Binnenland

Instituut slavernij rekent op landelijke excuses

De erkenning van Amsterdam voor het slavernijverleden zijn een opmaat tot landelijke excuses, denkt voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee).

Redactie binnenland
2 July 2021 10:26
Kranslegging tijdens de herdenking vvan het slavernijverleden. beeld ANP, Koen van Weel
Kranslegging tijdens de herdenking vvan het slavernijverleden. beeld ANP, Koen van Weel

„Het zit er gewoon aan te komen”, zei Nooitmeer donderdag na afloop van de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zei tijdens de nationale herdenking dat dit groots en waardig zal worden herdacht. Nooitmeer denkt dat er dan nationale excuses komen.

Met de woorden van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is ze heel blij. De voorzitter noemt de excuses „een erkenning voor de nazaten die hier wonen.” Nooitmeer: „Alleen als we aandachtig naar elkaar luisteren, kunnen we tot een nieuw perspectief komen op ons gezamenlijke verleden.” Volgens haar moet er voor iedereen plaats zijn en moet er worden gebouwd aan een gelijkwaardige samenleving.

NiNsee is een kenniscentrum dat zich bezighoudt met de geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden en het koloniale verleden. Het is ook de organisatie achter de jaarlijkse herdenkingsactiviteiten.

Tweede Kamer

Partijen in de Tweede Kamer reageerden donderdag wisselend op de aanbevelingen van het adviescollege dialooggroep slavernijverleden, dat onder meer wil dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. D66 noemt landelijke excuses „niet meer dan logisch”, terwijl Forum voor Democratie spreekt van „polariserende waanzin.”
D66 pleitte opnieuw voor nationale excuses en voor Keti Koti als nationale herdenkingsdag. De SP deelt dat uitgangspunt. Fractievoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA wil ook dat de herdenking van de afschaffing van slavernij een nationale feestdag wordt, twitterde ze.
De ChristenUnie vindt dat „excuses het verleden niet veranderen en ook het heden en de toekomst niet veranderen. Het is denk ik wel een belangrijke stap en symbool in een proces dat tot meer eenheid leidt”, zei Kamerlid Don Ceder.

De VVD meldde dat de partij niet voor of tegen excuses is, maar eerst een goed debat wil voeren over de kwestie en de mogelijke oplossingen. PVV-voorman Geert Wilders greep de gelegenheid aan om de islam uit te maken voor „de echte slavernij, waar niemand van de politiek correcte elite het over durft te hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer