Aantal nieuwe coronabesmettingen met 1490 gedaald
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Noodziekenhuizen verspreid over Engeland worden weer in gebruik genomen om het groeiend aantal coronapatiënten te kunnen opvangen. Met name in Londen staat de zorg onder druk.
In het Verenigd Koninkrijk werden de afgelopen vier dagen zeker 50.000 nieuwe coronabesmettingen per dag geregistreerd. Dat aantal ligt deels zo hoog door de nieuwe virusvariant die veel besmettelijker is.
De Verenigde Staten hebben vrijdag de grens van 20 miljoen besmettingen met het coronavirus gepasseerd. Er zijn nu 20.007.149 gevallen vastgesteld, meldt de Johns Hopkins University.
Volgens de overzichten die de universiteit bijhoudt zijn er nu 346.408 mensen in de VS aan de ziekte overleden. De VS is koploper met het aantal besmettingen en doden.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 168 afgenomen naar 2649. Op de intensive care liggen op nieuwjaarsdag 692 Covid-patiënten, 21 minder dan op oudjaarsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat eerder nog uitging van een stijging.
Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen 1957 coronapatiënten, 147 minder dan op donderdag.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald met 1490. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend kwamen er 8215 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen bijna 9705 (gecorrigeerd) de dag ervoor.
Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 98. Dat waren er donderdag 109.
Het Duitse BioNTech verwacht eind januari meer duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden om de vaccinproductie op te voeren. Dat zegt topman Uğur Şahin, die in een interview met Der Spiegel ook kanttekeningen plaatste bij het inkoopbeleid voor vaccins van de Europese Unie.
Het middel van BioNTech en het Amerikaanse Pfizer is momenteel het enige goedgekeurde coronavaccin in de Europese Unie. Daar begonnen de meeste lidstaten eind vorig jaar met vaccineren. In Duitsland klaagden sommige regionale bestuurders dat minder doses van het middel worden geleverd dan is toegezegd.
„Op dit moment ziet het er niet goed uit”, zei Şahin in het interview over de beschikbaarheid van vaccins. „Er ontstaat een gat omdat er een gebrek is aan andere goedgekeurde vaccins. We moeten dat gat vullen met ons eigen vaccin.” Het opvoeren van de productie is volgens hem een uitdaging. „Het is niet alsof er wereldwijd gespecialiseerde fabrieken staan die nu niet worden gebruikt en die vanaf dag één het vaccin kunnen produceren op de vereiste kwaliteit.”
Het vaccin van BioNTech/Pfizer wordt ook gebruikt in de Verenigde Staten. Dat land bestelde afgelopen juli al 600 miljoen doses. De EU regelde in november dat het toegang zou krijgen tot 300 miljoen doses. Brussel heeft namens de lidstaten ook contracten gesloten met andere farmaceuten die werken aan coronavaccins, maar die middelen zijn nog niet goedgekeurd voor gebruik in de EU.
De BioNTech-oprichter vermoedt dat de EU zich heeft verkeken op de snelheid waarmee andere coronavaccins goedgekeurd zouden worden. „Kennelijk bestond de indruk: we krijgen genoeg, het valt wel mee en we hebben het onder controle”, zei hij. „Ik vond dat verbazingwekkend.”
De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al wel meerdere vaccins goedgekeurd. In de EU moet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) die middelen beoordelen. Die instantie beslist naar verwachting op 6 januari of ook het coronavaccin van Moderna gebruikt kan worden.
Behalve Veghel beginnen ook Rotterdam en Houten op vrijdag 8 januari met het vaccineren tegen het coronavirus. Dit meldt de GGD GHOR Nederland. Eerder was er sprake van dat alleen Veghel op 8 januari zou beginnen met de inentingen. Houten en Rotterdam zouden op uiterlijk maandag 11 januari beginnen.
De GGD Utrecht gaat inenten in het evenementencomplex Expo Houten. De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat vaccineren op Rotterdam The Hague Airport. Op de andere 22 priklocaties verspreid over het land begint de inenting vanaf 18 januari. De ‘eerste prik’ zal gezet worden in Veghel, door de GGD Hart voor Brabant in een voormalig distributiecentrum van een supermarkt.
BioNtech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. In totaal zullen de GGD’en zo’n 350 tot 400 prikkers inzetten. De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen starten met vaccineren.
„Tegelijkertijd worden er op dit moment nog veel meer prikkers geworven om ook in de toekomst de grotere aantallen prikken vlot en veilig te kunnen zetten. Voor al deze nieuwe collega’s zijn uiteraard trainingsprogramma’s ontwikkeld. De meeste medewerkers die de komende weken gaan prikken hebben deze training al gevolgd of zijn al ervaren met het geven van prikken. De komende dagen volgt nog een aantal mensen het trainingsprogramma.”
De politie heeft veertien jongeren in Didam bekeurd omdat zij in een keet een illegaal feestje aan het vieren waren. Ze konden niet de coronamaatregels volgen en 1,5 meter afstand houden.
De politie zegt „iedereen nadrukkelijk” op te roepen „de jaarwisseling veilig en feestelijk te vieren binnen de kaders die er zijn. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat oud en nieuw op een veilige en feestelijke manier verloopt”.
De Britse hoofdstad Londen heeft het nieuwe jaar ingeluid met een vuurwerk- en lichtshow die eer heeft bewezen aan de medewerkers van de Nationale Gezondheidsdienst NHS en andere sleutelfiguren in de bestrijding van de coronapandemie.
De lucht boven de rivier de Theems werd verlicht met vuurwerk en boven de O2 Arena waren lichtprojecties te zien. Inwoners van Londen konden de show niet buiten op straat bekijken vanwege de strenge coronamaatregelen en moesten dat binnen op tv doen.
Het logo van de NHS werd getoond in een hart terwijl een kind „bedankt, jullie helden van de NHS” zei. Er werd ook een afbeelding getoond van Captain Tom Moore, de 100-jarige oorlogsveteraan die 33 miljoen Britse pond (37 miljoen euro) ophaalde door in zijn tuin rondjes te lopen.
Advertentie