Duitsland verlengt lockdown, maar scholen en kappers kunnen open
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Duitsland verlengt de coronalockdown tot 7 maart, maar wel met versoepelingen. De scholen kunnen snel weer open, en de kappers vanaf 1 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten.
In Duitsland is een lockdown van kracht die eigenlijk komend weekend zou aflopen, maar nu dus zeker drie weken langer gaat duren. De meeste winkels blijven dicht.
Merkel vindt het, in tegenstelling tot sommige deelstaten, geen goed plan meteen al scholen te openen, melden Duitse media. Maar de deelstaten hebben zelf veel te zeggen over het onderwijs, en enkele deelstaten kondigden al aan de scholen zo snel mogelijk weer te openen. Ze willen daarmee de kinderen en hun ouders weer perspectief bieden. Deelstaten zoals Berlijn streven naar een heropening op maandag 22 februari.
Merkel zei dat een derde golf van coronabesmettingen moet worden voorkomen. Die wordt gevreesd door de opmars van besmettelijkere mutaties van het virus.
Met vermoedelijk een tractor is de ijsbaan van Dalen dusdanig vernield dat schaatsen onmogelijk is. Het ijs is kapotgereden na onenigheid in het dorp over openstelling. Dat meldt De Telegraaf.
Met bijna tranen in de ogen nemen vrijwilligers woensdag de schade in ogenschouw. Of de vernielzucht moedwillig heeft plaatsgevonden, is niet geheel zeker. Maar de vermoedens zijn overduidelijk, want in het dorp is tweespalt ontstaan of de baan überhaupt open kan vanwege corona.
Maandagavond trad het complete bestuur van IJsvereniging Dalen af, omdat het geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de schaatsers.
„We durven het niet aan”, zegt oud-voorzitter Henk Hamering. „De baan is aan alle kanten open, dus iedereen kan er zomaar op. Als je de coronaregels naleest, dan moet iedereen met ook maar een drup aan de neus van de baan verwijderd worden. Nou, na 10 minuten schaatsen in de kou heeft iederéén dat. Wij willen daar niet op acteren. Daarom kunnen we niet de veiligheid garanderen.”
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verzoekt alle coronavaccinmakers te onderzoeken in hoeverre hun vaccins ook bescherming bieden tegen de gemuteerde versies van het virus. Daar wil het bureau graag gegevens over ontvangen. EMA noemt met name de varianten die voor het eerst opdoken in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië.
Onderzoek moet onder meer duidelijk maken welke opties er zijn om bestaande vaccins zo aan te passen, dat ze effectief zijn tegen een nieuwe variant. De toezichthouder van de Europese Unie (EU) komt met richtlijnen waaraan zulk onderzoek moet voldoen. Als een vaccin wordt aangepast, moet de maker de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit kunnen aantonen.
Tot nog toe heeft EMA drie vaccins goedgekeurd. Die worden gemaakt door Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Over de mate waarin de vaccins bescherming bieden en blijven bieden tegen gemuteerde versies bestaan zorgen. Zo lijkt het vaccin van AstraZeneca infectie met de Zuid-Afrikaanse variant niet goed te voorkomen. Aan de andere kant wijzen onderzoeksresultaten erop dat mensen die met dit vaccin zijn ingeënt en het virus toch oplopen, niet ernstig ziek worden.
„Een verminderde bescherming tegen milde ziektegevallen hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat een vaccin ook minder beschermt tegen serieuze vormen van de ziekte en de bijbehorende complicaties”, meldt EMA. Ook benadrukt de toezichthouder dat mutaties niet altijd invloed hebben op de effectiviteit van vaccins. Sommige vaccins, bijvoorbeeld tegen mazelen, blijven jarenlang effectief in dezelfde samenstelling. Andere vaccins, bijvoorbeeld tegen griep, moeten ieder jaar worden aangepast, omdat ze anders niet meer werken.
Circa 72 procent van alle winkeliers biedt klanten sinds woensdag de mogelijkheid om artikelen af te halen via het zogeheten click and collect. Dat meldt branchevereniging INretail op basis van een flitspeiling onder de leden. Nog eens 6 procent van de winkeliers zegt op een later moment de afhaalconstructie in te zullen stellen. Daarbij zorgt onder andere het barre winterweer voor een vertraging.
Volgens INretail verwacht geen van de ondernemers met de afhaaloptie de gemiste omzet door de winkelsluiting te kunnen herstellen. Daarvoor moeten de winkels open. Ruim de helft van de ondernemers denkt dat bestellen en afhalen voor maximaal 10 procent meer omzet zorgt. Voor één op de vijf ondervraagden gaat het om maximaal 20 procent meer omzet dan zonder afhaalmogelijkheid.
Volgens INretail is het heropenen van de winkels per 3 maart de enige mogelijkheid om ontslagen en faillissementen te voorkomen. Volgens de brancheorganisatie is veilig winkelen ook goed te organiseren. Niet-essentiële winkels zijn in Nederland al sinds 16 december gesloten.
Het kabinet kan in het uiterste geval tot vlak voor de landelijke verkiezingen medio maart de boel nog afblazen mochten de ontwikkelingen met de oprukkende Britse coronavariant echt te riskant zijn. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten dit dan snel en in samenspraak via een aparte wet regelen.
Maar niemand in politiek Den Haag zegt tot nu toe dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Op onafhankelijk Tweede Kamerlid Henk Krol na. Het kabinet heeft tal van maatregelen in gang gezet die ertoe moeten leiden dat kiezers veilig kunnen stemmen, benadrukt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) keer op keer. Zij is verantwoordelijk voor de verkiezingen.
Zorgen van een klein aantal burgemeesters en enkele deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) over de grote risico’s, brengen daar geen verandering in. „De extra maatregelen om de verkiezingen coronaproof te maken, zijn juist genomen in overleg met het RIVM”, stelt de minister woensdag. Het kabinet heeft tot nu toe dan ook geen advies gevraagd aan het OMT.
De verkiezingen zijn nu niet op één dag maar gespreid over drie dagen, 15, 16 en 17 maart. Mensen vanaf zeventig jaar mogen per brief stemmen. Ook mogen mensen drie in plaats van twee volmachten uitbrengen voor anderen die zelf niet hun stem kunnen uitbrengen, bijvoorbeeld omdat ze corona hebben of ziekteverschijnselen hebben.
Ollongren wil eind februari een nieuwe update over de situatie geven aan de Tweede Kamer. Maar ook daarna kan er dus nog iets veranderen, mocht dat noodzakelijk zijn. Het kabinet houdt volgens haar de actuele situatie goed in de gaten. De extra wet zou moeten worden behandeld tijdens het verkiezingsreces, dat na donderdag ingaat en loopt tot na de verkiezingen.
Uitstel zal een enorme logistieke operatie opleveren. Zo moeten alle stembiljetten opnieuw worden gedrukt, met de juiste datum. Ook moeten locaties en vrijwilligers worden afgezegd en weer geregeld worden voor de nieuwe verkiezingsdatum. Het zal leiden tot nog meer kosten, bovenop de tientallen miljoenen euro die al voor de aanpassingen zijn gemaakt.
Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO geschikt om toe te dienen aan 65-plussers, ook in landen waar mogelijk besmettelijkere varianten van het coronavirus rondwaren. Er zijn maar weinig gegevens over de werkzaamheid van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut bij ouderen. Gezien het beschikbare bewijs stelt een adviesgroep van de WHO evenwel dat het middel geschikt is voor ouderen.
De aanbeveling komt nadat een studie in Zuid-Afrika uitwees dat het vaccin minder bescherming lijkt te bieden tegen milde en matige ziekteverschijnselen na een besmetting met een coronavirusvariant. Zuid-Afrika heeft de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin voorlopig opgeschort na de studie met vooral jongere proefpersonen.
Het AstraZeneca-vaccin is het belangrijkste inentingsmiddel dat de WHO wil inzetten in armere landen. Het zorgt voor minder ernstige symptomen, minder ziekenhuisopnames en minder sterfgevallen. Andere landen gaan ermee door, ook in de EU waar het middel eind vorige maand werd goedgekeurd voor gebruik.
In Nederland wordt het vaccin vanaf eind deze week toegediend aan personeel in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. Huisartsen gaan het vanaf volgende week ook aan ouderen geven.
In de Europese Unie zijn inmiddels meer dan 500.000 mensen officieel overleden aan Covid-19. Van de ruim 20 miljoen geregistreerde coronabesmettingen waren er tot nu toe 501.531 met dodelijke afloop.
Enkele EU-lidstaten behoren tot de zwaarst getroffen landen ter wereld door de coronapandemie, die in de EU begin vorig jaar uitbrak in Italië. Maar recente trends wijzen op lichte verbeteringen in het blok van 27 landen. Zo daalt in de hele EU het dagelijkse aantal nieuwe sterfgevallen en infecties. In de periode van 3 tot 9 februari registreerde de EU als geheel dagelijks gemiddeld 103.250 nieuwe infecties, 16 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal sterfgevallen per dag was in die week 3137, of 7 procent minder.
Heel Europa, dus ook met de niet-EU-lidstaten, geldt met ruim 785.000 coronadoden als ’s werelds zwaarst getroffen regio, gevolgd door Latijns-Amerika met het Caribisch gebied en de Verenigde Staten met Canada.
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tussen dinsdag- en woensdagochtend 3226 meldingen binnengekomen over positieve coronatesten. Dat zijn er iets minder dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (3406). Het instituut liet eerder weten dat de cijfers ook woensdag nog een wat vertekend beeld zouden kunnen geven. Zondag waren de teststraten in het hele land dicht vanwege het barre winterweer.
Ook in de dagen daarna bleven nog meerdere testlocaties gesloten vanwege de kou en gladheid. Zo zijn in Rotterdam momenteel 10 van de 24 testlocaties open. Volgens de GGD zijn dat er genoeg om iedereen die zich wil laten testen in te plannen. De teststraat in Helmond is ook nog steeds dicht. Inwoners die zich willen laten testen, moeten naar Eindhoven.
Zondag werden circa 20.000 afspraken afgezegd, omdat het KNMI code rood had afgekondigd. Die zijn naar andere dagen verplaatst. Het is niet bekend hoeveel mensen in de dagen daarna hebben afgezien van een gang naar de teststraat vanwege de kou, sneeuw en gladheid. Het RIVM noteerde volgens iets bijgestelde cijfers maandag 2263 nieuwe gevallen en dinsdag 1771.
Van alle gemeenten noteerde Amsterdam weer de meeste positieve testresultaten: 128. In Den Haag waren het er 77, in Rotterdam 71, in Eindhoven 70 en in Utrecht 52.
Bij het gezondheidsinstituut zijn 78 nieuwe meldingen van aan coronagerelateerde sterfgevallen binnengekomen.
Advertentie
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. In totaal zijn nu 1990 patiënten met Covid-19 opgenomen, 20 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van deze mensen liggen er 533 op de intensive care, een afname van 17 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1457 coronapatiënten, 3 minder dan een dag eerder.
Het is nog de vraag of de daling van opgenomen Covid-patiënten nog lang doorzet. Dinsdag nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen af met 24, maar maandag was juist sprake van een toename met 54.
„De Covid-ziekenhuisbezetting volgt een overwegend dalende trend. We verwachten dat dit de komende week aanhoudt. We volgen de ontwikkelingen ten aanzien van de Britse variant op de voet, omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames”, aldus het LCPS in een toelichting.
Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 10 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie 2 ic-patiënten.
Twee dagen nadat de scholen weer open mochten sluit basisschool De Bukehof in Oudenbosch alweer de deuren. De reden: een leerling blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Omdat het kind voor de schoolopening de noodopvang bezocht, heeft het zoveel andere kinderen gezien dat een contactonderzoek niet meer mogelijk is, meldt Omroep Brabant.
„Heel frustrerend”, noemt bestuurder Lex Polman de situatie. Amper twee dagen na de opening kon hij alle kinderen en zijn personeel alweer naar huis sturen. Toch was er geen andere keus: „We hebben overleg gehad met de GGD en dit was de enige optie.”
Het rigoureuze besluit was noodzakelijk omdat het bewuste kind vorige week, toen de scholen nog dicht waren, de noodopvang bezocht. Daar komen kinderen uit verschillende klassen samen. Deze week kwam de besmetting aan het licht. Maar alle kinderen uit de noodopvang zaten inmiddels ook weer in hun eigen klas. De Bukehof blijft de hele week dicht.
Zuid-Koreanen met snotterende honden of katten, kunnen hun huisdier in hoofdstad Seoul gratis laten testen. Een spaniël met koorts en een loopneus kwam woensdag als eerste aan de beurt, zeggen de lokale autoriteiten. Een dierenarts tilde het dier op zodat de test kon worden uitgevoerd. Het was niet meteen duidelijk of de hond ook was besmet met het virus.
Niet alle Zuid-Koreanen kunnen hun huisdier laten testen. Alleen de zieke katten en honden van coronapatiënten komen in aanmerking. De baasjes krijgen volgens persbureau Yonhap het verzoek te zorgen dat hun viervoeters aan social distancing doen. Ze moeten minstens twee meter afstand houden van andere mensen en dieren.
De Zuid-Koreaanse regering kwam vorige week met richtlijnen voor het testen van huisdieren. Dat gebeurde nadat een kat in Jinju als eerste huisdier in Zuid-Korea positief had getest op het virus. Twee mensen in het huishouden van het dier waren ook besmet. Als eigenaren zelf te ziek worden om voor hun besmette kat of hond te zorgen, kan het dier worden overgebracht naar een speciale quarantainelocatie in Seoul.
Coronapatiënten die in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben gelegen, herstellen over het algemeen „vrij goed”, ook na een verblijf op de intensive care. Tot die conclusie komen artsen van het academische ziekenhuis in een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste coronagolf werden behandeld. Van deze patiënten lagen er 34 op de ic. In het onderzoek is gekeken hoe het zes weken na ontslag uit het ziekenhuis met de patiënten ging.
Het virus was bij alle onderzochte patiënten helemaal uit hun systeem verdwenen. „Veel patiënten hebben nog wel last van vermoeidheid en kortademigheid, maar daar blijft het eigenlijk bij”, vertelt internist-infectioloog Anna Roukens. „Bij alle deelnemers hebben we na zes weken kunnen concluderen dat de ontstekingswaarden zijn genormaliseerd en dat ook de hart- en longfunctie naar behoren werken.”
Ook langdurige psychische klachten kwamen na zes weken relatief weinig voor. De onderzoekers signaleerden wel dat bij 17 procent risico op depressie aanwezig was. Dit was zowel bij de ic-patiënten als de patiënten die alleen op de verpleegafdeling waren behandeld het geval. Uit nader onderzoek moet blijken hoe het de Covid-patiënten drie maanden na hun ziekenhuisverblijf verging.
Het LUMC noemt de resultaten „best opvallend”. In de media verschijnen regelmatig verhalen over mensen die maar heel langzaam herstellen van mildere infecties. „Bij patiënten die met corona op de ic zijn opgenomen is dat dus niet het geval. Zij herstellen over het algemeen goed. Dat blijkt niet alleen uit onze data, maar ook uit vergelijkbare onderzoeken uit bijvoorbeeld Groot-Brittannië”, aldus Roukens.
Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Als zich rond het coronavirus omstandigheden voordoen waardoor de verkiezingen grote gezondheidsrisico’s met zich mee zouden brengen, dan moet het kabinet opnieuw een besluit nemen. De 25 burgemeesters die in het Veiligheidsberaad zitten vertrouwen er ook op dat er dan een goed besluit wordt genomen, aldus een woordvoerster van voorzitter van het beraad Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
Volgens de burgemeesters verloopt de voorbereiding voor de verkiezingen waarmee de gemeenten nu bezig zijn goed. Er zijn heldere richtlijnen die de gemeenten ook kunnen uitvoeren. Eerder hebben de burgemeesters al gewaarschuwd dat er niet op het laatste moment nog allerlei aanvullende voorschriften moeten komen, want de gevraagde inzet is al maximaal.
Enkele burgemeesters, zoals die van Ede en Echt-Susteren, hebben hun bezorgdheid geuit over het houden van verkiezingen in de periode dat er mogelijk sprake is van een derde besmettingspiek.
Hoewel griepepidemieën een jaarlijks terugkerend verschijnsel zijn telt Nederland dit jaar nog nauwelijks grieppatiënten, zo blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. Dat is uitzonderlijk want in de afgelopen vijftig jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat ons land niet werd geteisterd door een griepgolf.
De laatste keer was in het winterseizoen van 2011/2012. Daarvoor moet volgens cijfers van RIVM terug worden gegaan tot 1975/1976.
In de vorige winterperiode 2019/2020 was er wel sprake van een epidemie, maar die duurde uitzonderlijk kort. Na drie weken was deze alweer voorbij. De afgelopen tien jaar hielden griepgolven gemiddeld 13 weken aan.
Volgens het Nivel gingen er vorige week slechts 11 op de 100.000 inwoners naar hun huisarts met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen en hoofdpijn. Dit ligt ver onder de grens voor een epidemie. „Alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus beschermen ons ook tegen de circulatie van het griepvirus”, zegt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij het Nivel.
Iedereen die vanwege een verhoogd gezondheidsrisico niet naar de stembus kan, zou per brief moeten kunnen stemmen. Dat vindt Ieder(in), de organisatie die opkomt voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Op dit moment mogen alleen zeventigplussers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen per brief stemmen vanwege het coronavirus. De Partij voor de Dieren heeft daarover een kort geding aangespannen, omdat zij dit discriminatie vinden.
„Wij vinden het belangrijk dat alle Nederlanders hun democratische recht om zelf te stemmen kunnen uitvoeren. Dus ook de groep mensen met een hoog gezondheidsrisico”, vindt Ieder(in). Uit een onderzoek onder de achterban blijkt dat een deel van de mensen er niet van overtuigd is dat ze op het stembureau veilig kunnen stemmen. Briefstemmen wordt het meest genoemd als veilig alternatief.
De ouderenbond ANBO is blij dat zeventigplussers per brief mogen stemmen. „Mensen op hoge leeftijd zijn een kwetsbare groep en lopen meer risico op corona.” Of de grens naar benden moet, is volgens ANBO aan de politiek. „Waar leg je dan de grens? Als iedereen per brief mag stemmen, krijg je heel andere verkiezingen.”
Het Europees Parlement stemt in met een tijdelijk herstelfonds van 672,5 miljard euro om de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie in de EU te boven te komen. De lidstaten kunnen dit voorjaar hun plannen in Brussel indienen om in aanmerking te komen voor de 312,5 miljard aan subsidies en 360 miljard euro aan gunstige leningen. Voor Nederland is circa 5,6 miljard euro beschikbaar.
Het herstelfonds werd in het leven geroepen na zware onderhandelingen tussen de 27 regeringen en is het belangrijkste onderdeel van een grotere serie coronamaatregelen van in totaal 750 miljard euro. De lidstaten kunnen alleen aanspraak maken op het fonds als ze een gedetailleerd herstelplan indienen in Brussel dat moet voldoen aan een tiental voorwaarden. Zo moet minstens 37 procent worden geïnvesteerd in projecten die de klimaatverandering helpen bestrijden en 20 procent in digitalisering. In ruil voor de steun worden er hervormingen geëist, bijvoorbeeld op de arbeids- of woningmarkt. Ook is een waarborg opgenomen dat de geldkraan dichtgedraaid kan worden voor landen die de rechtstaat ondermijnen.
De plannen moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie en daarna door de lidstaten. Het geld zal steeds in delen worden uitbetaald en er is toezicht op de uitgaven. „Wij willen zeker zijn dat dit geld op de goede plek terecht komt”, zegt Europarlementariër Esther de Lange (CDA), een van de toezichthouders op de uitvoering van het fonds. „Deze steun mag geen blanco cheque zijn, maar moet de economie versterken en hervormingen ondersteunen.”
Volgens ingewijden hebben achttien lidstaten al hun conceptplannen besproken met de Europese Commissie, en zes delen ervan. Veel landen willen investeren in de renovatie van gebouwen om die duurzaam te maken, blijkt daaruit. Ook gaan verschillende landen samenwerken in projecten voor schone brandstoffen als waterstof, zeggen de EU-bronnen.
Drie landen waaronder Nederland hebben nog niets laten weten over hun strategie om uit de coronacrisis te komen. Den Haag zal pas na de verkiezingen een herstelplan indienen en geen leningen aanvragen omdat Nederland al heel gunstig kan lenen op de kapitaalmarkt, heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) eerder laten weten.
Politiemensen, een handhaver en andere betrokkenen deden woensdagochtend hun verhaal over de avondklokrellen in Eindhoven tegenover premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus. De bewindsmannen bezochten het stadhuis om in gesprek te gaan met getuigen en naar hun „heftige ervaringen” te luisteren. Ook burgemeester John Jorritsma was aanwezig bij het gesprek.
De politiemensen vertelden dat ze nog nooit zoiets hadden meegemaakt als de rellen die vorige maand uitbraken. De relschoppers deinsden niet eens terug voor politiepaarden, en probeerden agenten zelfs van het paard te trekken.
Naast politie, waren er ook medewerkers van de NS, ProRail en de lokale Jumbo aanwezig. De vakkenvullers en caissières moesten schuilen toen de vandalen de supermarkt bestormden. Een medewerker van de NS vertelde hoe hij de bovenleiding had uitgezet om te voorkomen dat een mogelijke brand op het station nog ergere gevolgen zou hebben. Relschoppen hadden immers al auto’s in de brand gestoken.
Het gesprek stond overigens al vlak na de rellen gepland, maar Rutte en Grapperhaus moesten die dag in de Kamer verschijnen. „Ik heb veel respect voor de manier waarop zij met deze extreme omstandigheden zijn omgegaan”, schreef Rutte na afloop op Twitter over de getuigen. „En voor de inwoners van Eindhoven die direct klaarstonden om te helpen opruimen, een bloemetje te brengen of een inzameling te starten.”
De regering moet de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart uitstellen vanwege de coronacrisis. Die oproep klinkt steeds vaker. Is uitstel een reële optie?
Zuyderland met ziekenhuizen in Geleen en Heerlen is helemaal klaar met mensen die bellen over lege ic’s en verspreiders van nepnieuws over het coronavirus. Het ziekenhuis roept mensen via zijn facebookpagina op te stoppen met het bellen naar de ic en het lastig vallen van telefonisten, en de telefoonlijnen vrij te houden voor mensen die echt zorg nodig hebben.
Al weken wordt het ziekenhuis gebeld door mensen die vragen hoeveel mensen er op de ic liggen. Dat komt door nepberichten op social media waarin zogenaamde deskundigen beweren dat er helemaal niemand op de ic ligt of waarop de aantallen patiënten in twijfel worden getrokken. Een woordvoerder van Zuyderland noemt dit soort berichten op social media „een belediging voor het hardwerkende personeel”.
Dat soort berichten leiden tot talloze telefoontjes, waardoor mensen die dringend om hulp verlegen zitten, in de wacht gezet worden. De maat was vol toen deze week berichten verschenen dat het nog nooit zo rustig was geweest op de ic. Tegen de gewoonte van Zuyderland in zag het ziekenhuis zich daarop gedwongen om bekend te maken dat er vijftien mensen op de ic liggen.
De Nijmeegse politie gaat bekeuringen uitdelen voor groepsvorming in parken in het centrum van de stad. Sinds er sneeuw ligt verzamelen zich met name in het Kronenburgerpark steeds grotere groepen jongeren en jonge volwassenen, die soms ook drank en muziek bij zich hebben. Groepsvorming is binnen de coronamaatregelen verboden en vanaf woensdag treden politie en handhavers op, waarschuwt de gemeente.
De afgelopen dagen zijn groepen weggestuurd uit de besneeuwde parken. Ook is een einde gemaakt aan een après-skifeest. Dat verliep volgens gemeente en politie zonder grote problemen, maar nadat dinsdagavond wel zeshonderd mensen uit het Kronenburgerpark weggestuurd moesten worden, is de maat vol.
„Het is begrijpelijk dat mensen buiten vertier zoeken met dit winterweer. Maar we zijn nog steeds bezig met de bestrijding van een pandemie. Het zou jammer zijn als het Kronenburgerpark afgesloten moet worden voor spelende kinderen omdat jonge volwassenen zich niet aan de regels houden”, vindt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
De politie heeft vijf tips gekregen over de rellen op 17 en 24 januari op het Museumplein in Amsterdam, waaronder een aantal goede. Volgens een woordvoerster van de politie Amsterdam is dat de voorlopige oogst na een nieuwe uitzending van Opsporing Verzocht, dinsdagavond. Daarin werden nieuwe foto’s en bewegende beelden getoond van mensen die agressief waren tegen de politie.
Er hebben zich naar aanleiding van de beelden nog geen mensen zelf gemeld, maar „dat kan alsnog”, zegt de woordvoerster.
De afgelopen weken zijn verschillende verdachten aangehouden en ook al voor de snelrechter verschenen voor hun aandeel in de rellen op het Museumplein. De ongeregeldheden volgden op demonstraties tegen de coronamaatregelen van het kabinet.
De Koningsspelen gaan in aangepaste vorm door op 23 april. Vanaf woensdag kunnen alle basisscholen zich inschrijven voor de negende editie. Het thema is IK+JIJ=WIJ. Daarmee wil de organisatie laten zien dat ‘samen’ nét dat beetje extra geeft. „In deze tijd hebben we elkaar hard nodig.”
In welke vorm de spelen plaatsvinden, kleinschalig op school of thuis, hangt af van de situatie met betrekking tot het coronavirus op 23 april, zegt initiatiefnemer Richard Krajicek. „Samen met de scholen en sportaanbieders doen we er alles aan om de kinderen - in deze onzekere tijden - een sportieve en positieve dag te bezorgen. Het is belangrijk om kinderen mee te geven dat een gezond ontbijt en lekker bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk.”
Het Koningsontbijt gaat dit jaar niet door en wordt verplaatst naar volgend jaar, vanwege de onzekere situatie en het feit dat er onvoldoende zicht is op de mogelijkheden en maatregelen op 23 april. „Gezamenlijk ontbijten op school binnen de op dit moment geldende adviezen, maatregelen en richtlijnen is niet wenselijk”, aldus de organisatie.
Deelnemende scholen bepalen zelf hoe zij de dag vormgeven, geeft de organisatie verder aan. Van de landelijke organisatie ontvangen ze hulpmiddelen om er in welke vorm dan ook een „waardevolle, positieve en gepaste dag” voor de kinderen van te maken. Zo komen er een onlinebeweegprogramma in samenwerking met Zappsport, smaaklessen over het ontbijt en ontvangen ze onder meer een sport- en feestpakket.
Kinderen voor Kinderen brengt dit jaar wederom een Koningsspelenlied uit „zodat de sportieve activiteiten traditiegetrouw zingend en dansend gestart kunnen worden”. Het lied komt op 26 maart uit.
Scholen hebben tot en met 7 maart de tijd om zich in te schrijven voor het ‘sportieve Oranjefeest’. Gemiddeld doen er 1,2 miljoen kinderen mee, afkomstig van 6000 basisscholen, in Nederland, het Caribisch gebied en de Nederlandse scholen in het buitenland.
De herdenking van het bombardement op Nijmegen in februari 1944 zal op 22 februari voor het eerst zonder publiek plaatshebben. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er geen overlevenden, nabestaanden of andere belangstellenden bij de anders drukbezochte herdenking zijn, aldus de gemeente Nijmegen.
Op 22 februari 1944 kwamen meer dan achthonderd mensen om het leven toen een bombardement de binnenstad van Nijmegen trof. Duizenden mensen raakten gewond. Het historische centrum werd verwoest. De bommen waren op de verkeerde plek afgeworpen door de geallieerde bevrijders.
Er is op 22 februari wel een plechtigheid, die via sociale media en de lokale zender RN7 te volgen is. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie houdt namens de ministerraad een toespraak, net als Steven Butler, vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade. Om 13.28 uur worden alle kerkklokken in Nijmegen geluid, waarna burgemeester Hubert Bruls namens iedereen een krans bij het monument legt.
Bij de politie zijn vijf tips binnengekomen over de brandstichting in een coronateststraat in Urk, op 23 januari. Ze volgen op een uitzending van Opsporing Verzocht, waarin bewegende beelden zijn getoond van verdachten die vernielingen aanrichten en brand stichten in het gebouwtje. Of er bruikbare informatie bij de tips zit, kan een woordvoerder nog niet zeggen.
Vorige week werd een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting. Hij is intussen op vrije voeten, maar blijft nog wel verdachte. De Emmeloorder zou niet degene zijn geweest die de brand heeft aangestoken.
In 2020 zijn minder verkeersboetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2019 waren dat er 8,4 miljoen, tegenover 7,8 miljoen in 2020. Het ministerie schrijft de daling mede toe aan de oproep van de overheid om vanwege het coronavirus zoveel mogelijk thuis te blijven. Daardoor was er vorig jaar gemiddeld genomen minder verkeer op de weg.
Het aantal boetes voor bellen met een telefoon in de hand is wel flink gestegen: van 121.364 in 2019 naar 168.034 in 2020. De toename is er vooral vanwege het verbod op fietsen met een telefoon in de hand dat halverwege 2019 inging, aldus het ministerie.
De meeste verkeersboetes zijn uitgedeeld voor te hard rijden. Dat waren er 6,4 miljoen in 2020.
De Europese Commissie heeft onderschat wat er komt kijken bij de massale productie van coronavaccins. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen toegegeven in het Europees Parlement, waar ze rekenschap aflegde over het Europese vaccinatiebeleid.
Von der Leyen verdedigt dat beleid tegen de storm van kritiek van de laatste weken, maar erkent dat niet alles is goed gegaan. „We waren te laat met het goedkeuren” van coronavaccins, zegt ze. Ook „waren we te optimistisch over de massale vervaardiging, en misschien rekenden we er te veel op dat wat we hadden besteld ook op tijd zou worden geleverd”. En „we zijn nog niet waar we willen zijn”.
De EU heeft inmiddels drie vaccins goedgekeurd en het inenten is op gang gekomen. Maar andere landen gaven veel eerder groen licht en zijn al veel verder op streek. Bovendien kunnen de vaccinmakers de vraag niet bijbenen en hebben de leveringen aan de EU van alle drie de fabrikanten tot dusver vertraging opgelopen. Terwijl de aanvoer in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk niet haperde.
Maar als de EU ieder land op eigen houtje vaccins had laten kopen, waren kleine landen weggedrukt en had dat „het einde van onze gemeenschap” kunnen betekenen, stelt Von der Leyen. En de goedkeuring van vaccins vroeg nu eenmaal ook tijd omdat de EU geen bochten wil afsnijden, houdt ze vol. Zo hoopt Brussel te waarborgen dat de middelen veilig zijn en prikvrees weg te nemen. Op een derde veelgehoord verwijt, dat de commissie hard en dus erg lang onderhandelde met fabrikanten omdat ze de aansprakelijkheid zo min mogelijk van hen wilde overnemen, ging ze niet in.
Von der Leyen gaf toe dat er „vergissingen zijn gemaakt” bij het verstevigen van de greep van Brussel op de export van vaccins. De commissie had daarvoor desnoods controles willen instellen aan de grens tussen EU-land Ierland en Noord-Ierland, dat sinds de brexit buiten de unie valt. Dat plan wekte woede en verbijstering, omdat de vrije doorgang daar geldt als hoeksteen van de vrede in Noord-Ierland en daarom heilig is. Von der Leyen „betreurt” de fouten erg, maar ze zweeg over hoe dat heeft kunnen gebeuren en wie dat valt aan te rekenen.
Bij topoverleg in Duitsland ligt een plan op tafel om de lockdown in het land te verlengen tot 14 maart. Bondskanselier Angela Merkel overlegt woensdag met de leiders van de zestien deelstaten over het coronabeleid.
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F428070328_4159ce461f.jpg” caption=“Dortmund. “Tot zeker 10 januari gesloten door overheidsdwang”. beeld EPA/FRIEDEMANN VOGEL” alt=“428070328.jpg” />
In Duitsland is al maanden een lockdown van kracht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen en niet-essentiële winkels zijn dicht. Het aantal coronabesmettingen lijkt inmiddels minder hard te stijgen, maar bestuurders maken zich wel zorgen over de verspreiding van nieuwe coronavarianten. „We hebben gezien in andere landen, zoals Portugal, hoe snel het tij kan keren”, zei premier Winfried Kretschmann van deelstaat Baden-Württemberg tegen Spiegel Online.
Merkel heeft al duidelijk gemaakt dat het heropenen van basisscholen prioriteit heeft als maatregelen versoepeld kunnen worden. In het conceptplan, dat is ingezien door persbureau Reuters en nog aangepast kan worden, staat dat deelstaten zelf kunnen beslissen hoe ze het onderwijs weer willen opstarten. Ook kunnen kappers vanaf maart onder voorwaarden weer aan het werk.
De huidige beperkingen zijn tot en met 14 februari van kracht. De regering heeft eerder al duidelijk gemaakt aan welke voorwaarde voldaan moet worden om te kunnen versoepelen. Het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners mag niet hoger uitvallen dan 50 per week. Aan dat criterium is nog niet voldaan. Het gaat volgens de laatste cijfers nog om 68 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners.
Merkel heeft dinsdag volgens ingewijden gezegd dat ze deze maand nog geen maatregelen wil intrekken. Ze noemde het op een digitale bijeenkomst van haar christendemocratische CDU-partij cruciaal dat het aantal nieuwe besmettingen omlaag wordt gebracht voordat de Britse coronavirusvariant de overhand krijgt in haar land.
De trage vaccinatie tegen het coronavirus kost Nederland veel geld. Niet alleen duurt de crisis daardoor langer, maar als andere landen eerder uit de crisis komen gaan grote investeringen sneller daarheen, stelt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van eigen onderzoek. Elke week vertraging ten opzichte van andere landen die verder zijn met vaccineren kost Nederland 900 miljoen euro, aldus de onderzoekers.
De Europese Unie heeft als doel om tegen de zomer 70 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd te hebben. Volgens Euler Hermes ligt het landenblok nu al vijf weken achter op schema en Nederland zit bovendien in de Europese achterhoede. De kosten van de economische vertraging zijn vier keer hoger dan de kosten van het vaccinatieprogramma, stelt Euler Hermes. Het loont dus om extra geld uit te geven om de vaccinatie te versnellen.
De vaccinatievertraging zorgt er overigens ook voor dat landen geld moeten blijven uittrekken om bedrijven te steunen. Dat leidt op zijn beurt weer tot hogere staatsschulden. Ook neemt de politieke onvrede mogelijk toe als andere landen weer normaal open kunnen, terwijl Europese landen nog in de coronacrisis zitten. Dat kan bij verkiezingen in onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland tot uiting komen.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur weer opgelopen naar het niveau van een paar dagen eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, registreerde woensdagochtend 8072 nieuwe besmettingen.
Dat is veel meer dan de 3379 gevallen van dinsdag en de 4535 gevallen van maandag. In het weekend meldde het RKI met 8616 gevallen op zondag en 10.485 nieuwe besmettingen op zaterdag wel net zulke hoge aantallen.
Het totale aantal coronagevallen in Duitsland staat op 2.299.996. De afgelopen 24 uur liep het Duitse dodental door corona met 813 op tot 62.969.
ABN AMRO heeft afgelopen jaar voor het eerst in een decennium een jaar met verlies afgesloten. Door de coronacrisis en de lage rente stond het verdienmodel van de bank behoorlijk onder druk. Net als andere banken heeft ABN AMRO afgelopen jaar ook veel geld apart moeten zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.
De productie van de Nederlandse industrie is in december nog maar heel licht gekrompen ondanks de tweede coronalockdown. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was sprake van de kleinste krimp op jaarbasis na januari vorig jaar, toen de industrie voor het laatst meer wist te produceren.
De gemiddelde dagproductie was in december 0,2 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bekeken van november op december 2020 steeg de productie met 0,5 procent. Ongeveer een derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde zelfs al meer dan in december 2019. De chemie was daarbij goed voor de sterkste groei.
De productie herstelt met horten en stoten, concludeerde het statistiekbureau eerder al. Het sentiment van fabrikanten wordt wel steeds beter. In januari waren industriële ondernemers voor het eerst na maart 2020 gemiddeld weer positief. Volgens het CBS bereikte het producentenvertrouwen de hoogste stand na februari vorig jaar. Ondernemers zijn zowel positiever geworden over hun eigen orderportefeuille als over de verwachte bedrijvigheid.
De haperende organisatie van het vaccineren tegen het coronavirus brengt een extra klap toe aan de economie. Een half miljoen werkenden voorspelt dit jaar zijn of haar baan te verliezen door het huidige vaccinatiebeleid. Dit stelt vakbond CNV na onderzoek onder 2300 werkenden.
„Een hoog cijfer. 7 procent verwacht in 2021 zijn baan te verliezen. Als we dat omrekenen naar alle werkenden, zijn dat meer dan een half miljoen mensen. Bijna hetzelfde percentage voorspelt dat hun werkgever deze extra klap niet overleeft”, aldus CNV-voorzitter aldus Piet Fortuin.
„Nu het vaccineren zo rommelig verloopt, dreigt de coronacrisis een gebed zonder end te worden. Vaccins die slecht worden vervoerd, 90-jarige ouderen die in de kou wachten, de volgordes die steeds worden aangepast, de opmerking van de minister dat eind 2021 waarschijnlijk nog niet iedereen is gevaccineerd. Terwijl snel en doelgericht vaccineren onze enige uitweg uit deze crisis is”, zegt Fortuin.
„Hierdoor duurt de coronacrisis nog langer en krijgen we waarschijnlijk nieuwe lockdowns gedurende 2021, nieuwe winkelsluitingen, evenementen die niet doorgaan. Dit leidt tot veel extra werklozen, met name in sectoren die nu al op omvallen staan, zoals de horeca, kappers, evenementensector en retail.”
CNV roept de overheid op om de evenementensector massaal in te zetten om het vaccinatiebeleid beter te organiseren. „Hier is nog steeds geen opvolging aan gegeven. Terwijl de evenementensector zelf allang in de startblokken staat. Het is treurig. We roepen de overheid op om de evenementensector vandaag nog in te schakelen. Het zorgt er meteen voor dat de tienduizenden mensen die daar nu hun baan verliezen aan het werk komen.”
Winkels die geen essentiële producten verkopen mogen vanaf woensdag open voor het afhalen van online of telefonisch bestelde producten. Dat wordt click and collect genoemd. Er moet minimaal vier uur zitten tussen het bestellen en afhalen, om funshoppen te voorkomen.
Winkels waren sinds half december gesloten, toen de tweede lockdown in Nederland inging. Daarvan waren onder meer supermarkten en apotheken uitgezonderd. Bouwmarkten mochten al eerder bestellingen laten afhalen omdat ze producten verkopen die nodig zijn voor reparatiewerkzaamheden in en aan het huis. Nu mogen ook winkelketens als HEMA, Blokker en Action weer open voor bestellen en afhalen.
Brancheverenigingen pleitten al lange tijd voor bestellen en afhalen. Wel geven ze ook aan dat dit voor veel ondernemers slechts een klein beetje helpt.
Vanwege de slechte weersomstandigheden blijven woensdag nog zo’n 40 van de 550 HEMA-filialen gesloten. Action houdt geen filialen dicht vanwege het koude weer maar houdt de ontwikkelingen in de gaten. Blokker verwacht niet dat de weersomstandigheden grote invloed zullen hebben. „De meeste mensen zullen inmiddels aan het weer gewend zijn”, aldus een woordvoerster.
De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft noodgoedkeuring gegeven voor een coronabehandeling met antilichamen, vergelijkbaar met de therapie waarmee de voormalig Amerikaanse president Donald Trump is behandeld tegen Covid-19. De behandeling van de Amerikaanse farmaceutische fabrikant Eli Lilly combineert twee antilichamen, genaamd bamlanivimab and etesevimab.
Tijdens een proef in januari kwam naar voren dat de combinatiebehandeling met de twee antilichamen de kans op ziekenhuisopname en overlijden door Covid-19 met 70 procent terugbracht. „Deze therapie is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met milde tot gemiddelde Covid-19-klachten van twaalf jaar en ouder die het risico lopen om erger ziek te worden van het virus of voor wie een ziekenhuisopname dreigt”, meldt de farmaceut.
Het is de tweede antilichamenbehandeling van de farmaceut uit Indianapolis die versnelde goedkeuring heeft gekregen van de FDA. In november gaf de toezichthouder toestemming voor het gebruik van bamlanivimab bij patiënten met hoge risico’s die milde tot gemiddelde Covid-19-klachten hebben.
Er zijn geen aanwijzingen dat kwaadwillenden misbruik hebben gemaakt van de beveiligingsproblemen bij de website coronatest.nl, waar mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. „Naar onze mening is het systeem veilig te gebruiken”, voegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland er aan toe.
Minister Hugo de Jonge liet dinsdag weten dat er opnieuw problemen zijn met het ICT-systeem van de GGD’en. Mensen kunnen met hun DigiD inloggen op die site. Volgens toezichthouder Logius voldeed de GGD op zes punten niet aan de eisen. Twee van die zes problemen zouden nog niet zijn verholpen.
GGD GHOR Nederland wil „in het kader van de vertrouwelijkheid” niet zeggen wat er precies mankeerde aan de beveiliging. De twee overgebleven problemen hebben volgens de organisatie te maken met „het controleerbaar aantoonbaar maken van de veiligheid van het systeem”. De GGD-koepel verwacht begin maart de resterende punten te hebben verholpen.
Advertentie