Snelle service stuwt omzet bedrijfsdeurenspecialist AAproTec
Het in 2009 door Martin Kooijman (37) uit Goes opgerichte AAproTec heeft inmiddels een groot deel van de servicemarkt voor bedrijfs- en garagedeuren in Zeeland in handen. Uitbreiding richting Rotterdam en Noord-Brabant ligt in het verschiet.
Het is stil in het relatief nieuwe bedrijfspand op een bedrijventerrein in Goes-Zuid. De showroom is in verband met de coronamaatregelen gesloten. Op kantoor werken een vijftal medewerkers. De meer dan twintig monteurs zijn op pad. Ze zijn bezig met het plaatsen van of onderhoud aan bedrijfs- en garagedeuren.
Twaalf jaar geleden begon Kooijman voor zichzelf. Zijn werkgever was, mede als gevolg van de financiële crisis, failliet gegaan. „Ik zat zonder inkomen en heb de sprong gewaagd”, zegt de Zeeuw. Hij begon zijn loopbaan als elektromonteur, maar had bij verschillende bedrijven ook commerciële functies.
Montage
Een bedrijfsplan lag in feite al gereed. „Ik had net voor mijn vorige werkgever, die onder meer zonwering leverde, een idee uitgewerkt voor een aparte afdeling in automatische deuren.” De bank ging akkoord en Kooijman begon vanuit zijn huis. „Ik heb direct een collega in dienst genomen. Hij had verstand van garagedeuren, zodat we ook de particuliere markt konden bedienen.”
AAproTec –gericht op automatisch beschermen– was een feit. „De deuren, meestal van staal, worden voor ons op maat vervaardigd bij een Nederlands bedrijf. Wij zorgen voor de montage. Belangrijker nog zijn reparatie, onderhoud en service. Als je met personeel werkt, is een jaarlijkse inspectie verplicht. Bovendien is er sprake van veel elektronica en sensoren. Dat wordt versterkt doordat we te maken hebben met veiligheidseisen. Wij streven ernaar om bij storingen binnen twee uur op locatie te zijn en problemen te verhelpen. Onze lokale aanwezigheid vormt onze kracht.”
Kooijman merkte al snel dat zijn servicegerichte instelling aansloeg bij tal van Zeeuwse bedrijven en andere organisaties. „We hebben in deze provincie nu vrijwel alle woningcorporaties, gemeenten, de veiligheidsregio en heel veel kleine en grote bedrijven als klant. Eigenlijk is iedere branche wel vertegenwoordigd.”
Al na een jaar maakte de nieuwe onderneming winst. Tot 2014 werkte hij met twee monteurs. In dat jaar nam hij een nieuw bedrijfspand in Goes in gebruik. „Werken thuis –we hadden toen vier kinderen– ging echt niet meer.” Inmiddels is het aantal werknemers gegroeid tot 26, in maart volgt nummer 27. In het bedrijfspand heeft AAproTec de beschikking over een showroom en is ruimte voor opslag en voorraadbeheer.
Circa 30 procent van de omzet haalt AAproTec bij particulieren, de rest komt uit de zakelijke markt. „Overal waar een bedrijfsdeur nodig is, kunnen wij voor een oplossing zorgen, afhankelijk van de wensen van de klant. We kijken naar veiligheid, beveiliging en brandgevoeligheid.”
Sinds 2020 richt AAproTec zich met enkele vertegenwoordigers vanuit Barendrecht ook op de regio Rotterdam. „Het is bedoeling daar een tweede vestiging te openen.” Ook delen van Noord-Brabant behoren inmiddels tot het werkgebied.
Van de coronacrisis heeft hij tot op heden weinig last gehad. „We geven advies aan huis. Op de rest van het werk hebben de maatregelen geen invloed.”
Inloggen
De omzet groeit jaarlijks met 30 tot 35 procent. Kooijman wil dat graag vasthouden. „Niet om het groeien zelf, maar omdat je er beter van kan worden.” Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid die klanten wordt geboden op een portal in te loggen om goed inzicht te krijgen in de service-objecten en de eigen dossiers. „Als je groter ben kun je dat professioneler aanpakken.”
Storingen met deuren, hekken en slagbomen in bepaalde sectoren kunnen niet altijd wachten. De bij de gereformeerde gemeente in zijn woonplaats aangesloten ondernemer houdt zich verre van zondagsarbeid, maar de dienstdoende storingsmonteur blijft niet thuis als er sprake is van gevaar voor mens, dier of milieu. „Als er nood is, moet je helpen.”