Buitenland

Iron Dome kan niet alle raketten richting Israël onderscheppen

Het regent raketten in Israël van terreurgroepen uit Gaza. Iron Dome schiet de dodelijke projectielen uit de lucht. Met succes. Het raketafweersysteem is echter niet waterdicht.

12 May 2021 17:35
Terreurgroepen uit Gaza nemen Israël zwaar onder vuur. De joodse staat zet het Irone Dome-raketafweersysteem in om vijandelijke raketten te onderscheppen.  beeld AFP, Mahud Hams
Terreurgroepen uit Gaza nemen Israël zwaar onder vuur. De joodse staat zet het Irone Dome-raketafweersysteem in om vijandelijke raketten te onderscheppen.  beeld AFP, Mahud Hams

Dinsdag. Een lange reeks vurige stippen vult de donkere nacht boven Tel Aviv. Boven de tweede stad van Israël lijkt een vuurwerkshow plaats te vinden. De stippen raken elkaar en spatten uiteen.

De vuurwerkshow is in werkelijk een zware raketaanval op Tel Aviv. Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad vuren vanuit Gaza in hoog tempo 130 raketten af op de 450.000 inwoners van de stad. Sirenes loeien. Bewoners zoeken een veilig heenkomen in schuilkelders.

In pakweg 1,5 dag tijd zijn meer dan 1000 raketten en mortiergranaten afgeschoten op steden als Tel Aviv, Askelon en Asdod, waarvan er 850 de Joodse staat hebben bereikt.

Israël zet z’n Iron Dome (IJzeren Koepel) in tegen de dodelijke aanvallen uit Gaza. Het afweersysteem kan vijandelijke raketten op 4 tot 70 kilometer afstand detecteren en de vermoedelijke plaats van inslag berekenen. Dreigt een raket op een school of woonwijk terecht te komen, dan vuurt Iron Dome een onderscheppingsraket af die vlak voor het inkomende projectiel ontploft. De explosie vernietigt de vijandelijke raket.

Een huzarenstukje. Iron Dome moet op hoge snelheid een aanstormende raket onder de juiste hoek weten te bereiken. Het geavanceerde systeem is succesvol. Israël claimt dat Iron Dome 90 procent van de inkomende raketten naar bewoond gebied uit de lucht haalt.

Het raketafweersysteem is echter niet waterdicht. De capaciteit is ook beperkt. Israël beschikt over 10 tot 12 Iron Dome-batterijen. Elke batterij telt 3 lanceerinrichtingen met 20 onderscheppingsraketten, in totaal 720 stuks.

De afweersystemen bevinden zich verspreid over het land. Drie tot vier in het Zuiden tegen de dreiging van de Huti-rebellen uit Jemen. Zeven tot acht batterijen in Noord- en Centraal-Israël tegen Hamas en Jihad in Gaza en Hezbollah in Libanon.

Inzet van Iron Dome is een duur grapje. Een onderscheppingsraket kost pakweg 40.000 tot 50.000 euro. Vaak moet het afweersysteem twee raketten afvuren, waarmee de kosten verdubbelen. Wrang om te bedenken dat raketten van Hamas en Islamitische Jihad een paar duizend euro per stuk kosten.

Om het succes van Iron Dome te omzeilen, schieten de terreurbewegingen een spervuur aan raketten af. In de hoop dat er één of twee door het Israëlische afweersysteem heen glippen en dood en verderf zaaien.

Uit de beschietingen van dinsdag blijkt dat Hamas en Jihad hun techniek en tactiek hebben verbeterd. Ze zijn er, ondanks Iron Dome, in geslaagd de elektriciteitscentrale van Askelon en de oliepijplijn naar Eilat te raken. Bovendien was het Ben Goerion Airport uit de lucht.

De raketregen uit Gaza voedt de vrees voor soortgelijke beschietingen vanuit Libanon. Hezbollah beschikt net over de grens over meer dan 100.000 (zware, geleide) raketten. De verwachting is dat de terreurbeweging 2000 tot 3000 raketten per dag kan afvuren op Noord- en Centraal-Israël.

Iron Dome zal nooit volledig in staat zijn zo’n overweldigende raketaanval het hoofd te bieden. Met alle mogelijke dodelijke gevolgen van dien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer