Tegenstanders vuurwerk houden hoop op verbod
Het kabinet is tegen een landelijk vuurwerkverbod voor consumenten. De tegenstanders van vuurwerk zijn teleurgesteld, maar zien nog wel een lichtpuntje.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) presenteerde in december vorig jaar een explosief rapport, met als meest ingrijpende voorstel: verbied consumenten rond de jaarwisseling knalvuurwerk en vuurpijlen af te schieten. De OVV onderzocht de oorzaken van de extreme overlast rond oud en nieuw. Jaarlijks raken tientallen mensen gewond. Gemiddeld valt er ieder jaar een dode.
Ook de politie sloot zich bij de aanbeveling van de OVV aan. Alle reden dus om eens kritisch te kijken naar deze jaarlijkse traditie. Het kabinet beloofde eind vorig jaar met een reactie te komen.
Maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Velhoven van Infrastructuur en Waterstaat brachten in maart meerdere opties in kaart. Het meest haalbare plan was volgens hen een verbod op rotjes en de verplichting om bij vuurpijlen stabiele afschietbuizen en veiligheidsbrillen te verkopen. Maar de VVD liet dit plan klappen: De partij zei niet te zullen instemmen met een vuurwerkverbod. Het CDA sloot zich daarbij aan.
Wie het besluit van vrijdag bestudeert, ziet dat VVD en CDA hun zin krijgen. Er komt geen vuurwerkverbod. Vanaf de komende jaarwisseling stelt de regering wel extra eisen aan de verkoop en het afsteken van vuurpijlen, zodat ze niet zo makkelijk de verkeerde kant op schieten bij het afsteken. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 wordt het verkopers van consumentenvuurwerk bovendien verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten te verstrekken.
Om agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden beter te beschermen werkt minister Grapperhaus aan een aparte wetsbepaling, die regelt dat niet alleen agressie tegen, maar ook het hinderen van hulpverleners leidt tot strafverzwaring.
De politie reageert teleurgesteld op het besluit. Volgens Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren, laat de politiek met het OVV-rapport „dé kans” om maatregelen te nemen tegen de vuurwerkoverlast schieten. Ook de burgemeesters van de vier grote steden zijn niet blij.
De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer steunen het kabinetbesluit wel. D66 ziet graag dat gemeenten de vrijheid krijgen een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen op hun grondgebied. Nu mogen ze alleen vuurwerkvrije zones aanwijzen.
De kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, pleit al jaren voor een vuurwerkverbod. En dat blijft de partij doen, want in het regeerakkoord is er niets over afgesproken. De CU hoopt dat het maatschappelijk en politiek debat doorgaat. In de Kamer krijgt de partij steun van enkele kleine fracties. De CU kan zich, net als de andere tegenstanders, vastgrijpen aan de strohalm die het kabinet in de brief biedt: „Een verdergaande maatregel als een verbod zal het kabinet pas overwegen als deze maatregelen (die vrijdag zijn afgekondigd, red.) niet werken.”