Zorg over toenemende christenvervolging in India
Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie/SGP) is ernstig bezorgd over de aantasting van de godsdienstvrijheid in India. Dat stelde hij woensdag, naar aanleiding van een bijeenkomst over christenvervolging in India bij het Europees Parlement in Brussel. Ook een Nederlandse stichting die zending bedrijft in het land, komt met verontrustende signalen over moorden op christenen.
Op uitnodiging van Europarlementariër Van Dalen spraken in Brussel verschillende Indiase experts over de situatie in hun land. Zij gaven de Europarlementariërs de boodschap mee dat er sinds het aantreden van de regering-Modi in 2014 in toenemende mate sprake is van discriminatie en vervolging van minderheden.
Extra moeilijkheden zijn er voor de Dalits, de 200 miljoen Indiërs die buiten het kastensysteem staan en daarom in de praktijk vaak gediscrimineerd worden. Veel Dalits bekeren zich tot het christendom of de islam. De bekering wordt vaak niet erkend. En als de overgang naar het christendom wel wordt erkend, vervallen automatisch een aantal voorrechten, zoals gegarandeerde plekken op school voor de kinderen.
Woordvoerders van de Indiase ambassade in Brussel beschuldigden diverse sprekers ervan een beeld te schetsen van het India uit de jaren 50 van de vorige eeuw en niet van het moderne India. Het moderne India zou godsdienstvrijheid en andere mensenrechten prima beschermen.
Van Dalen: „Helaas gaat het moderne India misschien wel economisch, maar niet qua mensenrechten vooruit. De verschillen tussen wet en praktijk zijn levensgroot. Ik hoop dat daar verandering in komt.” Hij ziet graag dat Europese hulp aan India meer ten goede komt van gediscrimineerde groepen, zoals de Dalits. Hij wil bovendien dat de Europese Unie bij onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag opkomt voor het recht op godsdienstvrijheid in India.
De Nederlandse stichting De Vaste Burcht, die zending bedrijft in het grensgebied van de Indiase deelstaten Andra Pradesh en Odisha, meldde woensdag dat er in de eerste weken van februari in dit gebied 35 pasbekeerde christenen zijn vermoord. De daders zouden maoïstische Naxalite-terroristen zijn. Deze extreem-communistische beweging is fel gekant tegen christenen, omdat zij zich niet onderwerpen aan de communisten. De Naxalites zijn daarnaast tegenstanders van de Indiase regering.
De moorden zijn volgens De Vaste Burcht op willekeurige dagen en plaatsen gepleegd: op het werk in de rijstvelden, thuis, bij het hout sprokkelen of onderweg. De Bijbelschool van De Vaste Burcht in de plaats Deomali, met 45 studenten, heeft uit veiligheidsoverwegingen de deuren moeten sluiten. Christelijke voorgangers in de regio zijn gevlucht of komen hun huis niet meer uit, uit angst voor geweld.
Volgens De Vaste Burcht treedt de politie niet op tegen de daders van de moorden. Enerzijds komt dat doordat de politie sympathiseert met de Naxalites. Anderzijds dreigen Naxalites met moord en doodslag zodra slachtoffers van het geweld van de groepering naar de autoriteiten stappen. Christenen in India hebben volgens De Vaste Burcht niet alleen te vrezen van de Naxalites, maar ook van Hindoeïstische terreurgroepen. Die zouden door de Hindoeïstische regering de hand boven het hoofd gehouden worden.
De stichting De Vaste Burcht is sinds 1999 actief in India, en richt zich op Evangelieverkondiging onder onbereikte stammen en volken in India. Door het werk van de organisatie zijn zo’n 50 kerkjes gebouwd en zijn 500 pastors opgeleid of worden opgeleid op een van de drie Bijbelscholen van de organisatie. Daarnaast runt De Vaste Burcht een leprakamp met ruim 50 bewoners en wordt onderdak, onderwijs en opvoeding gegeven aan 44 kinderen.