Binnenland

Oproep aan ouders: Breng kind met de fiets of lopend naar school

Krioelende kinderen, overstekende fietsers, auto’s die dringen om een plekje in het parkeervak. De verkeersveiligheid rond scholen laat te wensen over, zegt Veilig Verkeer Nederland. De organisatie doet daarom een appel op ouders: als het kan, breng je kind dan níét met de auto naar school.

Anne Vader
13 April 2021 20:54
Laat je kinderen met de fiets of lopend naar school gaan, drukt Veilig Verkeer Nederland ouders op het hart. „Soms vraagt dat ernstige doorbreking van je routine.” beeld ANP, Marcel van Hoorn
Laat je kinderen met de fiets of lopend naar school gaan, drukt Veilig Verkeer Nederland ouders op het hart. „Soms vraagt dat ernstige doorbreking van je routine.” beeld ANP, Marcel van Hoorn

Maandagmiddag, kwart over drie. Bij het hek van de Rehoboth­school in Zeist wachten vaders en moeders tot hun kroost het plein af komt stuiven. Sonja Ravenhorst is op de fiets, zoals bijna altijd. „Voor ons is het maar vijf minuten”, vertelt ze. „Maar als het regent, ben ik makkelijk. Dan pak ik de auto.”

De jonge moeder begrijpt de oproep om fietsend of lopend naar school te gaan goed. „Ik had het er pas nog met mijn man over dat in onze schooltijd maar een paar kinderen met de auto werden gebracht. Nu is dat vrij normaal”, ziet ze. „Werkende ouders zetten hun kinderen meteen af bij school en opa’s en oma’s die oppassen nemen zo meerdere kinderen mee.”

Wat volgens haar ook meespeelt: bij veel huishoudens staan tegenwoordig twee auto’s voor de deur. „Mijn moeder moest vroeger alles op de fiets doen als mijn vader naar zijn werk was. De boodschappen nam ze mee in fietstassen, een krat en tassen aan het stuur. Een extra auto was er simpelweg niet.”

Routine

Vanaf woensdag vraagt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in een campagne aandacht voor de oproep niet met de auto naar school te komen. Met minder auto’s wordt de verkeerssituatie overzichtelijker en dus veiliger, zegt woordvoerder Rob Stomphorst. En dat is volgens hem hard nodig, want in bijna driekwart van de gemeenten waar vrijwilligers van VVN actief zijn, wordt de drukte rond scholen als een probleem ervaren.

De oplossing zit ’m vooral in gedragsverandering, stelt Stomphorst. De meeste leerlingen wonen in de buurt van de school: zo’n 80 procent hoeft minder dan 3 kilometer te reizen. „Op loop- of fietsafstand dus. Meedoen is makkelijk, zeggen we daarom. Al vraagt dat soms wel een ernstige doorbreking van je routine. Je moet bijvoorbeeld tien minuten eerder opstaan en ontbijten. Maar bedenk ook: als je kind eenmaal geleerd heeft zelfstandig naar school te gaan, hoef je het ook niet meer te brengen.”

VVN erkent dat sommige ouders er juist voor kiezen om kinderen met de auto af te zetten omdat ze het niet veilig genoeg vinden om hen te laten fietsen of lopen. „Maar door al die auto’s wordt het nog onveiliger. Die vicieuze cirkel proberen wij te doorbreken.”

Gemakzucht

De basisschool in Zeist kent twee ingangen: één bij de kleuters en één bij de hoofd­ingang. Dat voorkomt opstoppingen in de straat, zegt moeder Mathilde Bosse, die zelf voor de benenwagen kiest. „Ik woon zo dichtbij dat de fiets pakken meer moeite kost.”

Gerline Verweij stapt meestal wel in de auto om haar kinderen te halen en brengen. Toch snapt ze de oproep wel. „Fietsen is beter voor de veiligheid én het milieu. Maar als je voor reformatorisch onderwijs kiest, zit er niet altijd een school in de wijk.” Zelf woont ze op zo’n 2 kilometer afstand van de Rehobothschool. Eens per week stapt ze op de fiets; in de zomer wat vaker. „Het is ook wel gemakzucht, eerlijk gezegd.”

Een van de moeders bij het plein –„liever geen naam”– stond deze morgen nog langs de weg om de leerlingen van groep 7 te beoordelen bij hun verkeersexamen. „Ze deden het goed, voor zover wij gezien hebben”, lacht ze. Nu wacht de inwoonster van Driebergen naast haar auto op haar jongste spruit. Die is nog te klein om de 7 kilometer naar hun woonplaats te trappen. Een oudere dochter fietst wel, sinds eind groep 5.

Af en toe pakt moeder zelf ook de fiets voor de tocht van zo’n 25 minuten. De route, die grotendeels langs een afgescheiden fietspad loopt, is volgens haar redelijk veilig. „In het centrum zit wel een vervelend kruispunt. Ik hoop altijd maar dat ze daar veilig aan de overkant komen. Elke ochtend waarschuw ik: Let op, kijk uit daar. En als het niet gaat, steek dan over bij het zebrapad. „Jaha, mam, weet ik”, reageert mijn dochter dan. Je moet er toch op blijven hameren.”

Kiss and Ride

Of de verkeersveiligheid rond de Zeister school kan verbeteren? Misschien eenrichtingsverkeer maken, oppert ze. Ook een autovrije straat, drempels, wegversmallingen en een Kiss and Ridestrook zijn opties, weet VVN. „Nadeel is dat al die aanpassingen aan de infrastructuur veel geld kosten. En ze duren soms lang.”

Onderzoek van VVN laat zien dat 69 procent van de Nederlanders graag ziet dat schoolomgevingen veiliger worden. Elke automobilist kan daar volgens de organisatie aan bijdragen door schoolzones zo veel mogelijk te mijden.

Spreek af op welke dagen jullie samen naar school lopen of fietsen, adviseert de organisatie ouders. En ga je toch een keer met de auto, parkeer dan iets verderop en loop het laatste stukje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer