Kerk & religie

„Thomas à Kempis is van ons allemaal, gelovig of ongelovig”

Het heeft lang geduurd, maar het komt er dan toch: een museum over de bekende middeleeuwse schrijver, mysticus en priester Thomas a Kempis. „Hij inspireert gelovigen en ongelovigen”, zegt initiatiefnemer Bert Pierik.

Klaas van der Zwaag
27 July 2021 10:01
Bijeenkomst over Thomas a Kempis zaterdag op de Agnietenberg. beeld Bert Pierik
Bijeenkomst over Thomas a Kempis zaterdag op de Agnietenberg. beeld Bert Pierik

Zaterdag werd in Zwolle herdacht dat het precies 550 jaar geleden was dat Thomas a Kempis (1380-1471) op 91-jarige leeftijd overleed in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Daarbij werd het nieuwe boek van ds. Henk Olde, ”Zwolle met Thomas op de A28” gepresenteerd, een rijk geïllustreerde bundel met limericks over het leven van A Kempis en sporen in het heden. Zondag was er een speciale vesperdienst van de parochie Thomas a Kempis in de O.L.V. Basiliek te Zwolle, waar het gebeente van A Kempis rust in een schrijn.

Thomas a Kempis is over de hele wereld bekend vanwege zijn boek ”De navolging van Christus”. Hij was een van de belangrijkste moderne devoten, een hervormingsbeweging uit de Middeleeuwen met als bakermat Zwolle en Deventer, en de IJssel-Vechtstreek. Een heel jaar lang wordt op allerlei manieren stilgestaan bij het herdenkingsjaar rond de 550e sterfdatum van A Kempis.

Museum

Tijdens een Zomeravondontmoeting, georganiseerd door Stichting Thomas a Kempis Zwolle, werd zaterdag op de Agnietenberg bij het monument van A Kempis op het terrein van het Bergklooster een „museum in wording” geopend over A Kempis. De bedoeling is uiteindelijk dat daar een vast museum komt.

17358136.JPG
Bert Pierik. beeld Bert Pierik

Het museum komt in een voormalig schoolgebouw tussen twee begraafplaatsen, in een buitenwijk van Zwolle. Dat is precies op de plek waar A Kempis in de vijftiende eeuw meer dan veertig jaar als monnik woonde, de Agnietenberg. Initiatiefnemer van het museum is Bert Pierik. Hij is beheerder van het Bergklooster, een van de twee genoemde begraafplaatsen.

Wat houdt het museum in?

Pierik: „De basis ervan ligt in een klein schuurtje op de begraafplaats met bodemvondsten, oud kloosterpuin en grafstenen gehouwen uit oude bouwfragmenten van het klooster. Verder heb ik bijna honderd edities van de Navolging verzameld uit alle tijden. Dan zie je hoe dit boek, waarvan men gezegd heeft dat het het meest gelezen werk is geweest naast de Bijbel, een enorme invloed heeft gehad. Je komt rijk versierde rooms-katholieke edities tegen die iets uitstralen van een wat naïef aandoende kinderbijbel, tot allerlei protestantse en moderne uitgaven.”

Waarom pas een museum na 550 jaar?

„Kennelijk is er nu de tijd rijp voor. We konden delen van een schoolgebouw aankopen waardoor we het verzamelde materiaal een officiële plaats konden geven. De officiële opening moet nog komen, want we willen alle spullen zorgvuldig rubriceren en duiden en we zijn op zoek naar vrijwilligers die helpen om het museum open te stellen. De opening zal vermoedelijk ergens in oktober zijn.”

Waarom is dit museum zo belangrijk?

„Er zweefde veel materiaal rond, maar er was tot op heden geen locatie of centrum waar je echt kennis kon maken met A Kempis en dat ook nog op een laagdrempelige manier. Het onderzoek naar A Kempis was erg versnipperd.”

Welke doelgroep hebt u op het oog?

„Iedereen, gelovig of ongelovig. Je merkt dat iedereen iets heeft en doet met het boek van de Navolging, ongeacht zijn of haar levensbeschouwing. We hoeven voor bezinning op moderne vragen rond religie en spiritualiteit niet naar Azië, maar kunnen voluit bij hem terecht.”

Wat is de betekenis van Thomas a Kempis?

„Hij ontroert, spreekt aan, maar pakt je ook bij de kladden als je te zeer aan het aardse leven vastzit. Hij laat zien dat er iets is dat iedereen overstijgt. Dat is voor A Kempis natuurlijk God of Christus, de komst van Zijn Koninkrijk, maar we kunnen ook veel van hem leren hoe hij met de medemens omgaat. Zijn spiritualiteit overstijgt bovendien de rooms-katholieke en protestantse traditie. A Kempis is van iedereen.”

Bert Pierik, initiatiefnemer van het museum over Thomas a Kempis in Zwolle

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer