Een miljoen positieve coronatesten in Nederland
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Italië maakt haast met de inzet van zogeheten monoklonale antilichamen om patiënten met Covid-19 te behandelen. Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maakte zaterdag bekend dat hij een decreet heeft ondertekend om deze therapie in speciale gevallen mogelijk te maken.
Het Italiaans Agentschap voor Medicijnen (AIFA) en de nationale Gezondheidsraad hebben ook akkoordn gegeven voor de toediening van deze antistoffen. Dat zijn gemodificeerde eiwitten die het afweersysteem aanzetten tot actie tegen het coronavirus. „Dus, samen met de vaccins, hebben we nog een extra kans in de strijd tegen Covid-19”, zei Speranza. Onder anderen Donald Trump kreeg het middel toegediend in de nadagen van zijn presidentschap.
AIFA liet weten dat deze toestemming betekent dat patiënten ouder dan twaalf jaar de behandeling kunnen krijgen, hoewel er nog onvoldoende feiten zijn verzameld en er „onzekerheid is over het voordeel van dit soort medicatie”. Voor behandeling komen besmette mensen in aanmerking die nog niet in het ziekenhuis liggen, milde tot matige ziekteverschijnselen hebben en die risico lopen dat hun situatie verslechtert.
Het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) begon eerder deze maand met het testen van het middel Regeneron in de strijd tegen Covid-19. Italië is hard getroffen door de coronapandemie, met inmiddels meer dan 2,6 miljoen besmettingsgevallen en ruim 90.000 doden.
Het Catshuisoverleg over de avondklok en andere coronamaatregelen gaat zondag niet door vanwege het verwachte winterse weer. Het overleg tussen een groot deel van het kabinet en RIVM-baas Jaap van Dissel vindt waarschijnlijk maandag plaats.
Als het kabinet de avondklok wil verlengen, komt hier eerst een debat over in de Tweede Kamer. De avondklok loopt vooralsnog woensdagochtend om 04.30 uur af. Dinsdag zou de Kamer kunnen debatteren over het al dan niet verlengen van de avondklok. Daarvoor lijkt zich al wel een meerderheid af te tekenen.
Ondanks de sluiting van teststraten van de GGD vanwege code rood blijft het zondag mogelijk een spoedtest wegens het coronavirus te ondergaan. De spoedteststraten op Schiphol en in Bunnik blijven ondanks het winterweer open, meldt de onafhankelijke aanbieder Spoedteststraat.nl.
Volgens een woordvoerder is het absoluut noodzakelijk dat het voor reizigers mogelijk blijft om zich te laten testen. Hij noemt als voorbeelden noodzakelijke zakelijke reizen of reizen in verband met overlijdens of andere familieomstandigheden. Zij mogen niet reizen zonder negatieve coronatest.
Spoedteststraat.nl stelt binnen een kwartier de uitslag van een sneltest te kunnen geven en voor een PCR-spoedtest nog dezelfde dag de uitslag bekend te maken.
Bij de locaties op Schiphol en in Bunnik zijn wel voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals sneeuwschuivers en voldoende strooizout om de testlocaties bereikbaar te houden.
Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus en zijn ook alle teststraten van de GGD’en in het land dicht, meldde GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD’en. Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is zondag in het hele land ‘code rood’ van kracht.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 1983 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 69 minder dan vrijdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. De voorgaande dagen nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af.
Van de coronapatiënten liggen er 547 op de ic, dat is een afname van 26 patiënten ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen 1436 patiënten met Covid-19, 43 patiënten minder dan de dag vorige dag.
Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week gedaald. Of dit doorzet blijft onzeker vanwege de Britse coronavariant. „Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart”, zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.
De miljoenste positieve coronatest van Nederland is officieel geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde zaterdag 4130 nieuwe besmettingen. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland is opgedoken, gestegen tot 1.001.894.
In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt. Niet iedereen die klachten heeft laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder überhaupt klachten te krijgen. Aan het begin van de pandemie was de testcapaciteit bovendien laag. Een test doen was toen vaak simpelweg geen optie.
Nederland is het 21e land ter wereld met meer dan een miljoen positieve tests. De steden met de meeste inwoners tellen ook de meeste besmettingen: Amsterdam staat bovenaan, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus in totaal bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld. Ook in de dagcijfers van zaterdag spant de hoofdstad de kroon, met 133 positieve testresultaten.
De eerste coronabesmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Op 23 september werd het 100.000e geval geregistreerd. Iets meer dan twee maanden later, op 26 november, waren het er al een half miljoen.
In de loop van 2020 werd de testcapaciteit uitgebreid en ging ook de drempel om een test te doen omlaag. Zo mogen mensen zich na 1 december ook zonder klachten laten testen na contact met iemand die besmet blijkt.
Het aantal nieuwe besmettingen waar tussen vrijdag- en zaterdagochtend melding van is gedaan, ligt boven het weekgemiddelde. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen 27.249 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er gemiddeld 3893 per dag. Daarnaast heeft het RIVM 61 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
Hoewel het aantal besmettingen al weken daalt, zijn deskundigen binnen en buiten het RIVM zeer bezorgd. Het instituut legde al eerder uit dat met de snelle opkomst van de Britse variant eigenlijk twee epidemieën gaande zijn. Door alle maatregelen daalt het aantal besmettingen met de ‘klassieke’ variant. De Britse mutatie is echter een stuk besmettelijker en lijkt vooralsnog niet te stuiten. Volgens berekeningen van het RIVM is deze variant inmiddels goed voor zo’n twee derde van alle gevallen.
De levering van de vaccins van Astra/Zeneca aan de Europese Unie begint weer ordelijk te verlopen. De EU en het farmaceutische bedrijf raakten in een hoogoplopende ruzie verwikkeld toen het bedrijf niet bleek te kunnen voldoen aan de eerder gemaakte afspraken over de hoeveelheid doses. Maar de levering is weer op gang en bijvoorbeeld Frankrijk begint dit weekend er werknemers in de gezondheidszorg mee in te enten, nadat vrijdagavond doses waren binnengekomen.
Ook Duitsland, Ierland, Oostenrijk en Spanje gaan snel met deze vaccins aan de slag. In Nederland zijn vrijdag de eerste 80.000 doses binnengekomen en in februari worden er in totaal 670.000 verwacht.
Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD’en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD’en.
Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is zondag in het hele land ‘code rood’ van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD’en laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten. Ze zagen het niet zitten om kwetsbare ouderen sneeuw, ijs en vrieskou te laten trotseren.
In totaal moet voor zo’n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje of sms krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. „Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken.”
Ook de lokale GGD’en informeren mensen over de sluiting. Ze benadrukken verder dat geen vaccins worden verspild. „Ongebruikte vaccins gaan in een speciaal daarvoor geschikte koelkast. We gebruiken de vaccins in de aankomende dagen. De aanlevering van vaccins passen we zo nodig aan”, legt bijvoorbeeld de GGD Noord- en Oost-Gelderland uit.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten geen problemen met de houdbaarheid van vaccins te verwachten, ook niet als de priklocaties maandag nog steeds dicht zouden blijven. Mocht dinsdag nog steeds code rood van kracht zijn, dan gaat het RIVM „actie ondernemen”, laat een woordvoerder weten.
De inzet van de GGD en het RIVM was eerst nog om ondanks het winterweer zoveel mogelijk door te gaan met testen en vaccineren. De GGD’en hadden wel al duidelijk gemaakt dat ze in regio’s waar het KNMI code rood voor afkondigt het werk zouden stilleggen. Dat werd het hele land.
Ouders die hun kind ondanks de heropening van de basisscholen toch thuishouden, bijvoorbeeld uit angst voor het coronavirus, hoeven niet direct de leerplichtambtenaar te vrezen. „Hoewel de leerplichtambtenaar betrokken kan zijn en een rol kan spelen in het gesprek tussen de school en ouders, wordt niet handhavend opgetreden”, meldt het ministerie van Onderwijs in een document met vragen en antwoorden over de openstelling.
Kinderen met klachten, ook al is het maar een snotneus, moeten sowieso thuisblijven. Als kinderen vanaf maandag niet op school verschijnen omdat de ouders het niet aandurven, moeten de scholen contact leggen en samen naar een oplossing zoeken. Een alternatief onderwijsprogramma is dan een van de opties. Verder raadt het ministerie scholen aan om samen met andere organisaties uit bijvoorbeeld de jeugdgezondheidszorg „te kijken hoe bijvoorbeeld de angst voor corona kan worden verminderd”.
Pas als dit alles niet helpt én het kind niet deelneemt aan het aangeboden onderwijsprogramma, moet de school het verzuim melden.
Het ministerie benadrukt nog eens dat kinderen veel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus dan volwassenen en dat dit ook geldt voor de nieuwe varianten.
Scholen moeten maandag opengaan en de gewone lestijden aanhouden. Ze doen dat niet allemaal: onder meer in Brabant hebben diverse scholen aangegeven de deuren gesloten te houden. Ook zijn er scholen die halve dagen les willen gaan geven. „Hierop kunnen kleine uitzonderingen gelden als het gaat om gespreide begin- en eindtijden en het aanpassen van het rooster voor gymles om contact tussen groepen leerlingen te beperken”, aldus het ministerie.
Premier Mark Rutte zei afgelopen week dat weigerende scholen niet direct een boete zullen krijgen. „Er is wel gewoon een onderwijsplicht en de scholen moeten op een gegeven moment wel open”, voegde hij eraan toe.
Advertentie
Ziekenhuizen hebben alle circa 40.000 medewerkers in de acute zorgsector die al in aanmerking kwamen voor een coronavaccin hun tweede prik gegeven. „Zij zijn nu volledig gevaccineerd”, laat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weten. Het gaat om een relatief klein, maar essentieel deel van het ziekenhuispersoneel, iets meer dan 10 procent in totaal.
De zorgmedewerkers die nu met voorrang zijn gevaccineerd tegen het virus, werken op corona-afdelingen, de spoedeisende hulp, de intensive care en op de ambulance. Zij kregen van het kabinet voorrang na pleidooien van LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers en ic-voorman Diederik Gommers, die betoogden dat dit personeel onmisbaar is in de coronacrisis.
Ziekenhuizen zijn zuinig omgesprongen met de vaccins. Met speciale naalden halen medewerkers de flacons zo leeg als maar kan. Buiten de ziekenhuizen worden er zes doses uitgehaald. Dan blijft nog een restje over. Bij de GGD’en belandt dat noodgedwongen in de prullenbak, want daar mogen de prikkers geen vaccins uit meerdere flesjes mengen. Ziekenhuizen en hun apothekers gebruiken de restanten wél. Ze voegen die samen met wat vaccin uit een andere flacon, net zoals ze dat doen met dure medicijnen.
Door weinig te verspillen hebben de ziekenhuizen 210 flacons overgehouden, laat het LNAZ weten. Die zijn naar de GGD gebracht, die er andere mensen mee vaccineert.
De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben een tweede Chinees vaccin tegen Covid-19 goedgekeurd. Het middel van Sinovac Biotech is een variant van een in december goedgekeurd vaccin van Sinopharm.
Op de hele wereld wordt druk aan vaccins tegen het gevreesde virus uit China gewerkt. Voor zover bekend zijn negen vaccins in één of meer landen officieel goedgekeurd en een aantal ook op grote schaal in gebruik genomen. De bekendste komen uit de stal van Pfizer/BioNtech, het Russische onderzoeksinstituut Gamaleja (Spoetnik V), de farmaceut AstraZeneca in samenwerking met de Universiteit van Oxford en Moderna. Maar in naar schatting vele tientallen universiteiten en laboratoria van ondernemingen wordt nu aan naar schatting meer dan vijftig mogelijke vaccins gewerkt, ook in Nederlandse instellingen.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is iets gedaald ten opzichte van de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde het afgelopen etmaal 10.485 nieuwe besmettingen. Een daling ten opzichte van vrijdag (12.908 besmettingen) en donderdag (ruim 14.000 besmettingen).
Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee opgelopen tot 2.275.394. Het aantal nieuwe coronabesmettingen daalde de afgelopen dagen, maar ligt nog altijd hoger dan aan het begin van de week. Maandag werden er 5600 nieuwe besmettingen gemeld.
In het afgelopen etmaal liep het Duitse dodental door corona op met 689. Het longvirus heeft in totaal al zeker 61.286 levens in Duitsland geëist.
Een groot deel van de Nederlandse jongeren staat op instorten en loopt risico op een burn-out, stelt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) zaterdag op basis van nieuw onderzoek. Directeur van het NCPSB Theo Immers vertelt in het AD dat 82 procent van de jongeren dreigt uit te vallen vanwege zware stress.
Volgens Immers zijn er verschillende oorzaken voor stress onder jongeren. „40 procent van de scholieren vreest het eindexamen niet te halen, studenten kunnen niet afstuderen. Studievertraging heeft ook invloed op carrièrekansen en studiefinanciering. Het vangnet van vrienden valt weg door beperking van contacten. In een periode waarin je graag wilt groeien, stagneert de ontwikkeling juist.”
Ook een peiling van 3Vraagt onder 2200 jongeren toont dat veel van hen het zwaar hebben. Twee derde zegt zich tijdens de harde lockdown slechter te voelen dan eerder in de coronapandemie. Een derde vindt het moeilijk om daar met anderen over te praten. Zeven op de tien ondervraagden vinden dat de politiek bij de aanpak van de coronacrisis te weinig luistert naar jonge mensen. „Ze willen dat er bij het nemen van beslissingen vaker met hun generatie wordt gepraat”. 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.
Jongeren vormen de grootste bevolkingsgroep met een kans op een burn-out. Ter vergelijking, 79 procent van het ic-personeel ten tijde van corona geeft volgens het NCPSB aan tegen een burn-out aan te lopen vanwege zware mentale stress.
Immers noemt het schokkend dat er tijdens de coronacrisis zo weinig voor jongeren wordt gedaan om stress te voorkomen. „We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen.”
Het aantal coronagevallen in Nederland gaat zaterdag door de grens van 1 miljoen. Dat gebeurt bijna een jaar na het eerste geval, op dag 346 van de uitbraak in Nederland. Het werkelijke aantal gevallen is waarschijnlijk aanzienlijk hoger.
De teller stond vrijdag op 997.803 bevestigde besmettingen. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld ongeveer 3900 gevallen per etmaal bij. Nederland is het 21e land in de wereld met meer dan een miljoen positieve tests.
Amsterdam telt de meeste coronagevallen. Tot aan vrijdag zijn 59.124 inwoners van de hoofdstad positief getest. Daarna volgen Rotterdam (47.588 gevallen), Den Haag (33.044) en Utrecht (20.554). Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld. Schiermonnikoog sluit de rij met slechts tien bevestigde besmettingen.
De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Dit was dag 1 van de coronacrisis in Nederland. Half april, na de eerste golf, stond de teller op ruim 30.000 bevestigde gevallen. In de zomer hield het virus zich gedeisd, maar in augustus begon het aantal besmettingen weer op te lopen. In september begon de tweede golf echt. Het aantal positieve tests brak record na record. Op dag 210 van de uitbraak (23 september) werd het 100.000e coronageval geregistreerd. Iets meer dan twee maanden later, op 26 november, werd de grens van een half miljoen positieve tests gepasseerd. Ruim twee maanden verder sneuvelt de barrière van 1 miljoen gevallen.
Hoeveel mensen werkelijk het coronavirus hebben opgelopen, is niet bekend. In de eerste golf afgelopen voorjaar werd lang niet iedereen getest, In de tweede golf lukte het niet iedereen om een testafspraak te maken. Bovendien heeft niet iedereen klachten gekregen. Een onbekend aantal Nederlanders is genezen van het virus of eraan overleden zonder ooit positief te zijn getest.
Basisschoolkinderen moeten bij verkoudheidsklachten toch thuisblijven en zich laten testen. Dat adviseert het Outbreak Management Team in een nieuwe handreiking over het zogenoemde snottebellenbeleid op scholen, die maandag weer open gaan.
Kinderen tussen de vier en twaalf jaar moeten bij alle klachten die horen bij het coronavirus thuisblijven en getest worden, stelt het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. Een uitzondering is er wel voor kinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. „Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is”, aldus het OMT.
Ook voor de allerkleinsten komt er een uitzondering. Kinderen van nul tot vier jaar mogen met verkoudheidsklachten nog wel gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang.
De PO-Raad meldt dat het nieuwe OMT-advies zo snel mogelijk wordt verwerkt in de richtlijnen aan scholen. Eerder deze week meldde de koepel voor basisscholen dat het snottebellenbeleid voor veel discussie zorgde onder leraren. Die waren ongerust over hun eigen veiligheid omdat leerlingen met lichte verkoudheidsklachten nog gewoon naar school mochten. Daarop trok de PO-Raad bij het ministerie van Onderwijs aan de bel.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de komende Tweede Kamerverkiezingen moeten doorgaan. Een paar van zijn collega’s spraken donderdag in het NRC hun zorgen uit en willen de verkiezingen van 17 maart uitstellen. Maar Aboutaleb deelt deze mening niet. „De verkiezingen moeten doorgaan”, zei hij in het televisieprogramma Jinek.
„Het is een van de belangrijkste dingen die we hebben. Mensen moeten hun oordeel kunnen vellen over de politieke partijen en een nieuwe regering aan de macht helpen. Er worden voldoende maatregelen getroffen. Oudere mensen kunnen schriftelijk stemmen en er zijn extra kiesdagen. Het laatste wat je moet doen, is de verkiezingen uitstellen.”
Volgens Aboutaleb zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen. „We gaan in Rotterdam het aantal stemlocaties aanzienlijk uitbreiden om concentraties te vermijden en we gaan ook tenten buiten zetten om te stemmen. Ik weet ook dat alle collega’s hiermee bezig zijn dat op hun eigen manier te doen. We hebben duizenden mensen nodig, maar het is ons gelukt.”
Groot-Brittannië gaat volgens de krant The Telegraph alle reizigers die het land binnenkomen tweemaal testen op corona in een poging de verspreiding van nieuwe virusvarianten te voorkomen. De regering kondigde eerder op vrijdag al aan dat bezoekers uit de Covid-brandhaarden in de wereld vanaf 15 februari verplicht eerst tien dagen in quarantaine moeten. Zij draaien zelf voor de hotelkosten op.
Bovenop die maatregel komt nu een dubbel testprogramma voor alle buitenlandse gasten na aankomst. The Telegraph schreef vrijdag dat de minister van Volksgezondheid Matt Hancock de plannen volgende week ontvouwt.
Meewerken aan het huidige vaccinatiebeleid druist in tegen de artseneed. De nevenschade van coronamaatregelen is zo groot dat jongere senioren voorrang moeten krijgen, stellen acht huisartsen in een opiniestuk in Trouw.
„Als huisarts hebben we veel te maken met corona en de dilemma’s hieromtrent. Dagelijks worden we niet alleen geconfronteerd met zieke patiënten en collega’s die uitvallen, maar ook met de collateral damage, de nevenschade die wordt aangericht bij al onze patiënten door de maatregelen. Die zijn allemaal gericht op het verminderen van de druk op de ic’s. Maatregelen waardoor kinderen niet meer naar school kunnen, ondernemers failliet gaan, patiënten zien dat hun behandeling wordt uitgesteld, mensen vereenzamen en angstig worden en niet meer naar de dokter komen”, zo stellen Charlotte van Sassen en zeven andere huisartsen Ton den Hartog, Adri Evertse, Erik Frölke, Peter Top, Robert Mol, Jaap Boersma en Rutger Hempel.
Volgens hen is het beter om eerst 50- tot 75-jarigen te vaccineren, te beginnen met de mannen met onderliggend lijden. „Als we hen als eerste vaccineren, levert dat veel meer gezondheidswinst op voor hen (zij hebben een veel langere levensverwachting dan 90-plussers), wat op zichzelf al een zeer valide argument is. Maar ook zal dit meteen de druk van de ic’s en de reguliere zorg halen, zodat de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd voor iedereen en de reguliere zorg weer kan worden opgepakt. Dat levert gezondheidswinst op voor alle burgers. En daar was het toch allemaal om te doen?”
De avondklok die op Aruba geldt blijft voorlopig gelden. Wel gaat de maatregel een uur later in dan tot nu toe, om middernacht in plaats van om 23.00 uur. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes vrijdag aangekondigd op haar Facebookpagina. Tot 05.00 uur ’s ochtends mag niemand zonder toestemming de straat op.
Op het eiland was de avondklok eind vorig jaar ingesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Winkels mogen nu ook iets langer open blijven: tot 23.00 uur in plaats van 22.00 uur. Vorige week werd bekend dat de Britse coronavariant op het eiland is geregistreerd en afgelopen week is het aantal corona-besmettingen op Aruba toegenomen. Sinds vrijdag zijn er 359 besmettingen geregistreerd. Het dodental is opgelopen naar 62.
In het Arubaanse ziekenhuis liggen achttien mensen die zijn besmet met het virus. Daarvan liggen er tien op de intensive care. De gemiddelde leeftijd van de patiënten op de intensive care is 64 jaar.
Op sociale media hebben meerdere mensen verbaasd gereageerd op het verkorten van de avondklok. Ze vinden het vreemd dat nu wordt gekozen de avondklok een uur in te korten terwijl het aantal coronabesmettingen niet daalt en Aruba de afgelopen maanden veel problemen heeft gehad met jongeren die ’s avonds bijeen kwamen om te drinken en te feesten. Doordat de avondklok nu wordt ingekort, uiten mensen bijvoorbeeld op Facebook hun vrees dat dit opnieuw leidt tot meer problemen bij het uitgaan.
Advertentie