Binnenland

Prolifeorganisaties komen met „antiabortuspil”

Drie prolifeorganisaties hebben deze week een medicijn geïntroduceerd dat de werking van de abortuspil nog kan terugdraaien. In 55 tot 65 procent van de gevallen werkt het middel als een vrouw het binnen 72 uur na het slikken van de eerste abortuspil gebruikt.

Anne Vader
5 September 2017 17:42Gewijzigd op 17 November 2020 02:21
Drie prolifeorganisaties wijzen op een medicijn dat de werking van de abortuspil kan tegenhouden. Foto: Schreeuw om Leven protesteert tegen abortus met plastic foetussen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Drie prolifeorganisaties wijzen op een medicijn dat de werking van de abortuspil kan tegenhouden. Foto: Schreeuw om Leven protesteert tegen abortus met plastic foetussen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

In Amerika wordt het medicijn dat de abortuspil onschadelijk maakt al een aantal jaar ingezet. Zo’n 500 kinderen hebben de zwangerschapsafbreking daardoor overleefd. Het middel –progesteron– wordt in Nederland al gebruikt bij ivf-behandelingen en zit in het basispakket van de zorgverzekering. Het is verkrijgbaar op recept bij de apotheek.

De abortuspil bestaat uit twee reeksen pillen. De eerste reeks waarmee vrouwen hun zwangerschap binnen negen weken kunnen afbreken, blokkeert de werking van progesteron. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de innesteling van het embryo in de baarmoederwand, waardoor de bloedtoevoer en de voeding op gang komen. Wordt dit proces afgebroken, dan sterft de baby in de moederschoot. Bij een abortus moet de vrouw binnen 48 tot 72 uur na het nemen van de eerste pillen, een tweede medicijn gebruiken om weeën op te wekken.

Vóór die tweede sessie kan een vrouw als ze zich bedenkt nog een ander medicijn nemen dat het niveau van het zwangerschapshormoon progesteron weer herstelt. Het middel wordt ook gebruikt bij ivf-behandelingen als een embryo in de baarmoeder wordt geplaatst, zodat het zich hecht in het baarmoederslijmvlies. Progesteron stimuleert dat.

Spijt

Het komt geregeld voor dat vrouwen vlak na de start van een abortusprocedure spijt krijgen, zegt Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven. De prolifeorganisatie is een van de initiatiefnemers, samen met de website abortusinformatie.nl en het Nederlands Artsenverbond, die wijzen op de mogelijkheden om met het hormoon progesteron abortus ongedaan te maken. Van Helden: „Als wij waken bij een abortuskliniek, komen vrouwen soms huilend naar buiten: „Wat heb ik gedaan?” De druk van de partner en familie om het kind te aborteren is vaak ontzettend groot.”

Anderhalf jaar geleden hoorde Van Helden tijdens een conferentie in Washington over het medicijn. Sindsdien volgt de stichting de resultaten in Amerika. Later kwam Schreeuw om Leven in contact met de andere initiatiefnemers. Via de website abortuspilstop.nl roepen zij vrouwen die spijt hebben op om contact op te nemen voor het te laat is.

De prolifeorganisaties willen een netwerk opzetten van artsen die bereid zijn het medicijn voor te schrijven, zodat ze vrouwen die spijt hebben met hen in contact kan brengen. „Als dat gebeurt, is het zaak dat ze zo snel mogelijk het andere medicijn slikken.” Inmiddels hebben drie artsen toegezegd mee te werken.

Gered kind

Een van hen is de Urker huisarts P. C. Hildering, voorzitter van het Nederlands Artsenverbond en lid van de Pro Life Raad. Volgens hem laten de ervaringen in Amerika zien dat vrouwen die na de eerste abortuspil alsnog spijt krijgen van hun keuze, „een redelijk succesvolle mogelijkheid hebben om hun baby alsnog te behouden. Die 55 tot 65 procent geslaagde pogingen zijn een aanmerkelijke winst; ieder gered kind is er één.” In de overige gevallen zet de opgewekte miskraam door.

Hoewel het Nederlands Genootschap van Abortusartsen in het Katholiek Nieuwsblad wijst op het risico op afwijkingen aan de vrucht, is het medicijn in principe niet schadelijk voor het kindje, stelt Hildering. „Het is juist levensreddend. En het middel heeft geen hevige bijwerkingen.” Wel is het belangrijk zo snel mogelijk na de eerste abortuspil het slikken te beginnen; na de tweede sessie pillen is de abortus onomkeerbaar.

www.abortuspilstop.nl/

www.abortionpillreversal.com/

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer