Wetenschap & techniek

Eetbare coating houdt fruit langer vers

Op het land of aan de boom gerijpt fruit eten we nauwelijks meer. Het meeste fruit wordt onrijp geplukt. Dat moet ook wel, want anders is het al bedorven voordat het op ons bord belandt.

16 March 2019 09:07Gewijzigd op 17 November 2020 05:41
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Als het aan James Rogers van het snel groeiende bedrijf Apeel Sciences ligt, komt daar binnenkort verandering in. Nu al liggen er in tal van Amerikaanse winkels avocado’s met een beschermende coating op natuurlijke basis die bederf weert. Dat komt niet alleen de smaak ten goede –op het juiste tijdstip geplukt fruit is nu eenmaal veel lekkerder– maar doet ook de afvalberg flink slinken.

Vooral dat laatste is wat Rogers drijft. Juist in supermarkten verdwijnt veel onverkoopbaar fruit en groente in de container. Minder weggooien betekent ook dat de opbrengst toeneemt, en dat is meer dan welkom in een tijd dat er wereldwijd een groeiend aantal monden moeten worden gevoed en landbouwgrond steeds schaarser wordt.

Beschermlaagje

Rogers, afgestudeerd als materiaalkundige, startte zijn bedrijf in 2012 met een forse donatie van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het ontwikkelde beschermlaagje gaat de strijd tegen bederf aan op twee fronten. In de eerste plaats zorgt het ervoor dat fruit en groente geen vocht verliezen. Iedereen die weleens goed naar een vergeten rimpelig en gekrompen appeltje of paprika heeft gekeken, beseft dat daar een deel van het probleem ligt.

Een andere oorzaak is oxidatie. De buitenkant van groente en fruit houdt zuurstof slechts ten dele tegen, zodat het binnenin alle kans krijgt voedingsstoffen af te breken en schimmels en bacteriën kunnen toeslaan. Dat kan ondervangen worden door te verpakken onder beschermende atmosfeer, maar de plastic verpakking die daarvoor nodig is, komt het milieu weer niet ten goede.

Druiven

De door Apeel Sciences ontwikkelde beschermlaag is volledig van natuurlijke oorsprong. Uit resten van druiven uit de wijnindustrie en ander fruitafval persen de medewerkers een vettige olie, die wordt verwerkt tot poeder. Vervolgens krijgen verse, gewassen producten bij sorteerbedrijven op de lopende band door middel van onderdompelen, sprayen of borstelen daar een flinterdun laagje van mee.

Inmiddels heeft Apeel Sciences voor meer dan twintig groente- en fruitsoorten het middel op de plank liggen. Dat luistert nauw, want elke soort vraagt om zijn eigen mengsel van vetten. Daarmee is het mogelijk om –afhankelijk van de soort– de levensduur twee, drie of zelfs vier keer te verlengen. Na de succesvolle start met avocado’s is het de bedoeling een voor een andere behandelde producten op de markt te brengen.

Avocado

Supermarkten zijn enthousiast over Apeel. Het beschermlaagje maakt de avocado’s wel wat duurder, maar desondanks is de verkoop met 10 procent toegenomen. Consumenten betalen blijkbaar graag wat meer voor een product dat er verser uitziet. Als gevolg van de langere levensduur gooiden supermarkten 65 procent minder onverkoopbare avocado’s in de afvalcontainer.

apeelsciences.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer