momenteel volledig ingeënt.

De regering van president Emmanuel Macron streeft ernaar zo veel mogelijk mensen in te vaccineren tegen Covid-19. Deze maand zijn meerdere maatregelen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat de vaccinatiegraad stijgt. Voor zorgpersoneel geldt nu een vaccinatieplicht en er wordt gebruik gemaakt van een zogeheten gezondheidspas, die laat zien of iemand gevaccineerd is, negatief is getest op het coronavirus of is hersteld van Covid-19.

Studenten en mbo’ers kunnen maand langer gratis zelftests vragen
ANP-430221037.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal

Studenten, mbo’ers en medewerkers in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen een maand langer gratis coronazelftests aanvragen via de website zelftestonderwijs.nl. Door het hoge aantal besmettingen onder jongeren verwacht onderwijsminister Ingrid van Engelshoven dat zelftests „ook na de zomer onderdeel gaat uitmaken van de maatregelen”, schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Eerst zou de regeling voor gratis zelftests aflopen aan het einde van juli, maar nu kunnen studenten, scholieren en medewerkers de tests tot „in ieder geval” 1 september aanvragen. Onderwijsorganisaties reageerden destijds verontwaardigd op het plan om 31 juli de site uit de lucht te halen.

De sneltests waren het vorige schooljaar overigens nog niet erg in trek. Volgens koepelvereniging AOb heeft slechts een derde van de studenten een zelftest aangevraagd.

Het kabinet besluit pas op 13 augustus of het mbo en hoger onderwijs weer open kan zonder beperkingen of dat de 1,5 meter afstand toch nog nodig blijkt. Van
Engelshoven adviseerde instellingen zich op beide scenario’s voor te bereiden, iets wat haar op veel kritiek kwam te staan.

Meer geld beschikbaar voor wegens corona afgelaste evenementen

De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan was gepland. Vooralsnog worden de kosten geraamd op 120 miljoen euro, 40 miljoen meer dan voor de verlenging van het verbod op evenementen, schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven woensdag in een brief aan de Kamer.

Het demissionaire kabinet verlengde begin deze week het verbod op meerdaagse festivals van 14 augustus tot en met 3 september. Tot die tijd duurt de regeling. Over korter durende evenementen volgt nog een besluit. Maar als die ook niet mogen doorgaan, vallen ze eveneens onder de garantieregeling.

Niet alleen de organisator krijgt de kosten vergoed die zijn gemaakt in de voorbereiding, maar ook anderen die waren betrokken bij het evenement. Het gaat om toeleveranciers, technici, beveiligers, artiesten en cateraars. Dat zijn soms tientallen bedrijven en zzp’ers, aldus het kabinet.

Om misbruik van de regeling te voorkomen, is die alleen bedoeld voor organisatoren van evenementen die vóór 9 juli al waren gepland, toen tot het eerste verbod werd besloten. Ook moet er echt sprake zijn van een verbod dat de overheid instelt. De Tweede Kamer had onlangs aangedrongen op zowel een verlenging van de garantieregeling als dekking voor de hele keten rond een evenement.

De Europese Commissie moet nog toestemming voor de regeling geven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt om hoeveel elementen en activiteiten het in de gemeenten gaat, aldus Keijzer en Van Engelshoven.

Ontsteltenis over nasi per ‘bezorghelikopter’ in Maleisië
ANP-432023754.jpg
Lege straten in Kuala Lumpur. beeld EPA, Fazry Ismail

Een maaltijdbezorging per helikopter heeft tijdens de strenge lockdown in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, tot grote verontwaardiging geleid. De coronamaatregelen verlammen de stad en onder meer restaurants zijn dicht. Voor een liefhebber van een bepaald rijstgerecht, nasi kandar genaamd, was dit de aanleiding om 36 porties van deze nasi uit de 170 kilometer noordelijker gelegen etnisch Chinese stad Ipoh per helikopter te laten bezorgen. In de volksmond wordt het gerecht nasi ganja genoemd, omdat het zo lekker zou zijn dat je eraan verslaafd raakt.

Maar op sociale media is er veel verontwaardiging over de ‘bezorghelikopter’, omdat dit de strenge regels zou schenden waar iedereen zich naar moet schikken. „En gewone mensen mogen niet eens naar een begrafenis”, klaagde een Maleisiër op internet. Een aantal mensen heeft zich bij de politie over de bezorghelikopter beklaagd.

De politie heeft inmiddels vastgesteld dat de eigenaar van de helikopter onder valse voorwendselen toestemming kreeg voor een vlucht naar een andere deelstaat. Hij had aangevoerd dat het toestel voor onderhoud moest vliegen en had niets gezegd over porties nasi ganja. Ook de eigenaar van het restaurant in Ipoh wordt aan de tand gevoeld. De eigenaar van de helikopter heeft in Maleisische media gezegd dat hij niks verkeerd heeft gedaan en alleen „een grote bezorgklus” heeft aangenomen.
De eigenaar van het restaurant is erg verguld met de aandacht. Volgens hem loopt het storm sinds de verontwaardiging over de helikopterbestelling losbarstte.

Het is volgens plaatselijke media nog steeds niet duidelijk wie de bestelling heeft geplaatst. Justitie heeft nadere stappen in het vooruitzicht gesteld, omdat coronaregels zouden zijn geschonden.

Duits consumentenvertrouwen zwakker dan verwacht
ANP-428291843.jpg
Een winkelcentrum in Dresden. beeld AFP, Jens Schlueter

Het Duitse consumentenvertrouwen is in juli negatief gebleven, mede door zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in het land. Dat meldde marktonderzoeker GfK. Economen verwachtten volgens persbureau Bloomberg juist dat het vertrouwen zou stijgen.

De graadmeter die het vertrouwen meet, noteerde een stand van min 0,3, net als in juni. Er was gerekend op een stijging naar plus 1. Volgens GfK is er ook sprake van een afzwakking van het tempo van het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus terwijl er voldoende vaccins voorhanden zijn. Daardoor zijn Duitse consumenten onzekerder geworden, aldus de onderzoekers. Verder speelt volgens GfK ook de hoge inflatie een rol, want daardoor kan de koopkracht onder druk komen te staan.

Het onderzoek van GfK wordt maandelijks uitgevoerd onder ongeveer 2000 respondenten.

Opnieuw veel minder inbraken door coronacrisis

Het aantal woninginbraken in Nederland blijft door de coronacrisis onveranderlijk laag. De politie registreerde over de eerste zes maanden van dit jaar bijna 9800 inbraken. In de eerste helft van 2019, toen corona de samenleving nog niet in zijn greep had, ging het om bijna twee keer zo veel inbraken: ruim 18.000. Dat meldt datapersbureau LocalFocus op basis van een analyse van politiecijfers.

Er is al jaren sprake van een afnemend aantal inbraken, maar sinds het uitbreken van de pandemie kelderden de cijfers.

De dalende trend is in alle provincies waar te nemen. De sterkste afname in de eerste helft van 2021 ten opzichte van 2019 is te zien in de provincies Friesland (57,5 procent minder), Limburg en Flevoland (beide 57,2 procent minder).

In de eerste zes maanden van dit jaar sloegen inbrekers gemiddeld 54 keer per dag toe. In de Utrechtse gemeenten Baarn, Zeist en Lopik werden de meeste inwoners het slachtoffer van inbrekers. Ook de Noord-Hollandse gemeente Laren telde relatief veel inbraken.

Volgens het CBS is de daling van het aantal inbraken gedurende de coronapandemie het gevolg van het feit dat mensen veel vaker thuis zijn. Ook de politie ziet de invloed van de coronamaatregelen in de slinkende cijfers.

De avondklok (die van 23 januari tot en met 28 april van kracht was) bracht het aantal inbraken omlaag - in februari, maart en april waren er relatief weinig inbraken.
Na het opheffen van de avondklok tekende zich een lichte stijging af.

Sydney verlengt lockdown met een maand, tot 28 augustus
ANP-433457206.jpg
Lege straten in Sydney. beeld AFP, Bianca de Marchi

De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben woensdag de lockdown in hoofdstad Sydney met nog een maand verlengd. De lockdown van de afgelopen vijf weken bleek niet genoeg om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus te bedwingen.

De lockdown zou oorspronkelijk op vrijdag eindigen, maar de beperkingen gelden nu tot 28 augustus, vertelde staatspremier Gladys Berejiklian aan verslaggevers in Sydney.

Afgelopen zaterdag protesteerden nog duizenden mensen in Sydney tegen de coronamaatregelen en waren er botsingen met de politie. De overgrote meerderheid van de betogers droeg geen mondkapje.

In New South Wales werden dinsdag in totaal 177 nieuwe lokaal opgelopen besmettingen ontdekt, tegenover 172 een dag eerder.

Risiconiveaus omlaag door daling aantal positieve tests
ANP-423320912.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Omdat het aantal nieuwe coronagevallen steeds verder daalt, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Een stuk of vijftien regio’s waar nu nog het hoogste alarmniveau geldt, zeer ernstig, kunnen mogelijk een stapje terug doen. Ze komen dan uit op het een na hoogste niveau, ernstig.

De overheid maakt woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Die wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsregio’s op de hoogste trede, zeer ernstig. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, daar is de situatie ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden nergens in Nederland.

Een van de meest opvallende dalers is de provincie Groningen, tot voor kort een van de grootste brandhaarden van het land. Vorige week zijn daar ‘slechts’ 188 op de 100.000 mensen positief getest. Een week eerder waren er 536 positieve tests op elke 100.000 Groningers. Dat is een daling van 65 procent.

Ook in de regio Haaglanden (Den Haag en omstreken) en in de provincie Utrecht kan het risiconiveau omlaag van zeer ernstig naar ernstig. Dat geldt verder voor de regio’s Zaanstreek-Waterland, Hollands-Midden, Zuid-Holland-Zuid, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, IJsselland, Twente, Flevoland en Friesland.

Zuid-Limburg, Noord-Holland-Noord en Brabant-Noord staan net boven de grens, zodat de situatie er waarschijnlijk zeer ernstig blijft. Dat geldt vrijwel zeker ook voor de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Gooi en Vechtstreek, Kennemerland en Midden- en West-Brabant. Als de daling doorgaat, worden zij volgende week verlost van het hoogste risiconiveau.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft een verlaging van de risiconiveaus overigens nog geen gevolgen. Ruim twee weken geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus. Meerdaagse festivals zijn in elk geval tot 1 september niet toegestaan.

‘Biden gaat vaccinatieplicht federale werknemers aankondigen’
ANP-434478129.jpg
beeld EPA, Alex Edelman

Volgens nieuwszender CNN zal de Amerikaanse president Joe Biden donderdag een vaccinatieplicht aankondigen voor alle medewerkers en contractanten van de Amerikaanse federale overheid. Wie weigert zich te laten vaccineren, zal zich moeten onderwerpen aan regelmatige testvereisten.

De verwachte aankondiging past in Bidens voornemen om de vaccinatiegraad in het land te verhogen nu de Delta-variant zich snel verspreidt. Eerder besloot het ministerie voor Veteranenzaken (Veteran Affairs) al dat zijn gezondheidsmedewerkers in de komende twee maanden moeten worden gevaccineerd. Biden zal de vaccinatieplicht voorlopig niet aan het Amerikaanse leger opleggen, aldus CNN.

De aankondiging van een vaccinatieplicht binnen de federale overheid dient als een signaal dat ook elders in de samenleving, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, wellicht vaccinatiemandaten nodig zijn om niet-gevaccineerden te bewegen hun injecties te krijgen.

Helft van Franse bevolking is volledig gevaccineerd
ANP-431171931.jpg
Parijs. beeld AFP, Martin Bureau

Een op de twee Fransen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het vaccinatietempo in Frankrijk versnelt nu de omstreden gezondheidspas in het land een feit is en ook een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel wettelijk is geregeld.

Vorige week zijn 4,7 miljoen coronaprikken gezet. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van de „beste week sinds de start van de vaccinatiecampagne”. De eerste Fransen werden in december vorig jaar ingeënt.

De vaccinatiebereidheid is groter nu het overheidsbeleid is gewijzigd. Dit focust zich sinds kort op het verhogen van de vaccinatiegraad. President Emmanuel Macron kondigde twee weken geleden een vaccinatieplicht in de zorg aan en het gebruik van een gezondheidspas die aantoont of iemand is gevaccineerd, negatief is getest of recent is hersteld. Hiertoe werd besloten nadat minder mensen zich lieten inenten en het aantal coronabesmettingen steeg.

De gezondheidspas is sinds 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen. Vanaf augustus moet de pas op meer plekken worden getoond, bijvoorbeeld in de horeca, grote winkelcentra en lange-afstandstreinen. De invoering van de pas heeft geleid tot grote protesten.

Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met twee weken geleden gaat het om een verdrievoudiging. Toen lagen er 204 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 20 meer dan maandag. Op de ic’s liggen in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnen, de grootste toename in twee maanden. Op de ic’s werden 17 mensen binnengebracht.

Op maandag zijn twee coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in een andere regio, meldde het LCPS dinsdag. Het zijn de eerste „bovenregionale verplaatsingen” sinds half juni. Spreiding moet de druk op de zorg gelijkmatig verdelen en voorkomen dat de zorg vastloopt. Het LCPS begon daar in april vorig jaar mee, tijdens de eerste golf, en hervatte het bij de tweede golf in september vorig jaar. In totaal zijn meer dan 4000 coronapatiënten zo verspreid over het land.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800. Dat is nog altijd ongeveer de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten eind mei. Een maand daarvoor waren het er zelfs meer dan drie keer zoveel.

Intussen worden wel weer nadere maatregelen genomen om de druk op de ziekenhuizen te spreiden. Om deze spreiding over het land te verwezenlijken wordt het PECC (Patient Evacuation Coordination Center) weer geactiveerd tijdens kantooruren, aldus het LCPS, nadat het de afgelopen periode op piketbasis beschikbaar was.

Vanuit Zeist worden patiëntverplaatsingen centraal gecoördineerd. De extra druk wordt volgens het LCPS versterkt door de vakantieperiode, waardoor er relatief minder capaciteit voorhanden is.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Leest het blog van dinsdag hier.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer