Landmeetkundige schatgraver

Met de nieuwste digitale technieken informatie boven water halen en inzichtelijk maken. Dat is wat adviseur geo-informatie, Joop Voortman, in Rijssen doet. „Door verhalen vergroot je het historisch inzicht, het begrip én de waardering voor de stad.”

tekst en beeld Gerrit Dannenberg
16 November 2018 13:45Gewijzigd op 16 November 2020 14:39

Voordat hij gemeenteambtenaar werd, studeerde Joop Voortman landmeetkunde, maar zijn belangstelling voor het verleden is was al vroeg gewekt. „Dat gebeurde op de basisschool door meester Baan. Hij kon zó vertellen dat je nieuwsgierig werd naar meer”, zegt Voortman. „En dat is bij het volwassen worden alleen maar meer geworden. Het grote voordeel is dat ik daar bij mijn werk overdag volop gebruik van kan maken.”

Binnen het gemeentelijk apparaat kreeg hij volop kansen om zich met digitale kennis en technieken uit te leven op ruimtelijke ordening. Een aantal jaar geleden bracht hij met zijn collega’s de buitengebieden zodanig in kaart dat aanpassen van bestemmingsplannen nu veel eenvoudiger is. „We spreken nu van omgevingsvergunning”, zegt Voortman. „Als mensen in het buitengebied willen bouwen of verbouwen, dan kwam er altijd een hele papierwinkel aan te pas om dat allemaal rond te krijgen. Dat is nu een stuk eenvoudiger geworden.”

Ook andere gemeenten raakten geïnteresseerd in de nieuwe aanpak van de Rijssense ambtenaren.

Onlangs presenteerde Voortman nog zijn superpraktische Bedrijvenatlas. „Een interactieve kaart, die heel gemakkelijk te benaderen is. Als een ondernemer een kavel of bedrijfspand zoekt, kan dat nu heel gemakkelijk,” legt hij uit. „Op de website van de gemeente zit je via de knop “Ondernemen” direct in de kaart. Je ziet dan de meest actuele gegevens over kavels, huurpanden, maar ook de locaties waar kavels worden uitgegeven. Klik je de kavel aan, dan zie je meteen de oppervlakte, welke bedrijven er in de buurt zitten en waar je rekening mee moet houden. Allemaal gegevens waar je vroeger niet snel achter was, maar die nu in een mum van tijd op het scherm verschijnen.”

Voor de gemeente is de Bedrijvenatlas een uiterst praktisch instrument om de hoogte van de onroerende zaakbelasting vast te stellen.

Voortmans deskundigheid én hart voor het verleden van Rijssen bleef ook buiten het gemeentehuis niet onopgemerkt. Inmiddels heeft hij het archief van de monumentale hervormde Schildkerk onder zijn hoede. Al verschillende wetenswaardigheden en historische verbanden zijn door hem met behulp van digitale kaarten boven water gehaald. Hij publiceert daar ook over, onder andere in het historisch kwartaalblad van het Rijssens Museum.

Onlangs slaagde de stichting Historisch Oarfgood Riessen (HOR) erin hem in te lijven. HOR is een club schrijvers die de Historische Canon van Rijssen opstelde en de geschiedenis van Rijssen beschrijft.

Stadswandelingen

Joop Voortman houdt ook zijn collega’s bij gemeente in beweging. Hij maakte stadswandelingen die ze in de middagpauze kunnen maken. „Vaak lopen ze toch al even een ommetje en wat is er dan mooier om langs historische gebouwen en plaatsen te lopen en daar een mooi verhaal bij te vertellen.”

De historische stadswandelingen vielen dermate in de smaak dat Voortman al vele malen met zijn collega’s door verschillende delen van Rijssen is gewandeld. „Door de verhalen vergroot je het historisch inzicht, het begrip én de waardering voor de stad.”

Ook het Rijssens Museum zag hoeveel belangstelling er voor Vortmans activiteiten was. Inmiddels heeft hij al verschillende stadswandelingen voor het museum gehouden. „We moesten meerdere data inplannen, omdat anders de groepen te groot werden,” zegt Voortman.

Het Rijssens Museum heeft intussen een Stadsgidsengilde in het leven geroepen en daarop wordt vaak een beroep gedaan. „Het is mooi om dingen te vertellen, zeker als mensen dan zeggen: ‘Ik woon al mijn hele leven in Rijssen, maar ik heb dat nooit geweten’.”

Joop Voortman zit nog boordevol plannen. „Ik ga periodiek collega’s uitnodigen voor een historisch middagintermezzo. De eerste is in december. Dan brengen we een bezoekje aan de rooms-katholieke Dionysiuskerk. Maar er zijn nog heel veel andere thema’s te bedenken, zoals de oude begraafplaats aan de Lentfersweg, het Parkgebouw, de Pelmolen of de Van de Heel-kunstcollectie in het Rijssens Museum. Of een wandeling langs de Regge. Ik denk maar zo: als Mozes niet naar de berg komt, brengen we de berg naar Mozes, want juist voor gemeentehuispersoneel is het goed om kennis te nemen van de stadshistorie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer