Binnenland

Hunebed is een monument, geen speelplaats

Een hunebed is een grafmonument dat respect verdient. Je klimt er dus niet op. Dat is de boodschap van het Hunebedcentrum en Het Drents Landschap, die zondag samen een waarschuwingsbord plaatsten.

Redactie regio
10 August 2018 10:59Gewijzigd op 16 November 2020 13:54

De organisaties beginnen een campagne om het gebruik van het hunebed als speelplaats tegen te gaan. „We gaan er geen hek omheen zetten of een touw omheen spannen, maar we gaan wel maatregelen nemen om het beklimmen tegen te gaan”, zegt Pauline Zomer van stichting Het Drents Landschap.

In de provincie Drenthe zijn 52 hunebedden te vinden. Het zijn prehistorische grafkamers, opgebouwd uit zwerfkeien die in de ijstijd vanuit het hoge noorden met ijsmassa’s naar onze streken zijn meegevoerd.

Het grootste hunebed ligt in Borger op het terrein van het Hunebedcentrum. Het is bijna 23 meter lang en het enige waar menselijke resten zijn gevonden. „Aan de ene kant vertellen wij aan bezoekers dat het een monument is waar je respectvol mee omgaat. Vervolgens klimmen ze er overheen. Dat geeft een vreemd beeld”, zegt Zomer.

Hunebed Highway

De bewustwordingscampagne begint bij het grote monument in Borger. Er komen twee borden te staan. Het ene geeft met symbolen aan dat het beklimmen niet is toegestaan, op het andere bord staan huisregels die hetzelfde vertellen maar dan in woorden. Volgens de twee organisaties zijn de klauterpartijen niet alleen gevaarlijk, ze leveren ook schade op aan de keien. „Schoenen schuren over de stenen”, zegt Zomer. Mochten de maatregelen effect hebben, dan zullen de borden ook bij andere hunebedden in Drenthe worden geplaatst.

Vorige maand werd de N34 die dwars door Drenthe loopt omgedoopt tot Hunebed Highway. Met die naam wil de provincie meer toeristen trekken, aldus het provinciebestuur. „Er is heel veel historie en moois te zien langs die weg”, zei gedeputeerde Henk Brink. De naam is een knipoog naar Route 66, de historische Amerikaanse weg. „Veel mensen kennen ook de Route Napoléon in Zuid-Frankrijk. Zo willen wij dat mensen zich deze weg ook blijven herinneren. Het bekt ook lekker”, zei Brink. „Zie het als een publiekstrekker van alle moois wat hier te zien is.” Brink doelt daarmee niet alleen op de hunebedden, waarvan er 47 langs de Hunebed Highway liggen. „We hebben ook prachtige dorpen, natuur en landschappen. Die willen we meer onder de aandacht brengen.”

Hunebedden of dolmen zijn resten van prehistorische grafkamers. Ze zijn echter niet te beschouwen als graven in de gewone betekenis, maar eerder als knekelhuizen, ruimtes om menselijke resten in op te bergen. Daarnaast is niet met zekerheid te zeggen dat grafsignalisatie de oorspronkelijke functie van al deze bouwwerken is geweest. Er zijn dolmen die waarschijnlijk enkel als heiligdom dienstdeden. In Nederland komen ze vooral in Drenthe voor, met name op de Hondsrug. In de hunebedden in Drenthe zijn kralen van git gevonden. Ook werd bijvoorbeeld barnsteen aangetroffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer