Buitenland

WWF: ontbossing verwoest wereldwijd 43 miljoen hectare natuur

Tussen 2004 en 2017 is in totaal 43 miljoen hectare natuur verspreid over Azië, Afrika en Latijns-Amerika verwoest door ontbossing. Het gaat om een gebied tien keer zo groot als Nederland. De tropische bossen zijn met name verdwenen om landbouwgrond te creëren, schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport.

ANP
13 January 2021 00:04Gewijzigd op 13 January 2021 06:56
Een brand in de Braziliaanse Amazone. beeld AFP, Nelson Almeide
Een brand in de Braziliaanse Amazone. beeld AFP, Nelson Almeide

Het WWF onderscheidt 24 plekken waar bossen en natuur worden bedreigd. Negen daarvan liggen in Latijns-Amerika, acht in Afrika en zeven in Azië. „Het is bijna niet voor te stellen dat een gebied van tien keer Nederland is kaalgekapt voor landbouw”, zegt de bossenexpert van het WWF Merijn van Leeuwen.

Indirect zijn Europese landen ook verantwoordelijk voor de ontbossing op andere continenten, aldus het WWF. Een van de belangrijkste oorzaken van de ontbossing is de vraag naar landbouwproducten zoals palmolie, soja voor veevoer en cacao. „We moeten onze boodschappen kunnen doen in de wetenschap dat hier niet voor ontbost is.”

Daarom pleit het WWF in het rapport voor internationale wetgeving om ontbossing aan te pakken. Ook roept de natuurorganisatie consumenten op om vaker plantaardig te eten en spoort het bedrijven aan om te verduurzamen.

De ontbossing heeft gevolgen voor de natuur en voor dieren. Zo is in de Amazone in Zuid-Amerika een afname van wilde dieren zichtbaar. In Indonesië en Maleisië zorgt ontbossing voor het verkleinen van de leefgebieden van bedreigde diersoorten zoals tijgers en olifanten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer