Als omstreden project ontspoort, moet overheid ingrijpen
Door de arrestatie van een 28-jarige handelaar in zelfdodingspoeder, afgelopen vrijdag wereldkundig gemaakt door het OM, zijn de initiatiefnemers van de Coöperatie Laatste Wil er opnieuw in geslaagd de indruk te vestigen dat zij een organisatie hebben opgetuigd waarop zij de grip volledig zijn kwijtgeraakt.
Justitie verdenkt de man ervan de hand te hebben gehad in de dood van ten minste zes van zijn afnemers. Wie zij waren en op welke wijze zij zijn overleden, is nog niet duidelijk. Wel wijst alles erop dat de verdachte hoofdzakelijk heeft kunnen beschikken over de kunde en de middelen die hij nodig had voor zijn lugubere werk, dankzij zijn lidmaatschap van de CLW.
Dat plaatst de politiek opnieuw voor de vraag hoe met deze instantie om te gaan.
Bij haar oprichting in 2013 presenteerde de coöperatie zich voorzichtig als een besloten netwerk dat geregistreerde leden in staat wilde stellen om onderling zelfdodingsmiddelen uit te wisselen. Cru gezegd konden die zo hun eigen zelfdoding organiseren, waarmee het strafrechtelijk verbod op hulp bij zelfdoding op subtiele wijze werd omzeild.
Die pioniersfase is CLW al lang voorbij. Zie de kwaadaardige wijze waarop men in september 2017 luidkeels kenbaar maakte een legaal conserveringspoeder te hebben ontdekt, dat al na inname van een kleine hoeveelheid zou leiden tot een zachte dood.
Alleen aan burgers met een weloverwogen en duurzame stervenswens zouden instructies over de wijze van bestellen worden verstrekt, zo luidde de verzekering. Dat ging totaal voorbij aan de vergaande mate waarin de samenleving intussen is gedigitaliseerd en aan het gemak waarmee zoekopdrachten naar het spul door de Googles en de Bings van deze wereld worden voorgeprogrammeerd.
Sinds de coöperatie het gif doelbewust in de publiciteit bracht, doen hulpverleners volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) steeds vaker melding van suïcidepogingen met behulp van het poeder. In de Volkskrant bevestigde NVIC-toxicoloog Van Riel eerder deze maand dat het daarbij zeker niet alleen om 60-plussers gaat.
Het is triest om te constateren dat ook suïcidale dertigers, twintigers en zelfs enkele tieners de route naar het middel, dat bij nader inzien juist ernstige bijwerkingen blijkt te geven, hebben ontdekt. Dat uit te spreken, is echter niet genoeg en of een mogelijke veroordeling van de opgepakte handelaar later dit jaar zal volstaan om de coöperatie te laten inbinden, is zeer de vraag.
Terecht spoorde de ChristenUnie het kabinet zaterdag dan ook aan alvast nadere stappen te overwegen; een appel dat brede steun verdient.
Het is aan degene die deze doos van Pandora heeft geopend, de coöperatie dus, om haar, nu de ontsporing een feit is, ook weer snel te sluiten. Als dat niet vrijwillig gaat, dan maar met politieke drang of dwang.