Buitenland

Parijs 1968: een nieuwe revolutie

Hoe wordt een revolutie geboren? In het Parijs van mei 1968 begon die met een groot aanbod aan jonge mensen. Na de Tweede Wereldoorlog waren er zo veel kinderen geboren dat de universiteiten die eind jaren zestig niet meer konden bergen.

26 May 2018 18:53Gewijzigd op 16 November 2020 13:22
Blokkade op de boulevard.  beeld AFP
Blokkade op de boulevard.  beeld AFP

Maar daar bleef het niet bij. De jongemannen verlangden toegang tot de flats van hun vrouwelijke medestudenten. Volgens het vertrouwde Franse fatsoen kon dit niet. Maar de studenten eisten het. Want de seksuele moraal was hard bezig te veranderen. De studenten waren niet meer van het burgermansfatsoen.

In mei 1968 kwam Frankrijk tot stilstand. De arbeiders sloten zich aan bij de studenten en legden het werk neer. In de boekjes staat dat het de grootste staking uit de geschiedenis van het land is geworden. Op den duur was zelfs de benzinepomp dagenlang dicht.

In veel landen waren jongeren onrustig. Het protest hing in de lucht, zo heet dat dan. Overal legden de studenten hun eigen accenten.

Parijs leverde de ‘mooiste’ foto’s op van brandende auto’s en schreeuwende jongeren. Maar strikt genomen kwam Parijs achteraan. In Amsterdam, Berlijn en Frankfurt was het allemaal al lang achter de rug. In Londen gebeurde nauwelijks iets. En wat er in Praag aan de hand was, ging over iets anders.

En toch draaide het allemaal om hetzelfde. De jaren zestig hebben de wereld onherkenbaar veranderd. Het werd nooit meer zoals het was.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer