live
Politiek

Kabinet kijkt naar „functioneren van de hele overheid”

Het kabinet Rutte III treedt vrijdag af vanwege de toeslagenaffaire. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

Webredactie15 January 2021 13:35

Advertentie

Demissionair kabinet hakt wél knopen door​

Als een kabinet aftreedt, mag het in principe alleen lopende zaken afhandelen en geen nieuw beleid meer maken. Dit keer gaat het anders. Een demissionair kabinet past eigenlijk op de winkel en laat grote politiek gevoelige onderwerpen liggen voor het nieuwe kabinet dat na de verkiezingen wordt gevormd.

Het zijn de Tweede en Eerste Kamer die bepalen welke onderwerpen controversieel zijn en welke niet. Dat lijstje gaan ze in de komende weken opstellen. Overigens zouden de Tweede en Eerste Kamer een dergelijke lijst ook al opstellen direct na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Formeel wordt het kabinet demissionair op de dag van de verkiezingen. Nu het kabinet is afgetreden, moeten beide Kamers van de Staten-Generaal deze lijst twee maanden eerder opstellen. De lijst is overigens dynamisch.

In principe kan het kabinet doorgaan met de crisisaanpak, maar wel onder een belangrijke voorwaarde: uiteindelijk zijn het de Tweede en Eerste Kamer die bepalen welke ingrijpende besluiten het demissionaire kabinet mag nemen.

Kabinet houdt „functioneren van de hele overheid” tegen het licht

Het kabinet gaat kritisch kijken naar het „functioneren van de hele overheid”, als inhoudelijke reactie op het vernietigende toeslagenrapport dat de commissie-Van Dam eind vorig jaar publiceerde. Het kabinet wil meer transparantie geven door stukken die ten grondslag liggen aan kabinetsbesluiten altijd te publiceren. Ook wordt na afloop van elke ministerraad een besluitenlijst gepubliceerd. Daarnaast komt er geld waarmee uitvoeringsorganisaties meer persoonlijke hulp kunnen bieden.

Burgers die bij het UWV, CBR, Belastingdienst of andere uitvoeringsorganisaties terechtkomen, moeten altijd goed geholpen worden. „Er is geen verkeerde deur” moet het leidende principe worden. Zo wil het kabinet voorkomen dat burgers eindeloos van het kastje naar de muur worden gestuurd en nergens terechtkomen met hun probleem.

Reactie viroloog Koopmans

Rutte heeft ontslag kabinet toegelicht aan koning

Premier Mark Rutte heeft het ontslag van alle ministers en staatssecretarissen toegelicht aan de koning op paleis Huis ten Bosch. Inmiddels is hij daar weer vertrokken, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Met de aanbieding van het ontslag is het kabinet demissionair geworden.

De Jonge: Aanpak coronacrisis kan doorgaan

Coronaminister Hugo de Jonge heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis. Dat zei hij vrijdag, nadat de val van het kabinet bekend was geworden.

Volgens De Jonge waren er twee dingen nodig om „dit besluit” te kunnen nemen. „Het besef dat het mogelijk is enerzijds om verantwoordelijkheid te nemen voor wat er is gebeurd, en we anderzijds voldoende in charge kunnen blijven op de aanpak van de coronacrisis.” De Jonge gelooft dat „we een Kamer hebben die net als het kabinet aan dezelfde kant van het touw trekt om te zorgen dat de crisis bezworen wordt”.

Reactie Omtzigt

Rutte naar de Koning

Advertentie

Wiebes voelt zich niet schuldig, wel zwaar medeverantwoordelijk

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) voelt zich „niet schuldig, wel heel zwaar medeverantwoordelijk” voor de toeslagenaffaire. Hij was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die met een totaal ontspoorde jacht op vermeende fraude met de kinderopvangtoeslag duizenden ouders in diepe financiële ellende stortte.

Wiebes noemt de manier waarop deze mensen bejegend zijn „buitengewoon ernstig” Hij worstelt daar naar eigen zeggen al een tijdje mee, meer dan hij tot dusver heeft toegegeven. „Ik kan het moeilijk van me afzetten, het is eigenlijk in me gaan zitten”, zegt hij. Daarom heeft hij besloten per direct uit het kabinet te stappen.

Reactie Leijten (SP)

Rutte wil wel door als lijsttrekker VVD

Premier Mark Rutte wil wel door als lijsttrekker van de VVD, ondanks het aftreden van zijn kabinet vanwege de affaire met de kinderopvangtoeslag. De kiezer moet dan maar oordelen of ze op zijn partij stemmen, aldus Rutte.

Het stoppen als lijsttrekker heeft hij ook niet overwogen, zei Rutte in de persconferentie waarin hij het opstappen van zijn kabinet toelicht. „Het is aan de kiezer. Ik heb zelf geen directe betrokkenheid. Ik ben eindverantwoordelijk voor alles wat wel goed en niet goed gaat”. Hij wees erop dat de hele impact van deze kwestie pas vorig jaar zomer volledig in beeld is gekomen.

Reacties Segers en Van der Staaij

Drukte bij Torentje

Rutte: Vertrek Wiebes was persoonlijke afweging

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft zelf besloten om niet terug te keren in een demissionair kabinet dat ontstaat na het ontslag van het hele kabinet. Volgens premier Mark Rutte was het een persoonlijke afweging van Wiebes om niet door te gaan en terug te treden.

ANP-427123714.jpg
Rutte staat de pers te woord. beeld ANP, Bart Maat

Rutte zei de beslissing van Wiebes te respecteren. „Hij heeft vaak bijgedragen aan oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken en we gaan hem missen.”

Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire.

Rutte: Aftreden heeft geen gevolgen voor gedupeerden toeslagen

De val van het kabinet heeft geen gevolgen voor de ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Dat heeft minister-president Mark Rutte de gedupeerden op het hart gedrukt. Er zijn wat hem betreft twee prioriteiten voor het demissionaire kabinet: „corona en de afwikkeling deze verschrikkelijke kwestie”.

Koning heeft ontslag kabinet in overweging genomen

Premier Mark Rutte heeft vrijdag het ontslag van alle ministers en staatssecretarissen aangeboden aan de koning. De koning heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de minister-president, ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten, meldt de RVD.

Advocaten ouders toeslagenaffaire blij met aftreden kabinet

Advocaat Vasco Groeneveld laat weten dat zijn cliënten blij zijn met het aftreden van het kabinet vrijdag. „Maar dat gaat over politieke verantwoordelijkheid. Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog”, liet hij in een eerste reactie weten.

Verklaring van premier Rutte

Wiebes weg

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zal niet meer plaatsnemen in het nu demissionaire kabinet.

Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire.

Goede harmonie

Volgens een bron binnen de coalitie is het besluit tot aftreden van het kabinet in goede harmonie genomen.

Rutte III

De coronacrisis drukt een onuitwisbaar stempel op het derde kabinet-Rutte. Maar ook voordat het gevaarlijke longvirus in Nederland de kop opsteekt, holt de moeizaam tot stand gekomen coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie van incident naar incident.

Meer drukte en politie op Binnenhof in verband met aftreden

Op het Binnenhof hebben zich flink wat mensen verzameld in afwachting van de politieke ontwikkelingen vrijdag. Er is extra veel politie in touw om de boel in goede banen te leiden. Het gaat om ruim 150 mensen, waarschijnlijk vooral belangstellenden. De sfeer is rustig.

De politie schermt de dienstauto’s van de bewindslieden af. Er is ook politie te paard.

Elke vrijdag staan er wel groepjes belangstellenden op het Binnenhof. Vrijdag zijn het er veel meer.

Persconferentie 14.15 uur

Premier Mark Rutte geeft om 14.15 een toelichting op zijn ministerie van Algemene Zaken. De persconferentie is te volgen bij de NOS.

Willem-Alexander ziet voor het eerst als koning kabinet vallen

Premier Mark Rutte gaat het ontslag van zijn kabinet aanbieden bij koning Willem-Alexander. Het is voor Willem-Alexander de eerste keer dat hij als koning een kabinet ziet vallen.

Toen Rutte I in 2012 viel, was hij nog geen koning en diende de premier zijn ontslag in bij koningin Beatrix. Rutte II zat de rit uit.

Het is gebruikelijk dat de premier een ontslagbrief inlevert bij de koning. Als een kabinet de rit volledig uitzit, gebeurt dit de dag voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Zittingsduur naoorlogse kabinetten
427122114.jpg
beeld ANP
Positie kabinet werd onhoudbaar

Het besluit tot aftreden van het kabinet viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.

De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.

De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders „ongekend onrecht” is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de „grondbeginselen van de rechtstaat” geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire ondervraging naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal. Het rapport kwam half december uit en zorgde al voor een belofte van het kabinet om ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Een maand later werd pas intensief gesproken over politieke gevolgen.

Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, kondigde donderdag al aan dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA.

Kerkklokken Den Haag luiden

Kabinet Rutte III treedt af om toeslagenaffaire

Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Een bron binnen de coalitie meldt dat aan het ANP.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Toeslagenaffaire

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer