Buitenland

Internationale kritiek op cyberspionage China

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk roepen China ter verantwoording over economische spionage via internet. Hackersgroep APT10 zou in samenwerking met de Chinese autoriteiten tal van bedrijven en overheidsdiensten in andere landen hebben gehackt.

ANP/RTR
20 December 2018 16:27Gewijzigd op 16 November 2020 14:55

De VS vervolgen twee vermeende Chinese leden van APT10 bij verstek voor hackerspraktijken. Hun groep zou informatie hebben gestolen van bedrijven uit allerlei sectoren, zoals biotechnologie en telecommunicatie. De hackers hadden het volgens de tenlastelegging ook voorzien op ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse marine, waar ze gegevens van 100.000 medewerkers bemachtigden.

„Het is wrang dat Amerikaanse bedrijven en overheidsdiensten jarenlang onderzoek deden en forse bedragen investeerden om hun intellectuele eigendommen te ontwikkelen, waarna de beschuldigden het doodleuk stalen en het gratis in handen kregen”, zei een federale aanklager op een persconferentie in Manhattan.

De vermeende economische spionage is de Amerikaanse overheid een doorn in het oog. „Het doel van China, simpel gezegd, is de VS vervangen als de leidende supermacht in de wereld”, zei FBI-directeur Christopher Wray op een persconferentie. „En ze hanteren illegale methoden om dat te bereiken.”

De kritiek op de cyberpraktijken van de Chinese overheid kunnen de relatie tussen Peking en Washington verder onder druk zetten. Die raakte eerder al bekoeld door de handelsoorlog tussen de landen en de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada.

Ook de Britten traden naar buiten met kritiek op Peking. Londen beschuldigt APT10 van „een kwaadaardige cybercampagne” om toegang te krijgen tot gevoelige commerciële informatie in Europa, Azië en de VS. Daar zou ook het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid bij betrokken zijn.

Londen en Washington benadrukken dat digitale economische spionage strijdig is met afspraken die in 2015 zijn gemaakt met China. De Amerikaanse ministers Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) en Kirstjen Nielsen (Binnenlandse Veiligheid) roepen Peking in een gezamenlijke verklaring op woord te houden en zich verantwoordelijk te gedragen in cyberspace.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer