„Veel mensen zullen nog snel een cv-ketel aanschaffen”
Eneco wil sneller vergroenen. Om die reden verkoopt het energiebedrijf na 2025 geen cv-ketels meer. Onderhouds- monteur Peter Jansma (45) vindt die doelstelling wat ambitieus. „Ik vind het een mooi streven, maar ik vraag me af of het realistisch is.”
Ruim 25 jaar zit Jansma al in het vak. Hij gaat op een werkdag meerdere adressen langs voor een onderhoudsbeurt. Gemiddeld zijn dat er zes per dag. „Alleen de duur van zo’n bezoek kan verschillen. Soms ben ik binnen een kwartier klaar, maar het kan ook zomaar een uur duren.”
Zowel met cv-ketels als met warmtepompen heeft de servicemonteur de nodige ervaring. Een cv-ketel heeft in de regel meer onderhoud nodig, weet Jansma. „Omdat de ketel zichzelf meer vervuilt, moeten bepaalde onderdelen regelmatig worden schoongepoetst. Het vervangen van onderdelen komt bij een cv-ketel ook vaker voor dan bij een warmtepomp.”
Volgens Jansma gaat een warmtepomp waarschijnlijk langer meer dan een cv-ketel. „Een ketel houdt het zo’n vijftien jaar vol. Omdat warmtepompen nog vrij nieuw zijn, kunnen we niet met zekerheid zeggen hoe lang die meegaan. Maar een levensduur van tussen de twintig en 25 jaar, lijkt mij niet onlogisch.”
Prijskaartje
Desondanks constateert de onderhoudsmonteur dat de warmtepomp niet erg in trek is bij het brede publiek. Jansma verklaart dit aan de hand van het prijskaartje. „Een nieuwe ketel kost doorgaans zo’n 2000 euro, een warmtepomp tussen de 7000 en 9000 euro. Als je er al vanuit gaat dat een warmtepomp 25 jaar meegaat, dan ben je met een cv-ketel op jaarbasis alsnog flink goedkoper uit.”
Jansma sluit daarom niet uit dat veel huishoudens de komende jaren snel een nieuwe cv-ketel aanschaffen voordat dit überhaupt niet meer kan. „Veel mensen zullen allicht denken: laat ik toch maar weer een ketel nemen, dan heb ik weer voor vijftien jaar zekerheid. Wij installeren al jaren warmtepompen, maar bij het grote publiek is dit nog een vrij onbekend fenomeen. We merken dat dit ook geldt voor sommige installatiebedrijven.”
Gasprijs
De populariteit van de cv-ketel zal ook afhangen van de ontwikkelingen van de gasprijs, denkt Jansma. „Die zal zonder twijfel stijgen, de vraag is alleen: hoeveel? De prijs zit momenteel tussen de 65 en 75 cent per kubieke meter. Stel dat die stijgt naar de 2 euro, dan zullen er toch veel mensen zijn die zich achter de oren krabben en zich gaan afvragen of ze het niet anders moeten gaan doen. Maar ik denk niet dat dit snel zal gaan gebeuren. ”
Eneco wil in plaats van cv-ketels hybride warmtepompen installeren. Dat is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een kleine gasketel die bijspringt op piekmomenten in de warmtevraag. Volgens Jansma is dit prijstechnisch gezien geen aantrekkelijk alternatief. „Het gasverbruik zal wel behoorlijk minder worden, maar feitelijk moeten er dan voortaan twee dingen worden onderhouden: de ketel én de pomp. Dat betekent dus dubbele kosten voor het onderhoud.”
De onderhoudsmonteur voorziet problemen als veel Nederlanders voor een warmtepomp kiezen. Zo mag een cv-installateur niet zomaar een warmtepomp installeren. „Je moet ervoor zijn gecertificeerd. In onze branche is er al een tekort aan personeel, maar al helemaal aan mensen die hiervoor bevoegd zijn.”
Waterstof
De monteur ziet wel veel kansen voor groene waterstof als alternatief voor aardgas. Volgens hem moet het mogelijk zijn om bestaande cv-ketels daarvoor aan te passen. Dan zou het bestaande gasleidingnet in gebruik kunnen blijven. „In Engeland gaan ze hiermee een proef doen. Maar we zullen misschien wel tien jaar moeten wachten op de eerste resultaten.”
Jansma heeft begrip voor de duurzaamheidsambities van Eneco en van de overheid, maar hij heeft zijn vraagtekens bij het tijdpad. „Ik begrijp dat er behoefte is aan een concreet jaartal . Ze willen natuurlijk naar iets kunnen toewerken. Maar als ik alles bij elkaar optel, is 2030 wel erg vroeg dag.”