Van de hoofdredactie: week van de Schepping

Zo’n grote foto in RD woensdag, van twintig ijsberen die rondscharrelen op een vuilnisbelt op de Russische eilandengroep Nova Zembla, dat zet je toch aan het denken? De noodtoestand werd er afgekondigd: militairen bewaken burgers vanwege de invasie van ijsberen. Die kunnen steeds moeilijker voedsel vinden omdat het ijs onder hun poten wegsmelt. Oorzaak: de aarde warmt op en de hoeveelheid zee-ijs neemt af.

9 March 2019 08:31Gewijzigd op 16 November 2020 15:28
IJsberen in het Noordpoolgebied zijn in de buurt van het Russische Beloesja Goeba op zoek naar voedselresten. In het gebied is de noodtoestand uitgeroepen nadat tientallen beren huizen en overheidsgebouwen zijn binnengedrongen. beeld AFP
IJsberen in het Noordpoolgebied zijn in de buurt van het Russische Beloesja Goeba op zoek naar voedselresten. In het gebied is de noodtoestand uitgeroepen nadat tientallen beren huizen en overheidsgebouwen zijn binnengedrongen. beeld AFP

Maar kloppen die alarmerende berichten wel? Zo’n foto liegt niet, maar deugt het verhaal erbij? Deze ijsberen zien er helemaal niet ondervoed uit. En er ligt op dit moment volop ijs rond Nova Zembla. En dat die beren rondscharrelen bij etensresten, is dat nu zo bijzonder?

Het is de taak van journalisten om zulke vragen te beantwoorden. Immers, foto’s kunnen wel degelijk liegen. Twee fotografen van SeaLegacy maakten in 2017 opnames van een uitgehongerde ijsbeer die amper z’n poten meer kon optillen. De foto’s kregen wereldwijd aandacht met de mededeling dat dit „het gezicht van de klimaatverandering” was. De fotografen verzwegen echter dat het om een doodziek dier ging.

Op Nova Zembla speelt klimaatverandering zeker een rol bij het gedrag van de ijsberen, menen journalisten die dat hebben onderzocht. Maar het geharrewar over zo’n foto geeft aan hoe beladen de discussie is rond het klimaat. Er zijn dan ook grote belangen mee gemoeid: de beschermde status van de ijsbeer blokkeert de olie- en gaswinning in grote delen van de poolzone.

Dat de redactie zo’n foto uitkiest, is niet zonder reden. Je wilt de lezer met de neus op de feiten drukken. Daar doen we volgende week nog een schepje bovenop. Evenals vorig jaar vragen we een week lang uw aandacht voor een belangrijk onderwerp: de zorg voor onze schepping. Gedurende deze Week van de Schepping kiezen we elke dag een voorpagina die u daaraan herinnert.

Dit keer is het thema: biodiversiteit. Dat is de enorme variatie aan levensvormen die God geschapen heeft, van de bacterie tot de blauwe vinvis, van een microscopisch kleine schimmel tot de 83 meter hoge mammoetboom. Dat ecosysteem staat onder druk, mede door opwarming van de aarde.

De biodiversiteit neemt af en daar willen we u volgende week meer over vertellen. En op maandag niet alleen in het RD, maar ook op de debatavond in Gouda, met minister Schouten van Landbouw. Geen kaartje? Kijk dan mee op rd.nl/weekvandeschepping.

Steef de Bruijn

Reageren? hoofdredactie@rd.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer