Historische Vereniging Leerdam viert feestje
De Historische Vereniging Leerdam bestaat op de kop af veertig jaar. Festiviteiten zijn door corona uitgesteld, wel geeft de vereniging een boek uit.
Voorzitter Teunis Blom (74) was destijds bij de oprichting betrokken. Eerst als penningmeester, later als voorzitter. „Als je het verleden kent, begrijp je het heden en heb je zicht op de toekomst.”
Hoe is de vereniging ontstaan?
„Destijds werden in andere gemeenten soortgelijke verenigingen opgericht en Leerdam kon natuurlijk niet achterblijven. Bovendien waren enkele mensen met voorliefde voor geschiedenis bezig met historisch onderzoek en wilden daarover publiceren. Dat leidde tot de oprichting van de Historische Vereniging Leerdam. De vereniging telt nu tweehonderd leden. Dat aantal blijft constant. Er zijn veel oud-Leerdammers lid. Die wonen nu elders, maar voelen nog altijd een band met de stad.”
Waarom is geschiedenis leuk?
„Mensen zeggen wel eens op z’n Leerdams: „Waar ben je toch mee bezig? Het is toch allemaal ouwe meuk.” Maar ik voel de drang om dingen van vroeger uit te zoeken. Het is een verslaving. Bovendien is het voor een samenleving belangrijk om te weten hoe alles tot stand is gekomen.”
Welke activiteiten ontplooien jullie?
„Inmiddels zijn er twintig boeken verschenen in de Historische Reeks Leerdam. Ik ben nu bezig met een boek over de geschiedenis van houthandel Varsseveld. Daar is nog nauwelijks over gepubliceerd. Ook het beheer van de Leerdamse monumenten staat hoog op het lijstje. In het verleden zijn er dingen gesloopt die bewaard hadden moeten blijven. Nu niet meer. We hebben daarover goede contacten met de gemeente. Verder organiseren we lezingen en digitaliseren we historische foto’s van Leerdam. Onlangs namen we het initiatief om een oude gevelreclame van een smederij in het centrum van Leerdam terug te brengen.”
Welke historische bijzonderheden heeft Leerdam?
„Leerdam was vroeger een zelfstandig graafschap en voerde, los van de Staten van Holland, een eigen beleid. Dat leidde er onder meer toe dat hier nog lang de Juliaanse kalender gold en niet de nieuwe Gregoriaanse tijdrekening. Leerdam liep daardoor tien dagen achter op de rest van Nederland. Ook de aanwezigheid van grote bedrijven als de Glasfabriek is opmerkelijk voor een klein plaatsje als Leerdam.”
Hoe vieren jullie het jubileum?
„Veel activiteiten zijn in de ijskast gezet. Wel hebben we het boek ”Leerdam uitgebreid – 140 jaar stadsuitbreiding” uitgegeven. Het is het 20e deel van onze historische reeks en er zijn al heel wat exemplaren verkocht.”
In de schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws