Buitenland

Macron en Merkel willen in juli akkoord over herstelplan EU

De Franse president Emmanuel Macron heeft druk gezet op de hulp die de Europese Unie moet gaan bieden bij de economische wederopbouw na de coronacrisis. Hij vindt dat er in juli overeenstemming moet zijn over het herstelplan en de Europese meerjarenbegroting.

ANP/DPA/RTR
29 June 2020 20:27Gewijzigd op 16 November 2020 19:43
Macron en Merkel in het Oost-Duitse Meseberg. beeld EPA
Macron en Merkel in het Oost-Duitse Meseberg. beeld EPA

Dat zei Macron maandag na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Oost-Duitse Meseberg. „Dit is onze hoogste prioriteit. Wachten zal de zaken niet gemakkelijker maken”.

Macron en Merkel stelden in mei een hulpfonds van 500 miljard euro voor om de Europese economie uit het dal te trekken. Frankrijk, dat zwaar is getroffen door de corona-epidemie, verwacht volgens Franse politieke kringen 30 tot 40 miljard te krijgen uit het beschikbare budget. Veel geld uit het fonds moet in de vorm van giften naar de zwaarst getroffen landen gaan, maar dat zien niet alle lidstaten zitten.

Merkel hoopt dat de leiders van de EU tijdens de komende top over de nieuwe begroting en het coronaherstelfonds (17/18 juli) tot een akkoord komen. „Er moeten nog ontelbare gesprekken worden gevoerd”, schetste ze de situatie. „We hopen dat we een oplossing kunnen vinden, ook al is er een lange weg te gaan”.

Nederland is een van de vier ‘zuinige’ dan wel ‘gierige’ dwarsliggers in de EU. Zij willen geen opbouw van een gezamenlijke schuldenberg voor het herstelplan of een substantiële verhoging van de EU-begroting.

De Duitse bondskanselier benadrukte dat de eensgezindheid van Frankrijk en Duitsland, dat 1 juli het voorzitterschap van de EU overneemt, een sleutel is tot een Europese oplossing voor het pakket herstelmaatregelen. „Als Duitsland en Frankrijk het eens zijn, is niet Europa het eens. Maar als Duitsland en Frankrijk het oneens zijn, dan is het met de Europese eensgezindheid niet best gesteld”.

Merkel beseft dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Ze denkt dat Berlijn en Parijs in de discussies over de wederopbouw na corona een belangrijke rol kunnen spelen die duidelijk maakt dat „Europa onze toekomst is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer