Arrestaties na kraken versleutelde berichtendienst
De politie heeft dinsdag in heel Nederland dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht in een onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer.
Opsporingsdiensten slaagden erin toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van de versleutelde berichtendienst Sky ECC. Vanaf medio februari kon de communicatie worden meegelezen. In België liep een parallel onderzoek. De server van Sky ECC is dinsdag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.
Chef recherche Jonne Janssen van de Amsterdamse politie zegt dat in Nederland tachtig miljoen chats zijn onderschept. Wereldwijd gaat het om honderden miljoenen chats. Justitie in België spreekt zelfs van een miljard. Rechercheurs van de politie in Amsterdam en de landelijke eenheid konden de afgelopen drie weken live meelezen. In totaal werkten er in Nederland 500 politiemensen mee aan de operatie.
Argus
Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan. De Belgische politie pakte bij haar grootste actie ooit 48 personen op en nam meer dan 1,2 miljoen euro in beslag. Zij confisqueerde ook zoveel mogelijk voor Sky ECC geprepareerde telefoons, die vooral veel werden gebruikt rond de Antwerpse haven, een knooppunt van de internationale drugshandel. Tijdens de meeleesfase van het onderzoek kon de Belgische politie meer dan 17 ton cocaïne onderscheppen.
De politieacties maken deel uit van het grootschalige internationaal onderzoek Argus dat de communicatie van criminele organisaties blootlegt. Eerder leidde Argus al tot 43 arrestaties.
Omdat de politie meelas met de berichten die criminelen elkaar via Sky ECC stuurden, kon de politie tientallen ernstige geweldsincidenten voorkomen. In Rotterdam werd beslag gelegd op 28 vuurwapens. Vorig jaar wisten opsporingsdiensten de berichtendienst EncroChat te kraken, waar veel criminelen gebruik van maakten.
Berichtendienst na arrestatiegolf: We zijn helemaal niet gekraakt
Berichtendienst Sky ECC spreekt tegen dat het is gekraakt of gehackt door opsporingsdiensten in Nederland of België. Het bedrijf zegt in een verklaring dat het ook niet is benaderd door de autoriteiten, die toegang zouden hebben gekregen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van de versleutelde dienst.
Sky ECC zegt dat distributeurs in Nederland en België melding hebben gemaakt van een „valse phishing-applicatie die ten onrechte is gepresenteerd als Sky ECC”. Die app zou op telefoons zijn gezet, die vervolgens zijn verkocht via „ongeautoriseerde kanalen”. Sky ECC kondigt juridische stappen aan vanwege de verspreiding van die ‘nepapp’.
De berichtendienst spreekt ook tegen dat het een populair platform voor criminelen is. „Sky ECC heeft een zerotolerancebeleid en verbiedt alle criminele activiteiten op al haar platformen”, meldt de onderneming in de verklaring. „Accounts die worden gebruikt voor criminele activiteiten, worden onmiddellijk gedeactiveerd.”
Het onderzoek naar de versleutelde berichten leidde in Nederland tot tientallen arrestaties. Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.