Binnenland

Onderzoek: hydroxychloroquine haalde in Nederland geen snars uit

Het veelbesproken medicijn hydroxychloroquine, bekend van de aanprijzingen door Trump en Bolsonaro, heeft tijdens de coronacrisis in de Nederlandse ziekenhuizen niets uitgehaald tegen Covid-19. Gelukkig is er ook geen bewijs dat het middel levens heeft geëist, meldt de Volkskrant.

25 August 2020 07:56Gewijzigd op 16 November 2020 20:10
Volgens cijfers die Amsterdamse wetenschappers onder leiding van internist-infectioloog Edgar Peters (Amsterdam UMC) online hebben gezet, hadden coronapatiënten die het middel voorgeschreven kregen, anderhalf keer meer kans om te overlijden dan andere pat
Volgens cijfers die Amsterdamse wetenschappers onder leiding van internist-infectioloog Edgar Peters (Amsterdam UMC) online hebben gezet, hadden coronapatiënten die het middel voorgeschreven kregen, anderhalf keer meer kans om te overlijden dan andere pat

Dat laatste scheelt overigens niet veel. Volgens cijfers die Amsterdamse wetenschappers onder leiding van internist-infectioloog Edgar Peters (Amsterdam UMC) online hebben gezet, hadden coronapatiënten die het middel voorgeschreven kregen, anderhalf keer meer kans om te overlijden dan andere patiënten. Dat kan komen doordat de patiënten die hydroxychloroquine kregen toch al ernstiger ziek waren, zegt Peters aan de telefoon.

Om zulke vertekeningen te voorkomen, vergeleken de Amsterdammers zeven ziekenhuizen waar het middel in de beginmaanden van de crisis in de behandelrichtlijn stond met twee ziekenhuizen waar men hydroxychloroquine niet voorschreef. In beide groepen was de sterfte aan corona ruwweg hetzelfde. “Dat laat duidelijk zien dat voorschrijven van het medicijn geen positief effect had”, zegt hoofdonderzoeker Jonne Sikkens.

Van maart tot half mei werd landelijk geadviseerd het reuma- en malariamiddel hydroxychloroquine in te zetten bij een bewezen coronavirusinfectie. Uit studies gedaan in het laboratorium leek het te helpen tegen het virus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies en gaven het middel aan al hun patiënten. Andere ziekenhuizen kozen er volgens het UMC voor eerst meer onderzoek af te wachten.

„Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren”, aldus Peters. „Als we corrigeren voor mogelijke verschillen in patiënteigenschappen als leeftijd en geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen, bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine. Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren.”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro claimde vorige maand dat hij dankzij hydroxychloroquine geen corona meer heeft en is ervan overtuigd dat het wel helpt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump geeft hoog op van hydroxychloroquine en promoot het al sinds maart als hét wondermiddel tegen het coronavirus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer