Europese Commissie bezorgd over langer Belgisch reisverbod
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het commerciële coronatestbedrijf PCR Test Nederland dat onlangs zijn laboratorium moest sluiten, mag niet zelf meer de testen analyseren. Dit wordt nu gedaan door een geaccrediteerd laboratorium, waarmee een contract is afgesloten. Dat maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vrijdag bekend.
Het lab van PCR Test Nederland moest begin deze week dicht op bevel van de IGJ wegens „acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen”. De pcr-testen voor Covid-19 die in dit laboratorium werden gedaan, waren daarom niet betrouwbaar, aldus de IGJ. De zestien teststraten van het bedrijf mochten wel openblijven.
Het is volgens de inspectie niet vast te stellen of de problemen bij het lab hebben geleid tot verkeerde diagnoses.
PCR Test Nederland heeft teststraten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Breda, Lelystad en Maastricht.
Alle inzittenden van een voertuig moeten in de Duitse deelstaat Saksen voortaan een mondmasker dragen om verdere verspreiding van corona tegen te gaan. Alleen als je met personen uit je eigen huishouden rijdt, hoeft dat niet, meldt de krant Bild. Maar dus wel voor bijvoorbeeld carpoolers en werklui in een busje, de chauffeur inbegrepen.
Eigenlijk is het dragen van een masker in de auto tegen de regels, omdat je herkenbaar moet blijven. Maar volgens de politie ontkomen hardrijders met een mondkapje niet aan een boete, als ze worden geflitst. Om de identiteit vast te stellen zijn de ogen voldoende, aldus de politiebaas van Saksen.
De marine vaart in principe voorlopig niet meer uit, tenzij het strikt noodzakelijk is. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het besluit is genomen na corona-uitbraken op verschillende schepen.
Alle oefeningen zijn voorlopig geschrapt. „Wel werken de bemanningsleden op de wal zo veel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar”, aldus het ministerie.
Als een schip toch moet uitvaren, gelden strenge quarantainevoorschriften. Die maatregelen werden eerder deze week nog aangescherpt, nadat eind vorige week vier schepen waren teruggekeerd met besmettingen aan boord.
Studenten in Rotterdam kunnen zichzelf binnenkort thuis testen op het coronavirus. Als ze negatief testen, kunnen ze meedoen aan activiteiten op de campus en hun medestudenten weer zien. Het maakt deel uit van een proef, die moet kijken of het mogelijk is om weer fysiek onderwijs te geven. De Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en het roc Albeda doen mee aan het experiment, dat van 1 maart tot 10 mei duurt.
In totaal doen 1500 studenten mee aan de proef, gelijk verdeeld over de drie instellingen. De deelnemende studenten krijgen tijdens de proefperiode drie keer een pcr-test, waarbij met een wattenstaafje in de neus en keel materiaal wordt afgenomen om te controleren of ze besmet zijn en of de zelftests kloppen. De onderwijsinstellingen willen onder meer een beeld krijgen van de testbereidheid en betrouwbaarheid van de studenten, en van de kwaliteit van de zelftests. „We denken dat de studenten hier serieus mee omgaan, we gaan ervan uit dat ze dit serieus nemen en verantwoordelijk zijn. Maar stel dat mensen besmet zijn en toch op de campus komen, dan kunnen we kijken of het door gedrag of door de sneltesten komt. Er hoeft geen kwaad spel achter te zitten”, zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit.
In Groningen loopt ook een proef met sneltesten van studenten van de Rijksuniversiteit en van de Hanzehogeschool. Zij worden een paar uur voor een tentamen getest. Is de uitslag in orde, dan mogen ze naar de tentamenhal gaan om de toets met anderen te maken.
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil verder onderzoeken of er vóór december 2019 al kleinere uitbraken met het coronavirus in China waren. Het ligt voor de hand om te kijken in bloedbanken die in de herfst van 2019 monsters namen uit de regio Wuhan, zei Koopmans op een WHO-persconferentie in Genève.
De onderzoeker maakte deel uit van een WHO-missie die onlangs in China was om de bron van het coronavirus op te sporen. Over toegang tot de bloedbanken wordt nog gesproken met de Chinese autoriteiten.
Volgens Koopmans zijn na een beoordeling van medische dossiers in Wuhan 92 patiënten geïdentificeerd die vóór december 2019 symptomen hadden die vergelijkbaar waren met Covid-19. Een deel van hen is de afgelopen weken op antilichamen getest. Die bleken ze niet te hebben, maar het is onduidelijk of antilichamen na zo lange tijd überhaupt nog zijn aan te treffen.
Het team experts presenteert naar verwachting volgende week een eerste, kort rapport over zijn bevindingen. Volgens deskundigen waren de resultaten die op een eerste persconferentie aan het einde van de reis in China werden gepresenteerd, matig.
WHO-teambaas Peter Ben Embarek bevestigde daar dat het virus, zoals al werd aangenomen, zich waarschijnlijk via een tussengastheer van vleermuizen op mensen heeft verspreid. In Genève sprak Embarek nu van aanzienlijke vooruitgang. Er is meer bekend geworden over wat er precies in december is gebeurd in de regio Wuhan en welke rol een markt speelde bij de verspreiding van het virus.
Het aantal jongeren dat vorig jaar zonder diploma de middelbare school of het mbo verliet daalde met ruim vierduizend ten opzichte van het jaar ervoor. Maar dat is volgens demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven niet zonder meer goed nieuws. De daling komt volgens haar deels door de coronacrisis.
Vanwege corona waren er minder banen voor jongeren, waardoor het voor hen minder aantrekkelijk was eerder van school te gaan om te werken, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn zorgen dat leerlingen die vorig jaar niet uitvielen, dat later alsnog zullen doen. „De pandemie en de gevolgen die deze heeft op het onderwijs, zijn nog niet voorbij”, aldus de minister.
Wel werken scholen, gemeentes en regionale meldpunten goed samen volgens Van Engelshoven. Daardoor bleven mogelijke schoolverlaters in beeld en werd contact weer hersteld.
Het mbo kent de meeste schoolverlaters. Vorig schooljaar vertrokken ruim 18.500 mbo’ers voor ze hun diploma haalden. Het jaar daarvoor waren dat er bijna 23.000. Op de middelbare school daalde het aantal schoolverlaters van 4539 in het schooljaar 2018-2019 naar 3607 in het schooljaar 2019-2020.
De gemeente Amsterdam roept schaatsliefhebbers en wandelaars op om niet naar het Vondelpark te gaan, wegens de grote drukte.
„Het is erg druk in het Vondelpark. Schaatsen of een ommetje lopen? Zoek een rustiger alternatief dichtbij huis en kom een andere keer terug!”, twittert de gemeente.
Eerder deze week riep de gemeente ook al op om op het ijs de 1,5 meter in acht te nemen en drukke plekken te mijden. Dinsdag maakte de politie een einde aan een feestje van zo’n honderd jongeren in het park.
Burgemeesters houden hun hart vast omdat ze ook dit weekend een te grote toeloop van schaatsers verwachten op meren, vijvers en grachten. Ook kabinet, veiligheidsregio’s en ijsverenigingen roepen iedereen op reisbewegingen te beperken en zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Ook al ligt er nog zo’n mooie ijsvloer, het is niet de bedoeling dat iedereen daar gaat schaatsen, zeggen ze doelend op de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.
De Europese Commissie is bezorgd over de verlenging van het Belgische verbod op onnodige reizen. Zij heeft de Belgische regering om opheldering gevraagd over het verbod, dat nu tot 1 april blijft gelden. Ook reisbeperkingen die andere EU-landen invoeren, om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus overslaan, baren de commissie zorgen.
België heeft de commissie ingelicht over verlenging van het verbod op niet-noodzakelijke reizen, zoals lidstaten verplicht zijn. Al deed het land dat donderdagavond pas, terwijl het besluit al een week geleden viel.
Hoe de maatregel precies uitpakt is de commissie nog niet duidelijk, en daarom heeft zij om nadere toelichting gevraagd, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. Zulke reisbeperkingen mogen in principe hooguit twee maanden duren, en 27 maart is het al zover.
Duitsland heeft aangekondigd de grens met Tirol en Tsjechië te sluiten. Die maatregel heeft volgens de woordvoerder „een zekere overeenstemming” met de Europese afspraken, maar dan moet er wel een uitzondering komen voor noodzakelijke reizen en grenswerkers.
„Een aantal lidstaten, waaronder België, heeft maatregelen genomen die bij de commissie een zekere ongerustheid hebben opgeroepen”, constateert de woordvoerder. Brussel gaat de maatregelen tegen het licht houden.
Advertentie
De Inspectie van het Onderwijs gaat scholen komend schooljaar niet beoordelen op onderwijsresultaten als de eindtoets en het eindexamen. De inspectie heeft hiertoe besloten vanwege de coronacrisis. Daardoor zijn de onderwijsomstandigheden anders dan in andere jaren.
De inspectie wijst erop dat scholen door het coronavirus met tal van beperkingen te maken hebben. Die zijn van invloed op de onderwijsresultaten.
De inspectie blijft de onderwijsresultaten in het komend schooljaar 2021/2022 wel nauwgezet volgen. Die resultaten worden meegenomen in een zogenoemde risicodetectie. „Waar risico’s gesignaleerd worden, wordt ook in schooljaar 2021/2022 risicogericht kwaliteitsonderzoek uitgevoerd. Dit kan op school- of afdelingsniveau nog steeds leiden tot het oordeel ‘onvoldoende’ of ‘zeer zwak’. Bij dit oordeel tellen de onderwijsresultaten niet mee.”
Verder zal het in het schooljaar 2021/2022 mogelijk blijven de waardering ‘goed’ aan te vragen. Normaal gesproken moet een school daarvoor van de inspectie minimaal het oordeel ‘voldoende’ krijgen voor de onderwijsresultaten. Dat kan komend schooljaar niet, dus hierbij geldt als voorwaarde dat de inspectie bij het volgen van een school geen risico’s ziet.
De ijsclub Nooitgedacht in de Zuid-Hollandse plaats Valkenburg heeft op verzoek van de gemeente Katwijk (waarvan het deel uitmaakt) de ijsbaan onklaar gemaakt wegens de grote toeloop van schaatsliefhebbers. De ijsclub schrijft dat op de website.
Volgens de ijsclub was het er de laatste dagen te druk. „Zelfs in de avond tot aan de avondklok toe”, aldus de site. De club stelt dat het in coronatijd onmogelijk is om te handhaven. „Wij voelden ons daarom genoodzaakt om het ijs op de ijsbaan onklaar te maken.” De club stelt verder dat schaatsliefhebbers terecht kunnen op diverse wateren in het dorp.
De politie heeft na de rellen op het Museumplein in Amsterdam op 17 en 24 januari in totaal zestien mannen aangehouden op basis van beeldmateriaal. Sommige verdachten werden herkend nadat de politie foto’s van hen online zette, over anderen kwam informatie binnen nadat er beelden van hen werden getoond in programma’s als Opsporing Verzocht en Crime Desk.
De verdachten van de demonstraties komen uit verschillende plaatsen in Nederland en variëren in leeftijd tussen de 16 en 71 jaar oud. De mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging. De politie heeft nog verschillende andere verdachten op het oog en verwacht op korte termijn meer aanhoudingen te verrichten.
Ook heeft de politie twee verdachten aangehouden voor (online) bedreiging en opruiing rond de rellen na invoering van de avondklok. Het gaat om twee jongens van 17 en 19 jaar uit Amsterdam.
De afgelopen weken zijn al verschillende verdachten voor de snelrechter verschenen voor hun aandeel in de rellen op het Museumplein. De ongeregeldheden volgden op demonstraties tegen de coronamaatregelen van het kabinet.
De gemeente Stichtse Vecht stelt mogelijk een noodverordening in als het in en rond het schaatsgebied De Molenpolder te druk blijft. Eerder op vrijdag werden al geen auto’s toegelaten. Die maatregel geldt nog tot en met zondag. Ook de Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen zijn daardoor niet bereikbaar voor schaatsers die met de auto komen.
„Mensen zijn soms echt onheus richting de boa’s en verkeersregelaars. Die worden behoorlijk onder druk gezet”, zei burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht bij de regionale omroep RTV Utrecht. „Mensen doen zelfs pogingen om de verkeersregelaars aan de kant te rijden met de auto. Dat kunnen we niet tolereren en dan worden wegen afgesloten.”
Op de website van de gemeente staat te lezen: „Het is prachtig weer en veel mensen willen genieten van zon en ijs. Schaatsen is leuk, maar het moet wel veilig kunnen gebeuren. Helaas is het in de schaatsgebieden in onze gemeente te druk geworden.”
Meerdere gemeenten stelden de afgelopen tijd een noodverordening in vanwege avondklokrellen en het op andere manier negeren van de coronamaatregelen. Maar vanwege schaatsdrukte is de maatregel, sinds het winterse weer vorig weekend Nederland bereikte, nog nergens genomen.
De gemeente Utrecht heeft van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken het groene licht gekregen om een proef te doen met het heropenen van cafés. De stad wil testen hoe en of dit zonder coronabesmettingen kan. Keijzer is „nu aan het uitwerken met deskundigen hoe zo’n fieldlab met cafés eruit gaat zien”.
Eerder deze week liet burgemeester Sharon Dijksma weten dat zij een proef wilde beginnen met het heropenen van restaurants, maar hiervoor kreeg Utrecht geen toestemming van het ministerie. Voor restaurants is het al duidelijk wanneer zij gasten mogen ontvangen. Dat staat namelijk ook in de nieuwe routekaart van het kabinet en maakt een pilot overbodig.
Vanuit de gemeente en het ministerie leken eerst tegenstrijdige berichten te komen over een proef met de ‘natte horeca’ zoals cafés en kroegen. Hier zijn wel pilots voor nodig, omdat er een minder duidelijke indeling is dan in restaurants, waar gasten aan tafeltjes zitten. „Ik vind dat ook een heel bijzondere discussie”, zegt Keijzer. „Ik heb zelf gesproken met de burgemeester en wij trekken aan hetzelfde eind.” De staatssecretaris zegt juist „heel blij” te zijn dat Utrecht zich aanbiedt.
Overigens is er genoeg animo van gemeenten die met kroegen willen experimenteren, zegt Keijzer. Ze weet nog niet precies wanneer ermee kan worden begonnen. Een datum wil ze er niet aan plakken, maar premier Mark Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat het nu nog even niet aan de orde is. Hij wil wachten op versoepelingen. De huidige lockdownmaatregelen duren zeker tot 2 maart.
Cafés en kroegen mogen voorlopig nog niet open. In het experiment doet een aantal horecabedrijven mee. Het doel is om meer gegevens te verkrijgen over het gedrag van cafébezoekers, hun omgang met coronaregels en eventuele gevolgen hiervan.
In Utrecht vinden meerdere corona-experimenten plaats. In het Beatrix Theater zijn er volgende week als test een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Hierbij doet de rijksoverheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving. Dijksma is blij met deze „lichtpuntjes”. Zij wil de inwoners van de stad graag perspectief bieden.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt dat onderwijsminister Arie Slob de scholieren die eindexamen moeten doen onvoldoende tegemoetkomt. De organisatie had gepleit voor grondige en substantiële aanpassingen om het eindexamen te kunnen laten doorgaan.
LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: „Nu zien we weer slechts aanpassingen in de marge. Als je nagaat hoe slecht de voorbereiding op het eindexamen is geweest en onder hoeveel druk leerlingen nu staan.”
Slob maakte vrijdag bekend dat er 37 miljoen euro vrijkomt voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is.
Luijckx stelt dat er geen fundamentele keuze is gemaakt in wat wel en niet wordt geëxamineerd. „Wie daar niet in kiest, kiest dus voor meer gezakten en volle examenklassen en lege collegezalen volgend jaar. Het beeld van een regulier eindexamen wordt nu koste wat kost overeind gehouden, ondanks alle signalen dat we daar te veel waarde aan hechten. Had die moeite gestoken in het gericht begeleiden van leerlingen.”
Het LAKS pleitte eerder voor het beperken van de omvang van het centraal examen om duidelijkheid en rust te creëren. Door het zeer gebrekkige fysieke onderwijs en toenemende mentale klachten, somberheid en stress, kwam de voorbereiding van veel scholieren zwaar onder druk te staan, aldus de scholierenorganisatie.
Volgens Luijckx overheerst nu bij veel scholieren een gevoel van onrechtvaardigheid. „We krijgen veel signalen van scholieren die vinden dat als de examens vorig jaar werden afgeschaft, dat dit jaar, met alle slechte voorbereidingen, zeker ook zou moeten.”
De gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Hardenberg hebben vrijdagmiddag wegen afgesloten omdat er een te grote toeloop naar populaire schaatsplekken was. Dat laten ze weten via Twitter.
De gemeente Rotterdam roept schaatsliefhebbers op om niet meer naar de Bergsche Plassen en de Rotte te komen omdat het te druk is. Het verkeer wordt afgesloten. „Wil je het ijs op? Blijf dan dicht bij huis. Houd 1,5 meter afstand en is het te druk? Keer dan om”, aldus de gemeente Rotterdam.
Volgens de gemeente Leeuwarden is de weg langs de Bonkefeart en de wijk Blitsaerd in Leeuwarden afgesloten voor auto’s. De wijk is alleen nog toegankelijk voor bewoners. De gemeente Hardenberg meldt dat het te druk is bij de Oldemeijer en dat de recreatieplas daarom is afgesloten.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat er in maart en april voldoende doses coronavaccin beschikbaar zijn om op grote schaal te kunnen inenten. In een interview met televisiezender ZDF zegt ze dat Duitsland niet te weinig middelen heeft besteld.
Volgens Merkel is het logisch dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nu meer mensen kunnen inenten dan Duitsland. „Alles wat in de Verenigde Staten wordt geproduceerd, blijft daar. Zij exporteren helemaal niets. Het Verenigd Koninkrijk keurde de vaccins vier weken eerder goed dan wij dat deden, daardoor kregen ze de middelen eerder geleverd. Ook stellen ze daar de tweede prik uit, waardoor meer mensen de eerste inenting kunnen krijgen.”
In het vraaggesprek geeft Merkel aan dat ze spijt heeft van de aanpak van het virus voor de tweede golf. Ze vindt dat er te veel versoepelingen waren en zegt dat mondkapjes eerder verplicht hadden moeten worden. „Ik voelde mij toen al niet goed bij de beslissingen, maar ik heb ze wel gesteund. Daar baal ik van.”
Het aantal besmettingen loopt de laatste dagen terug in Duitsland. Volgens Merkel hoeft het niet lang meer te duren voor de eerste versoepelingen van de lockdown kunnen worden doorgevoerd. „Als we op 50 besmettingen per 100.000 inwoners zitten, dan kunnen een aantal maatregelen worden versoepeld. Als we twee weken lang landelijk op minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners zitten, kunnen we echt veel restricties loslaten.”
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1904 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 14 december. Ten opzichte van donderdag is het aantal opgenomen patiënten met 48 gedaald.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal opgenomen patiënten ook de komende week blijft dalen. Wat daarna gebeurt, hangt af van de verspreiding van de Britse variant. Die zou kunnen leiden tot een nieuwe golf, met als gevolg een nieuwe toestroom in de ziekenhuizen.
Verpleegafdelingen behandelen 1370 coronapatiënten, 45 minder dan op donderdag. Dat aantal daalt de laatste weken snel, begin januari lagen 2159 coronapatiënten op een corona-afdeling. Op de intensive cares is minder verandering te zien. Het aantal patiënten daar daalde afgelopen etmaal van 537 naar 534. Dat schommelt al ongeveer een week tussen de 530 en 550.
Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 215 coronapatiënten opgenomen. Dat is vrijwel gelijk aan het aantal opnames woensdag en donderdag, maar aanzienlijk hoger dan de dagen daarvoor. In de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld bijna 186 patiënten per dag opgenomen. Dat gemiddelde stijgt nu voor de derde dag op rij.
Het vervolgonderwijs, verenigd in de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten, vindt het goed nieuws dat de scholieren die tijdens de coronacrisis eindexamen moeten doen iets meer ruimte krijgen. „Dat extra geld wordt vrijgemaakt om leerlingen te helpen achterstanden weg te werken geeft vertrouwen dat ze zich goed kunnen voorbereiden op het centraal examen.”
Onderwijsminister Arie Slob meldde vrijdag dat er 37 miljoen euro vrijkomt voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars. Met de vervolgopleidingen wordt gekeken wat eventueel meer nodig is om een leerling een goede start te geven.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4385 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van donderdag en van vorige week.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 24.000 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3444 per etmaal, maar dat cijfer is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten op zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Verreweg de meeste testlocaties zijn inmiddels weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen die op zondag zouden zijn getest, nu alsnog weten of ze het coronavirus onder de leden hebben.
Voor de sluiting van de teststraten kwamen er ook 4000 tot 4500 besmettingen per etmaal aan het licht.
Docenten lopen kans dat ze komende zomer tot in de in de vakantieperiode moeten doorwerken, omdat de examens voor middelbare scholieren over drie tijdvakken worden gespreid. Als het inderdaad zover komt, moeten de leraren daarvoor ruimhartig worden gecompenseerd, stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb). „We gaan daar uiteraard bij de minister op aandringen”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel.
De examens worden dit jaar in drie tijdvakken gehouden: een eerste en een tweede tijdvak voor de examens, en een derde voor de herkansingen. Volgend de AOb moeten vooral docenten in regio Noord er rekening mee houden dat het nakijken doorloopt tot in de zomervakantie, omdat die daar dit jaar als eerste begint.
Van de 16.000 strafzaken die vorig jaar in de eerste drie maanden van de coronacrisis moesten worden uitgesteld, is inmiddels zo’n 70 procent afgehandeld. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De organisatie verwacht dat de opgelopen achterstand in het strafrecht uiterlijk eind dit jaar volledig is weggewerkt.
Tussen 17 maart en 11 mei waren rechtbanken nagenoeg dicht. Alleen zittingen waarbij bijvoorbeeld over de hechtenis van de verdachte moest worden besloten, gingen door. Als iemand in voorarrest zit, dienen rechtbanken daar iedere drie maanden opnieuw naar te kijken.
In de zomer presenteerden het OM en de Rechtspraak een plan van aanpak door onder meer avondzittingen in te voeren en meer zaken te laten behandelen door één in plaats van drie rechters. Lichte zaken zijn vaker door het OM afgedaan met een strafbeschikking en zo’n zeventig rechters stelden hun pensioen uit om mee te helpen.
Tijdens de huidige lockdown zijn de rechtbanken wel toegankelijk. Volgens de Raad voor de rechtspraak is momenteel sprake van een verminderde instroom van nieuwe strafzaken, wat een rol speelt bij het snelle teruglopen van de achterstanden.
Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vrijdag na de ministerraad. „We hebben ook een welzijnscrisis.”
Het geld is bedoeld om jongeren perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun „coronakilo’s” af te helpen en voor hulp aan dak- en thuislozen, zei de bewindsman.
De Europese Unie wil op 21 september 70 procent van de volwassenen hebben ingeënt tegen het coronavirus. De Europese Commissie kondigde dat streven al eerder aan, maar over de planning heerste verwarring.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie mikte eerder op „in de zomer”, bewoordingen die ook zouden kunnen duiden op het aanbreken van de zomer in juni. Later maakte ze duidelijk dat de commissie het eind van de zomer heeft geprikt en nu noemt ze een concrete datum. „De zomer eindigt doorgaans op 21 september”, zei ze vrijdag bij de definitieve goedkeuring van het coronaherstelfonds.
De commissie noemde de doelstelling meteen al ambitieus, maar sindsdien stapelde de tegenslag voor de inentingscampagne zich ook nog op. Alle drie de vaccinfabrikanten van wie de vaccins tot dusver in de EU mogen worden gebruikt, kondigden vertraging aan.
Deskundigen denken dat de epidemie zal uitdoven als minstens 70 procent van de bevolking is ingeënt.
Minister Arie Slob van Onderwijs maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Dat laat het ministerie vrijdag weten. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen.
De centrale eindexamens gaan dit jaar door. Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars, aldus de minister. Met de vervolgopleiding wordt gekeken wat er eventueel meer nodig is om een leerling een goede start te geven.
Leerlingen mogen daarnaast voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is én de leerling door het wegstrepen van het vak alsnog kan slagen.
Ook komen er twee tijdvakken waarin leerlingen de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen ze toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus. Ze mogen er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen. Bovendien krijgen ze een extra herkansing.
Basisschooldirecteur Jan Willem van Leeuwen van de Jan de Bakkerschool in Woerden wilde zijn leerlingen na weken thuisles, feestelijk welkom heten. Hij regelde daarom een ijsbaan.
„We wilden de kinderen een vrolijke, nieuwe start geven”, aldus Van Leeuwen, „De vader van een van de kinderen is brandweerman. Hij heeft het hockeyveld onder water gezet, waarna er op geschaatst kon worden.”
Volgens Van Leeuwen zijn de kinderen erg blij met de ijsbaan. „Er kan ook nog gewoon gehockeyd worden, maar ze geven nu de voorkeur aan het schaatsen.”
Met het afsluiten van de Molenpolder voor al het gemotoriseerde verkeer behalve bestemmingsverkeer, kunnen er alleen nog mensen te voet op de fiets naar de gebieden komen. „We adviseren mensen om de plassen te mijden en dichter bij huis te schaatsen. Het is natuurlijk fantastisch schaatsweer, maar kom niet naar de plassen. Het is gewoon veel te druk.”
Ook de nabijgelegen gemeente Wijdemeren heeft de wegen naar Kortenhoef, Ankeveen en Loosdrecht afgesloten. Het is volgens de gemeente te druk op de weg naar de populaire plassen in deze plaatsen. Ook zijn er al veel schaatsers. Alleen voor aanwonenden zijn de wegen open, meldt de gemeente. De afsluiting geldt tot 17.00 uur.
De bewindsvrouw reageerde op een proef die deze week in Den Haag werd gehouden met een kleine groep 70-plussers, de groep voor wie briefstemmen mogelijk is bij de verkiezingen vanwege het risico voor deze mensen op een coronabesmetting. Daar verliep niet alles zoals het moest.
Als mensen per post stemmen krijgen ze een stempas, een stembiljet en twee enveloppen, legt Ollongren uit. In één van de enveloppen stoppen ze het ingevulde stembiljet, waarna deze envelop wordt gesloten. Vervolgens gaat die, met de getekende stempas, in de retourenvelop.
De dubbele envelop is belangrijk voor het briefgeheim, aldus de minister. Maar ook als daarbij een fout wordt gemaakt, wordt een stem niet ongeldig verklaard.
Ollongren zegt dat er de afgelopen tijd is geoefend met grote groepen, en dat er ook de komende tijd wordt ingezet op communicatie richting 70-plussers om de procedure goed uit te leggen.
Een andere manier om te grote menigtes te voorkomen is spreiding, oppert Grapperhaus. „Ga om 7.00 of 8.00 uur als het net licht is en het nog rustig is.” Maar, waar mensen ook naartoe gaan, ze moeten ook vooral van tevoren checken of het ijs goed genoeg is, benadrukt hij.
Sportminister Tamara van Ark wijst erop dat er nu al handhavers naar ijsgebieden moeten komen. Vanwege mogelijke drukte kunnen er ook geen schaatstoernooien komen, zegt ze. „U wilt niet weten hoe jammer ik het vind.”
„We hebben afgesproken binnen de coronaregels: topsporters mogen sporten. Maar je moet ook kijken naar de openbare orde en de veiligheid. Dus ik heb contact gehad met mijn collega Ferd Grapperhaus, met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s. En in de optelsom der dingen: de drukte, het publiek en dergelijke, alles wat er nu gebeurt, dat kon niet. En daarmee is het dus een gezamenlijk besluit dat het helaas niet kan.”
In Den Haag worden vrijdag ongeveer 250 zorgmedewerkers gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. Vanaf maandag wordt het middel ook toegediend aan medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging in de rest van het land. In totaal gaat om ongeveer 250.000 mensen.
De eerste doses van het AstraZeneca-vaccin gaan ook naar 63- en 64-jarigen, thuiswonende mensen met het syndroom van Down, naar mensen met morbide obesitas en naar mensen die door neurologische aandoeningen grote moeite hebben met ademhalen. Die vaccinaties gaan via de huisartsen en daarom krijgen ook de medewerkers van die huisartsenpraktijken het vaccin met voorrang. Die inentingscampagne begint waarschijnlijk volgende week in Zeeland. Dan zijn Noord-Brabant en Limburg aan de beurt, en daarna de rest van het land.
Dat maakt het ministerie van Economische Zaken bekend. Door de coronamaatregelen hebben veel bedrijven hun deuren moeten sluiten, of kunnen ze maar een fractie van hun gewoonlijke omzet draaien. Als ze meer dan 30 procent van hun omzet verliezen, krijgen ze een fors deel van hun vaste lasten vergoed, zoals de huur en het internetabonnement.
Alleen bedrijven die ook in aanmerking kwamen voor de oude TVL kunnen voorlopig bij het nieuwe loket terecht. De nieuwe TVL kent een veel hoger subsidiepercentage, maar dit is nog niet verwerkt. Bedrijven die nu aankloppen voor de subsidie, krijgen eerst een voorschot van het oude subsidiepercentage en later een nabetaling, zodat de subsidie uiteindelijk wel onder de meest gunstige voorwaarden wordt verstrekt.
De Kamer dwong het kabinet om ook heel kleine bedrijven mee te nemen. Waar eerst bedrijven van de TVL gebruik konden maken als ze per kwartaal 3000 euro aan vaste lasten kwijt zijn, komen nu ook ondernemers in aanmerking met minstens 1500 euro aan vaste lasten per drie maanden. Het idee is dat daarmee ook bijvoorbeeld de nagelsalons en de buurtwinkels er aanspraak op kunnen maken.
De regeling was in eerste instantie vooral gericht op middelgrote bedrijven. Maar ook het maximum van 250 werknemers wordt losgelaten. Daardoor komen ook grotere bedrijven in aanmerking.
Al deze aanpassingen moeten nog verwerkt worden in de systemen en moeten nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie, die dit soort regelingen controleert op eventuele ongeoorloofde staatssteun.
De Britse economie werd afgelopen jaar hard geraakt door de lockdowns en de reisbeperkingen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Britse centrale bank verwacht dat de economie in het eerste kwartaal weer veel last zal hebben van de strikte lockdownmaatregelen en de verstoringen door de brexit.
De Bank of England hoopt dat begin 2022 de economie weer helemaal is hersteld van de crisis. Dat is wel afhankelijk van een soepel vaccinatieproces tegen het virus, aldus de centrale bank.
Volgens de bestuursvoorzitter Ton Hillen heeft de coronapandemie het bouwjaar overschaduwd, maar toonde het bedrijf veerkracht. Dankzij de aangepaste veiligheids- en gezondheidsvoorschriften konden de werkzaamheden blijven doorgaan, stelt hij. „Dat stelde ons in staat om ondanks Covid-19 en aanhoudende stikstofproblematiek onze resultaten te verbeteren.” De topman benadrukt dat het bedrijf geen gebruik heeft gemaakt van overheidssteun.
De omzet van Heijmans steeg in 2020 met ruim 9 procent naar 1,7 miljard euro. Onder de streep bleef 40 miljoen euro over, tegen een winst van 30 miljoen euro in 2019. De impact van de kosten door de coronapandemie zijn volgens de bouwer beheersbaar gebleven. Vooral in de infrastructuur ging het goed. Zo zorgde een goed volume voor een hogere omzet in dat onderdeel (van 619 miljoen euro naar 662 miljoen euro). Ook voegde Heijmans zijn asfaltcentrale samen met die van branchegenoot BAM.
De orderportefeuille bleef op niveau met 1,9 miljard aan opdrachten voor het bouwbedrijf, maar was wel iets lager dan het jaar ervoor. Dat heeft volgens de bouwer onder meer te maken met het Zuidasdok-project in Amsterdam Zuid, waarvoor de werkzaamheden afliepen omdat de overheid besloot het project deels opnieuw aan te besteden vanwege aanhoudende problemen.
Voor 2021 blijft Heijmans positief vanwege de aanhoudend grote vraag naar woningen en de vooruitzichten voor onderhoud aan tunnels en bruggen. Wel voorziet de bouwer door de pandemie ook onzekerheden rondom opdrachtgevers en hoeveel geld zij te besteden hebben, evenals de voortdurende stikstofproblematiek. Door een besluit van de Raad van State uit 2019 hebben veel bouwprojecten last van de hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten. Daarom verwacht Heijmans voor komend jaar een licht lagere omzet.
Een 34-jarige man uit Mierlo kreeg een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar de politie en politiebusjes, het slaan en schoppen tegen die busjes en het afbreken van een spiegel van zo’n voertuig. Een 19-jarige man uit Best kreeg vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk.
Ook hij gooide stenen naar de politie en de busjes, hielp daarnaast met het omver gooien van een auto van ProRail en plunderde sigaretten uit een supermarkt. Bovendien moeten beide mannen een schadevergoeding betalen.
De politierechter hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat er grof geweld is gepleegd tegen mensen en goederen. De mannen zijn daar volgens de rechtbank volledig in meegegaan, pleegden gedurende langere tijd geweld en speelden een actieve rol in de rellen.
Vorige week vrijdag veroordeelde de rechtbank al vier relschoppers tot gevangenisstraffen. Dinsdag werden nog eens drie jonge relschoppers veroordeeld tot jeugddetentie wegens hun aandeel in de rellen.
Tijdens de rellen op 24 januari in Eindhoven keerde een groep van 300 tot 400 mensen zich tegen de politie. Daarbij werden onder meer branden gesticht, vernielingen aangericht en werd een winkel in de stationshal geplunderd.
In Duitsland krijgen 80-plussers voorrang bij het vaccineren. Ook mensen die werken op locaties als ziekenhuizen en vaccinatiecentra kunnen al een prik krijgen.
Zij lopen een verhoogd risico om blootgesteld te worden aan het virus. DPA stelde vast dat in zeker negen van de zestien deelstaten al mensen zijn ingeënt die niet tot die prioriteitsgroepen behoren.
Het ging onder meer om burgemeesters in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen. In Hamburg zijn 102 brandweerlieden en twee agenten ingeënt, terwijl in Saksen bijna vierhonderd politiemensen versneld aan de beurt kwamen. Op andere plaatsen kregen ook topmedewerkers van ziekenhuizen alvast een prik.
Er zou soms worden afgeweken van de regels omdat nog doses van vaccins over zijn aan het eind van de dag. Die moeten anders na een paar uur worden weggegooid. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als mensen een afspraak afzeggen om ingeënt te worden. Er zijn volgens DPA geen regels over wat er moet gebeuren in zo’n scenario.
Door de coronasteun van de overheid blijven vooralsnog veel bedrijven overeind, ook bedrijven die onder normale omstandigheden eigenlijk niet levensvatbaar zouden zijn. Het kabinet nam deze ontwikkeling bij het toekennen van de steun voor lief.
In totaal werden er 142 bedrijven failliet verklaard. Maar het statistiekbureau benadrukt dat de cijfers wel zijn gecorrigeerd voor de zittingsdagen van rechtbanken. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Ook zijn eenmanszaken niet meegenomen in de gegevens.
De handel werd het zwaarst geraakt. Daar waren 33 faillissementen, maar 9 minder dan in december. In die maand was het aantal faillissementen nog het laagst sinds januari 1991.
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen bedrijven failliet. In de sector vervoer en opslag werden in januari volgens het CBS relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken. In december gingen daar 11 bedrijven over de kop, in januari 9. Door de coronacrisis werd er veel minder gereisd vanwege reisbeperkingen.
Donderdag was er sprake van 10.237 nieuwe besmettingen, een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van woensdag. Bij in totaal 2.320.093 personen in Duitsland is het coronavirus inmiddels vastgesteld.
In het afgelopen etmaal overleden in Duitsland nog eens 556 personen. Daarmee komt het totale dodental in de Bondsrepubliek op 64.191 te staan.
Woensdag werd bekend dat Duitsland de lockdownmaatregelen verlengt tot zeker 7 maart. Wel komen er lichte versoepelingen, besloot Bondskanselier Angela Merkel met de deelstaatregeringen. Zo gaan de scholen er snel weer open.
Utrecht wilde als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca weer veilig open kan.
Maar volgens het ministerie van Economische Zaken zijn proeven met restaurants ‘niet nodig’. „In de routekaart die het kabinet vorige week bekend heeft gemaakt, wordt al beschreven dat restaurants als eerste weer heropend kunnen worden als de epidemiologische situatie dat toestaat”, zegt de woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). „Dat kan als men zich aan de coronaregels houdt en aan het maximumaantal gasten. Het is dus niet nodig om daar nu proeven mee te doen.”
Met een voorspelde dooi vanaf zondag wordt ernstig rekening gehouden met enorme schaatsgekte op zaterdag. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarschuwt dat burgemeesters regio’s kunnen afgrendelen als dat noodzakelijk is. „Dan wordt er ook opgetreden en geverbaliseerd.”
Voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond verwijst naar het voorjaar, toen wegen naar en parkeerplaatsen bij het strand en bij natuurgebieden werden afgesloten. „Bij grote drukte zullen burgemeesters moeten ingrijpen.” Ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP verwacht dat dit nodig is.
Vorige week overleden naar schatting 3600 mensen. Dat zijn er ongeveer 80 minder dan een week eerder en 150 meer dan normaal, schatten de statistici in op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Het CBS weet niet waaraan deze mensen zijn overleden, omdat die informatie later pas aan het bureau wordt verstrekt. Wel weten de onderzoekers dat de verhoogde sterfte in de eerste vijf weken van de tweede golf - tot begin november - volledig te wijten was aan Covid-19.
Tot nu toe overleden tijdens de tweede golf van het coronavirus relatief veel ouderen, mensen die langdurige zorg ontvingen en mannen. In al deze groepen was vorige week een daling te zien in het aantal overlijdens. Bij de ouderen gaat het dan vooral om een afname van het aantal 80-plussers dat overlijdt. Behalve mannen zijn er ook minder vrouwen overleden.
Nadat het coronavirus zich in maart 2020 snel had verspreid in Nederland, werd duidelijk dat veel bedrijven zonder hulp van de Staat de afgekondigde lockdowns niet zouden overleven. Het kabinet zette daarom snel verschillende steunmaatregelen in. Zo konden alle bedrijven die door de virusuitbraak minstens 20 procent aan omzet verloren, een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Ook kwamen er steunmaatregelen om een deel van de vaste lasten van ondernemers te betalen, uitstel van belastingen en garanties waardoor bedrijven gemakkelijker geld konden lenen.
Volgens het CBS was de animo voor financiële steun vanuit de overheid bij het eerste steunpakket van de overheid het grootst. Bij de tweede aanvraagperiode voor steun, die in de zomer begon en tot oktober liep, vroegen minder ondernemers om hulp. In deze maanden werden eerdere lockdownmaatregelen versoepeld. Aan het eind van het jaar nam het aantal aanvragen voor loonkostenvergoedingen weer toe, nadat de regering wegens de snelle stijging van het aantal besmettingen een harde lockdown had afgekondigd.
In enkele van de hardst getroffen sectoren vroeg het merendeel van de bedrijven om loonsteun of een tegemoetkoming in de vaste lasten. Zo ontving 85 procent van alle horecabedrijven financiële hulp om de vaste lasten te betalen en kreeg 60 procent loonsubsidie. Ook van de kappers, schoonheidssalons, culturele bedrijven, sportondernemingen en bedrijven in de recreatiesector kreeg meer dan de helft tegemoetkoming in de vaste lasten.
Voor zelfstandigen zonder personeel, goed voor ruim driekwart van alle Nederlandse ondernemingen, werd de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) opgezet. Het CBS beschikte nog niet over recente cijfers over deze steunmaatregel, die onder andere bestaat uit een uitkering als het inkomen van ondernemers tot onder het sociaal minimum is gedaald. Wel berekende het statistiekbureau dat een kwart van alle zelfstandige ondernemers gebruik heeft gemaakt van andere beschikbare steunmaatregelen.
In die sector nam het vertrouwen het sterkst af en in de horeca zijn ondernemers verreweg het somberst. Door lockdownmaatregelen viel een groot deel van de omzet weg.
Van de horecaondernemers verwacht 41 procent niet langer dan vijf maanden het hoofd boven water te kunnen houden. Als de huidige situatie aanhoudt is dit voor 15 procent maar twee maanden. Ook bij ondernemers in de autohandel en -reparatie en de detailhandel is het vertrouwen sterk gedaald.
Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers kwam aan het begin van het eerste kwartaal uit op min 6, tegen min 4 in het kwartaal daarvoor. In het tweede kwartaal van 2020 was sprake van een historisch dieptepunt van min 37,2. Een negatieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer pessimisten zijn dan optimisten.
In meerdere bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen inmiddels positief. De bouw spring eruit met een ondernemersvertrouwen van 12,1. In deze sector denkt 82 procent van de ondernemers 2020 met winst te hebben afgesloten.
De directeuren en rectors van veel scholen in de twee grootste steden zeggen dat de rek er aardig uit is bij de leerlingen. „De ontwikkeling en de mentale gezondheid van tieners staat onder druk, mede doordat in deze coronacrisis alle pijlers waar ons onderwijs op is gebaseerd wegvallen”, schrijven ze in een brief aan minister van Onderwijs Arie Slob.
In de brief staat dat op alle scholen hard is gewerkt aan oplossingen om leerlingen toch naar school te laten gaan, maar dat alles wat is bedacht, geen echte oplossing is. „Laat de 1,5 meter afstand tussen leerlingen los, dan is het ook een stuk makkelijker om wel die afstand te houden tussen docenten en leerlingen.”
Volgens de schrijvers van de brief brengt het openen van de scholen risico’s met zich mee. „De risico’s voor leerlingen zijn echter groter wanneer we de scholen dicht houden.” Docenten zouden voorrang moeten krijgen bij het inenten, om zo die kans op besmetting te verkleinen.
Het is volgens de schoolleiders ook belangrijk om te erkennen dat kinderen geen achterstand hebben opgelopen, maar dat er sprake is van „een vertraging van het onderwijs”. Tegelijkertijd leren de leerlingen juist veel, staat in de brief. Het omgaan met de hele coronacrisis zorgt ervoor dat de leerlingen onder meer beter alleen kunnen werken en beter bekend zijn met allerlei digitale programma’s.
Het is belangrijk om de leerlingen op hun eigen tempo de middelbare school te laten afmaken, schrijven de schoolleiders. „Een breed maatschappelijk aanvaarden dat dit coronajaar ertoe kan leiden dat een middelbare schoolcarrière langer kan duren, is noodzakelijk. Wanneer het normale leven weer een aanvang neemt moeten ook onze leerlingen weer de vrijheid proeven en niet koste wat het kost aan een inhaalprogramma worden gezet. Laat het systeem even het systeem en geef ons de gelegenheid maatwerk te leveren.”
De zuurstofwaarden in Trumps bloed zouden door het longvirus zo zeer zijn gedaald dat meerdere functionarissen in het Witte Huis vreesden dat hij aan de kunstmatige beademing moest worden gelegd. Hij werd vervolgens voor behandeling naar het militair ziekenhuis Walter Reed werd gebracht.
Trump vertoonde volgens ingewijden tekenen van longontsteking. Zo waren er plekjes in zijn longen waar vocht en bacteriën zich ophoopten. Die gelden als een teken dat wijst op acute longontsteking door toedoen van het coronavirus. De zuurstofwaarden in Trumps bloed daalden tot onder de 90 procent. Als die iets boven de 90 procent liggen, geldt dat al als een ernstig geval van Covid-19.
Destijds kwam naar buiten dat Trump koorts en ademhalingsproblemen had. Onbekend was tot dusver hoe ernstig de symptomen precies waren, en hoe zeer medewerkers van het Witte Huis op de president moesten inpraten om zich te laten behandelen.
Aanvankelijk wilde Trump niet naar het militair ziekenhuis. Het vooruitzicht om in ernstige toestand uit het Witte Huis gedragen te worden, haalde hem uiteindelijk over om zich toch te laten behandelen in het Walter Reed-hospitaal.
Eenmaal in het ziekenhuis schetsten Trumps behandelaars een rooskleurig beeld. Trump zelf en bronnen om hem heen ontkenden dat hij ernstig ziek was.
Door middel van een experimentele behandeling kwam Trump er uiteindelijk weer bovenop. Een van de middelen die de president kreeg, Regeneron, was toen nog niet goedgekeurd door de toezichthouder, maar werd toegediend nadat functionarissen van het Witte Huis zich daarvoor hadden ingespannen.
Op Ameland en Terschelling zijn alle eilandbewoners van 75 jaar of ouder en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Terschelling en Vlieland mogen alle bewoners vanaf 60 jaar oud en zorgmedewerkers een afspraak maken. De leeftijdsgrens ligt daar lager omdat de eilanden weinig inwoners hebben.
De GGD stuurt deze week brieven naar mensen die volgende week mogen worden ingeënt. Deze mensen kunnen vanaf zaterdag bellen om een afspraak in te plannen. De prikken worden gezet door lokale huisartsen. De tweede prik volgt vijf weken na de eerste, de afspraak daarvoor wordt direct tijdens het eerste telefoongesprek gemaakt.
GGD Hollands Noorden meldt op de website dat er ook op Texel mensen ingeënt gaan worden. De GGD verwacht binnenkort bekend te kunnen maken wanneer het vaccineren op het Noord-Hollandse Waddeneiland begint.
Dat stellen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en zes andere prominenten in een opiniestuk in de Volkskrant. Volgens de zeven trekken jongeren aan het kortste eind bij het bestrijden van de coronapandemie. „De levensstijl die bij jong zijn hoort - uitgaan, nieuwe en vreemde mensen ontmoeten, dicht op elkaar zitten, bij elkaar slapen - staat namelijk boven aan de lijst van verboden coronagedrag. Wij vinden dat niet langer verantwoord. De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan.”
Ze schrijven dat het leed door de lockdown zich niet meer beperkt tot de meest kwetsbare jongeren. De initiatiefnemers van het opiniestuk wijzen op scholieren die misschien blijven zitten, studenten die hun studie in isolement volgen en starters voor wie werkloosheid dreigt. „De afgelopen tien maanden is jong zijn bijna synoniem geworden met kwetsbaar zijn en raken jongeren op achterstand en in grote problemen.”
Ze vinden dat als er nieuwe vrijheden ontstaan, jongeren vooraan moeten staan. „De technologie van sneltesten helpt ons daarbij, zeker als we de ruime capaciteit die er is zo gebruiken dat jongeren ervan profiteren.”
Verder pleiten de zeven voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu is dat 18 jaar.
Naast Halsema is het opiniestuk ondertekend door ziekenhuisdirecteur Maurice van den Bosch (OLVG), voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, hoogleraar polarisatie en veerkracht Hans Boutellier, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer, pedagoog Micha de Winter en Maurice Knijnenburg, voorzitter van de Nationale Jeugdraad.
Advertentie