Binnenland

Huurders blij met bevriezing, corporaties willen liever maatwerk

De stap van het demissionaire kabinet om de huren voor sociale huurders dit jaar te bevriezen is goed nieuws voor huurders. Dat zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels. Volgens hem is sprake van reparatiewerk als het gaat om de betaalbaarheid van huurprijzen. Sinds Mark Rutte premier is zijn volgens de Woonbond de huren met een derde gestegen. De vereniging van woningcorporaties Aedes had liever maatwerk gezien.

ANP
17 February 2021 18:15

Het gaat niet alleen om huren van woningcorporaties maar ook om particuliere verhuurders en bedrijven die niet omhoog gaan. De maatregel zal de huurder, afhankelijk van de hoogte van de huur, gemiddeld 6 euro per maand schelen, schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Alleen na een verduurzaming van de woning mag een verhuurder wel meer huur vragen.

Winkels legt uit dat het NIBUD in 2019 al becijferde dat de helft van de huurders het financieel moeilijk heeft. „Onder drie kabinetten-Rutte stegen de woonlasten fors en bleven de inkomens achter. Goed dat er nu een begin wordt gemaakt met de reparatie.”

Winkels vindt het ook goed dat corporaties gecompenseerd worden met een korting op de verhuurderheffing. „Er moeten veel sociale huurwoningen worden bijgebouwd, daar staat die heffing enorm in de weg.” De heffing die in 2013 is ingevoerd heeft corporaties en daarmee hun huurders volgens de Woonbond inmiddels al meer dan 10 miljard euro gekost. De organisatie ziet de heffing het liefst helemaal verdwijnen.

Aedes zegt dat met een algemene huurbevriezing alle huurders weliswaar iets lagere lasten krijgen, maar daarvan profiteren ook huurders die het helemaal niet nodig hebben. „En juist voor mensen met betaalrisico’s is het nauwelijks een oplossing”, zo klinkt het. „Maatregelen die zich specifiek richten op de mensen die het nodig hebben, bijvoorbeeld via de huurtoeslag, zouden veel meer effect sorteren.”

De organisatie blijft in overleg met het ministerie om helderheid te krijgen over alle details. Aedes drong eerder al aan op een compensatie via de verhuurderheffing. Daar heeft de minister nu 200 miljoen euro voor vrijgemaakt. „Het verlies aan huurinkomsten zou anders immers onvermijdelijk ten koste gaan van hoognodige investeringen in bijvoorbeeld nieuwbouw en verduurzaming”, aldus Aedes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer