Ziekenhuispersoneel toch eerder gevaccineerd
Het kabinet laat de vaccinatiecampagne mogelijk toch eerder beginnen. Ook wordt als eerste het ziekenhuispersoneel geprikt, in plaats van het verpleeghuispersoneel.
Mensen die in de acute zorg werken, moeten als eerste worden gevaccineerd. Hierbij gaat het om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak, melden de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wat de kortst mogelijke termijn is waarop de vaccinatie van deze groep van circa 30.000 mensen kan beginnen. Vermoedelijk wordt in tien ziekenhuizen begonnen met prikken.
Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zal de vaccinatie van zorgmedewerkers toch niet voor 8 januari plaats kunnen vinden. Volgens hem kost de voorbereiding daarvan enige tijd.
Een van de redenen voor de veranderde strategie is de zorgelijke situatie in de ziekenhuizen. Veel personeel zit thuis vanwege een coronabesmetting en ziekenhuizen raken inmiddels steeds voller.
De roep om het eerder beginnen met vaccineren klonk al eerder. Waar vorige week Diederik Gommers, landelijk ic-voorzitter, het kabinet nog opriep om aanstaande maandag al te beginnen, kwam zaterdag naar buiten dat een petitie voor het vervroegen van de vaccinatiecampagne ruim 10.000 keer ondertekend is.
Belangrijk
Gommers reageerde enthousiast op het nieuws: „Geweldig! Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren.”
„Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld”, zegt Gommers. „Het gaat nu best aardig maar het lukt allemaal maar net. Maar dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren.”
Gommers doelt onder meer op de Britse variant van het virus die erg snel om zich heen grijpt. „Als die variant ook in Nederland gaat huishouden, dan krijgen we stapsgewijs meer besmettingen, meer zieken en ook meer patiënten op de ic. Dan hebben we alle verpleegkundigen en dokters nodig die we kunnen krijgen, en daarom is dit een heel belangrijk besluit.”
Onder vuur
Tot nu toe werd gezegd dat Nederland pas vrijdag 8 januari zou beginnen met vaccineren. Andere Europese landen dienen sinds vorige week het Pfizer-vaccin al toe. Daardoor kwam minister De Jonge onder vuur te liggen. Hij moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.
Volgens bronnen in Den Haag is vorige week al besloten om te beginnen met het ziekenhuispersoneel. Maar ziekenhuizen kregen eerst de vraag om een plan te maken. Er zou worden begonnen met personeel van de ic’s en de spoedeisende hulp.
De eerste 10.000 doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werden op tweede kerstdag afgeleverd bij distributeur Movianto in Oss. Inmiddels liggen daar nu ruim 150.000 vaccins opgeslagen. Per persoon zijn twee prikken nodig.