Binnenland

Mogelijk onderzoek door Commissariaat naar Kaag-documentaire

Het Commissariaat voor de Media komt waarschijnlijk met een onderzoek vanwege de ophef die is ontstaan door de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag. In een verklaring meldt het Commissariaat dat er al contact is geweest met de NPO en de VPRO en dat nu bekeken wordt of verder onderzoek nodig is. Het komt niet vaak voor dat de toezichthouder met een verklaring komt en vervolgens niet overgaat tot onderzoek.

ANP
30 June 2021 16:12Gewijzigd op 30 June 2021 17:09

Website GeenStijl publiceerde dinsdag een artikel op basis van stukken die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn verkregen. Daaruit ontstaat het beeld dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken toch invloed hebben uitgeoefend op de documentaire over Kaag. De VPRO plaatste zelf al een verklaring bij het videoportret van Kaag: „journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van.”

Volgens een woordvoerder van het Commissariaat zijn er verschillende sancties mogelijk als blijkt dat de Mediawet overtreden is. In het uiterste geval kan worden overgegaan op een boete, maar de woordvoerder wilde daar niet op vooruitlopen. Het gaat mogelijk om een breed onderzoek, waarin niet alleen gekeken wordt naar de documentaire zelf maar ook naar de VPRO en de NPO.

Demissionair minister Arie Slob (Media) zei woensdag al dat hij opheldering wil van de VPRO over de kwestie. Eind vorig jaar beantwoordde de minister Kamervragen over de documentaire, maar toen zei de omroep tegen hem dat D66 geen invloed had uitgeoefend. Nu bestaat daar „twijfel” over vanwege de Wob-stukken, aldus Slob. Hij hoopt „zo snel mogelijk” duidelijkheid te krijgen van de omroep.

Een woordvoerder van de VPRO laat desgevraagd aan het ANP weten dat de documentaire onafhankelijk tot stand is gekomen. In december benadrukte de omroep al dat er geen relatie bestond tussen de documentaire en het feit dat de voorzitter van de NPO een sympathisant is van D66 en dat de directeur van de VPRO voormalig campagneleider is van D66. Achter die uitspraak staat de omroep nog steeds.

„Daarnaast heeft er zoals gebruikelijk bij dergelijke documentaires een voorvertoning plaatsgevonden met als doel om eventuele feitelijke onjuistheden, ‘off the record’- uitspraken, privacykwesties en/of substantiële onevenwichtigheden te herstellen”, voegt de zegsvrouw van de VPRO toe. „BuZa en D66 hebben naar aanleiding van de viewing meerdere aandachtspunten gestuurd. De makers hebben hierover vervolgens een eigen inhoudelijke en onafhankelijke afweging gemaakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer