Graafland: CU zet haar geloofwaardigheid op ’t spel
De ChristenUnie zet haar geloofwaardigheid op het spel door in te stemmen met het afschaffen van de dividendbelasting.
Dat schrijft Johan Graafland, hoogleraar economie, onderneming en ethiek aan Tilburg University, vrijdag in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad. Volgens hem „stevent de ChristenUnie af op een groot debacle” door „ondanks mooie woorden over het bijsturen van de neoliberale agenda, als puntje bij paaltje komt, toch die neoliberale agenda te volgen.”
Verder laat de partij volgens de wetenschapper, tevens columnist in het Reformatorisch Dagblad, „politiek sjoemelen met de waarheid ongestraft passeren.” Het afschaffen van de dividendtaks heeft immers „een duistere voorgeschiedenis, waarin diverse bewindslieden een loopje met de waarheid namen.”
Het stoort Graafland vooral „dat zelfs CU-bewindslieden nu het verhaal dat afschaffing van de dividendbelasting van groot belang is voor de werkgelegenheid in Nederland, gaan verdedigen. Zij hebben blijkbaar geen boodschap aan wetenschappelijk onderzoek.”
Hij betreurt het dat het de partij „aan politieke moed ontbreekt om het kabinet de voet dwars te zetten” en eindigt met het advies aan de ChristenUnie om zich „niet op sleeptouw te laten nemen door de neoliberale agenda van het internationale bedrijfsleven en zijn politieke medestanders.”
Winkels de dupe
Vier belangenverenigingen stellen vrijdag dat speciaalzaken in groente en fruit, bloemen en planten, vis en etenswaren en drank de dupe worden van de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Zij betalen naar eigen zeggen de rekening. „Door deze maatregel gaat in ieder geval de btw op primaire levensbehoeften van 6 naar 9 procent.” Veel van de spullen die deze winkels verkopen, vallen onder dat lage btw-tarief.
De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel, AGF Detailhandel Nederland, Vereniging Bloemist Winkeliers en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten verwachten dat consumenten minder gaan uitgeven bij kleine winkeliers. De klanten moeten immers meer gaan betalen voor hun boodschappen. De organisaties wijzen erop dat slechts enkele grote bedrijven zullen profiteren. Bovendien staat de maatregel haaks op het stimuleren van gezonde voeding. Gezonde producten worden namelijk extra belast, stellen de vier belangenverenigingen.