Politiek

Lilian Marijnissen krijgt SP-winst niet cadeau

SP-Tweede Kamerlid Marijnissen werd woensdag onverwacht snel gepresenteerd als nieuwe fractievoorzitter. De partijtop had haar al jaren in beeld, maar de leiderschapswissel is niet zonder risico’s.

Jakko Gunst en Addy de Jong
14 December 2017 15:54Gewijzigd op 17 November 2020 03:01
Lilian Marijnissen, beeld ANP, Bart Maat.
Lilian Marijnissen, beeld ANP, Bart Maat.

De Tweede Kamer sprak donderdag de hele dag over de zorgbegroting. Marijnissen, zorgwoordvoerster en sinds woensdag de nieuwe fractievoorzitter, kwam er niet meer aan te pas. Haar takenlijstje kent nu andere speerpunten. De SP laten pieken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld.

Bekend is dat de SP op lokaal niveau al jarenlang stevige concurrentie ondervindt van lokale partijen. Zo ook in Oss, waar Marijnissen dertien jaar raadslid was en waar de SP bij de laatste raadsverkiezingen van 2014 werd voorbijgestreefd door de partij Voor De Gemeenschap (VDG).

In veel gemeenten heeft de SP de kandidatenlijsten vernieuwd. Deels ingegeven door noodzaak; het percentage raadsleden dat zegt na 21 maart door te willen, is bij de SP het laagst, namelijk 64,6 procent, zo bleek deze week uit onderzoek. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat circa de helft van de zittende SP-raadsleden vier jaar terug nieuw is ingestroomd. Of zij voldoende hebben laten zien om de kiezer te overtuigen, staat te bezien.

Veel burgers laten bij lokale verkiezingen hun stem afhangen van wat er in Den Haag gebeurt. Marijnissen heeft dus drie maanden de tijd om zich in de kijker te spelen. Dat wordt een hele klus. Van alle linkse fractievoorzitters heeft zij de minste Kamerervaring. Het moet nog blijken of ze zich in grote debatten met geslepen rivalen, zoals Asscher (PvdA) en Klaver (GL), staande houdt.

Politicoloog en SP-kenner Gerrit Voerman zette deze week kernachtig uiteen voor welk dilemma Marijnissen komt te staan als ze de oude SP-droom van regeringsdeelname wil verwezenlijken. Om aan 76 zetels te komen, is hechte samenwerking met PvdA en GroenLinks minimaal noodzakelijk. Nogal wat voormalige linkse kiezers vinden PvdA en GroenLinks echter te elitair en wijken om die reden uit naar Wilders, Baudet of Krol. Marijnissen moet dus samenwerken en afstand houden, én positie kiezen tussen tal van oppositiepartijen die allemaal lonken naar de stem van de boze burger. Een lastige opgave.

In de SP is Marijnissen een vertrouwde naam. Wie kent niet “Lil’Jan Marijnissen”, zoals ze donderdag plagerig op sociale media werd genoemd? Al in 1989 prijkte ze, voorop bij vader Jan in het kinderzitje, op een verkiezingsposter. Toch is het percentage SP-kiezers dat –volgens een onderzoek van EenVandaag– vertrouwen in haar heeft, te weten 64 procent, weliswaar mooi, maar niet overweldigend. Van diezelfde kiezers zei 41 procent er niet zeker van te zijn dat het een goede zaak is dat Roemer vertrekt.

Kortom, Marijnissen zal zich meer dan stevig moeten inspannen om de harten van de kiezer te veroveren. Ondanks haar achternaam krijgt ze het niet cadeau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer