Ondernemer mist spelende kinderen op zijn avonturenboerderij
Ondanks dat zijn avonturenboerderij gesloten is, werkt Michael van Hoorne (40) hard door. Samen met het personeel stoomt hij zijn speelpark in de Alblasserwaard klaar voor het moment waarop de bezoekers weer welkom zijn.
Normaal is het een drukte van belang op de avonturenboerderij Molenwaard. De parkeerplaats ligt er nu verlaten bij. Voor de crisis verwelkomde Van Hoorne tussen de 500 en 1500 mensen per dag. Maar vanwege de coronaregels moet hij de deuren van zijn boerderij nu voor de derde keer in een jaar tijd gesloten houden.
Van Hoorne mist de drukte. Zijn park is er immers helemaal op ingericht om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met het boerenbestaan. Op zijn boerderij, dat ruim acht hectare beslaat, is dan ook van alles te doen. Kinderen kunnen knuffelen met boerderijdieren, leren koeien te melken en mogen met een trekker over een parcours rijden.
De meelmolen steekt boven alles uit. „De kinderen kunnen hier zien hoe graan tot meel wordt verwerkt”, vertelt de ondernemer. „Op een normale dag is er altijd een molenaar aanwezig om de jeugd te laten zien hoe dit gaat.”
Hij legt uit dat veel kinderen, vooral uit de stad, niet meer weten waar producten als kaas, melk en honing vandaan komen. Van Hoorne vindt het belangrijk dat kinderen zich hiervan wél bewust zijn. Zijn avonturenboerderij moet hierbij helpen.
Boerderijdiploma
Daarom heeft hij een puzzeltocht uitgedacht. Door het uitvoeren van verschillende opdrachten in het park kunnen kinderen aan het eind van de dag zelfs naar huis gaan met een heus boerderijdiploma. „Dat is voor de kinderen een tastbaar bewijs dat ze veel over het boerenleven hebben geleerd”, verzekert Van Hoorne.
Volgens de ondernemer maakt de combinatie van leren en spelen zijn avonturenpark uniek. Dat verklaart volgens hem ook de hoge bezoekersaantallen. „Toen we drie jaar geleden begonnen, hadden we in een jaar tijd al 120.000 bezoekers. Vanwege de coronacrisis is de teller vorig jaar blijven steken op 160.000 gasten. Anders hadden we de grens van 200.000 wel gepasseerd.”
Verven
Omdat zijn boerderij normaliter het hele jaar geopend is, blijft er weinig tijd en ruimte over voor onderhoudswerkzaamheden. Nu het park noodgedwongen dicht is, maakt Van Hoorne van de nood een deugd. Zo zijn medewerkers nu hard bezig met het verven van hekken en met het snoeien van de bomen. Daarnaast komt er een winkel op het terrein. Hier kunnen bezoekers onder meer streekproducten kopen.
Van Hoorne is blij met zijn personeel. Ze helpen hem namelijk niet alleen met het opknappen van de boerderij, maar zullen straks ook hard nodig zijn om de bezoekers te verwelkomen als de deuren weer open mogen. „We hopen dat het rond Pasen zover is. Volgens de planning zouden de onderhoudswerkzaamheden dan achter de rug moeten zijn”, vertelt de ondernemer.
Als de lockdown voorbij is, verwacht Van Hoorne dat de mensen zijn park weer weten te vinden. „Ik denk dat de behoefte dan des te groter is om er even met het gezin uit te zijn. Wat ons betreft kunnen ze in ieder geval niet snel genoeg komen.”
serie Werk & corona
Deel 4 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 5.