IJssels rivierplastic verandert in kleding
Plastic zakken, flesjes en bekertjes drijven voorbij aan Hanneke Siebelink (54) wanneer ze langs de IJssel loopt. „Tot 80 procent van de plastic soep in de oceanen komt daar via de rivieren.” Ze ergert zich eraan. Daarom verandert ze het afval in kleding.
De Zutphense runt een winkel in duurzame producten, met de naam Míramé. Ze realiseerde zich vier jaar geleden dat Nederland als rivierenland potentie heeft om de plastic soep aan te pakken en begon een project om kleding te maken van zwerfplastic uit de IJssel. „Alles wat ik uit de rivier haal, kan de natuur niet meer beschadigen.”
Wie wil er nu plastic kleding dragen?
„Mensen moeten eens bedenken hoeveel kunststoffen er nu al in kleren zitten. Polyester, nylon, acryl; die stoffen bevatten allemaal plastic. En ze ademen totaal niet. De kleding van mijn merk, River Fashion, is van een stof die uit verschillende lagen bestaat. Die zit even fijn als natuurstoffen, zoals katoen. Je merkt niet eens dat er plastic in zit. Kunststof slijt minder en zorgt daarom juist voor duurzaamheid.”
U haalt de grondstof voor uw kleding uit de rivier.
„In de IJssel drijven tonnen aan kunststoffen, maar ik vis die er niet zelf uit hoor. De afgelopen tijd heeft het Waterschap Rijn en IJssel met machines al veel uit het water gehaald. Het plastic wordt gesorteerd en opgeslagen in een Arnhemse loods. Daar haal ik bruikbare dingen, zoals visnetten en petflesjes.”
Hoe tovert u dat afval om in een mooi kledingstuk?
„Het plastic dat ik in de loods heb uitgezocht, gaat naar de Universiteit van Maastricht. Die zet het rivierplastic om in dunne draden. Daaraan worden ook andere vezels, hennep en tencel, toegevoegd. Van die draden worden stoffen geweven die na een verfbeurt naar een naaiatelier gaan. Daar worden er kleren van gecreëerd.”
Hebt u al veel kleding gemaakt?
„Door de coronacrisis heeft het plan vertraging opgelopen. Ik zit nu in de testfase van het project. Binnenkort zullen een paar proefpersonen de eerste kledingstukken uitproberen. Ik richt me nu op dames van 35 jaar en ouder, maar sta ervoor open om de collectie uit te breiden met herenkleding. Hopelijk kan ik in de loop van het jaar echt met de verkoop in mijn winkel en via mijn webshop starten. Ik kan er niet op wachten dat alles in de rekken hangt.”
Wat voor reacties hebt u gekregen?
„Ik krijg veel positieve feedback als ik mensen over mijn project vertel. Iedereen is enthousiast. Mensen die in een Hanzestad wonen, voelen zich verbonden met het water. Het is leuk als ze echt iets uit hún rivier kunnen dragen.”
In de schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws