Gelderse Staten akkoord met fusie Barneveld en Scherpenzeel
Barneveld en Scherpenzeel worden samengevoegd, als het aan Provinciale Staten van Gelderland ligt. Een fusie-advies voor minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) werd dinsdagnacht na een zes uur durend debat aanvaard met 33 stemmen voor en 17 tegen.
Scherpenzeel legt zich er niet bij neer. ,Er is in ons dorp geen draagvlak voor de fusie, er is ook geen noodzaak”, stelde wethouder Izaäk van Ekeren in een eerste reactie. ,De feiten zoals wij die zien zullen we nu ook aan de minister voorleggen. Wij blijven strijden, want je zelfstandigheid kun je maar één keer weggeven.”
De beoogde fusiedatum is 1 januari 2023. Als de minister het advies overneemt, gaat een wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling via de ministerraad naar Tweede en Eerste Kamer.
Scherpenzeel als een sterk dorp in een sterke gemeente is het doel van Gelderland, herhaalde gedeputeerde Jan Markink tijdens het debat. Hij vond onder anderen PVV-woordvoerder Ton Diepeveen tegenover zich. Die betichtte Gedeputeerde Staten (GS) van vooringenomenheid. ,Dat Scherpenzeel er volgens deskundigen financieel goed voorstaat, wordt terzijde geschoven. 82 procent van de Scherpenzelers wil zelfstandigheid, maar ze worden als gekke Henkie weggezet. Inwoners zijn zwaar gefrustreerd.”
Slechts één statenlid van de Partij voor de Dieren steunde met drie PVV’ers Diepeveens motie van wantrouwen tegen GS. Een voorstel van de SP en 50PLus voor een integriteitsonderzoek werd eveneens met ruime meerderheid verworpen. Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel had dinsdag ook op een onderzoek aangedrongen ,om alle mogelijke twijfels weg te nemen.”
Tijdens een hoorzitting vorige maand suggereerde hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries dat de gemeente Barneveld zich heeft laten omkopen en zich pas voor een fusie uitsprak nadat ze was gepaaid met extra geld en toezeggingen. Commissaris van de koning John Berends verzette zich krachtig. ,Zo’n onderzoek is niet nodig. De minister gaat het gehele dossier immers grondig bestuderen. Ze zal echt geen wetsvoorstel indienen als ze nog enige twijfel heeft over de betrouwbaarheid van het gelopen herindelingstraject.”
De coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA stemden met de fusie in. ,Scherpenzeel en Barneveld kunnen samen als krachtige nieuwe gemeente duurzamer bijdragen aan een kansrijke regio FoodValley”, meende de VVD.
Ook de SGP, de partij van twee Scherpenzeelse wethouders, zag fusie als ,de beste weg‘’. Fractievoorzitter Klaas Ruitenberg: ,In de complexiteit van onze maatschappij is een zekere robuustheid en schaalgrootte nodig om gemeentelijke taken voor bewoners goed uit te kunnen voeren. Het is geen schande als een gemeente daar te klein voor is. De eigenheid van een dorp wordt niet bepaald door bij welke gemeente je hoort. Tegen de Scherpenzelers zeg ik: Als u fuseert met Barneveld is uw stem in FoodValley belangrijker dan die nu kan zijn.”
,Scherpenzeel kan heus wel een paspoort uitgeven”, oordeelde de PvdA, ,maar we betwijfelen of de ambtelijke organisatie zwaar genoeg is om goed te kunnen schakelen in de tegenwoordige netwerkwereld. En kan Scherpenzeel in de toekomst de begroting wel sluitend houden zonder in te boeten op de voorzieningen?”
Het CDA stipte een actueel voorbeeld aan. ,Van de veertien extra arbeidsplaatsen voor ambtenaren worden er alweer drie teruggedraaid omdat de financiering ervan toch lastiger is dan gedacht. Zulke terugtrekkende bewegingen zijn geen blijk van bestuurskracht.”