Binnenland

„Het Oxfam-schandaal schudt ons wakker”

Oxfam maakte zich in Haïti en Tsjaad schuldig aan ernstig seksueel misbruik. Diverse christelijke hulporganisaties kijken naar aanleiding hiervan kritisch naar hun gedragscodes.

Remco van Mulligen, ND
23 February 2018 16:05Gewijzigd op 16 November 2020 12:41
Oxfam. beeld EPA, Andy Rain
Oxfam. beeld EPA, Andy Rain

„Uiteraard zet deze verdrietige gebeurtenis ons weer op scherp. Maar we hebben onze procedures op zich al goed op orde en stellen die bij waar nodig.” Dat vertelt Rina Molenaar, lid van de Raad van Bestuur van hulporganisatie Woord en Daad. De berichten over wangedrag van medewerkers van Oxfam vindt ze „verschrikkelijk.” Medewerkers van de organisatie hebben zich schuldig gemaakt aan ernstig kindermisbruik en andere seksuele uitspattingen.

Naar aanleiding hiervan kijken grote hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en Save the Children kritisch naar zichzelf. Ook christelijke organisaties zijn extra alert, zo blijkt uit een rondgang.

Een belangrijke rol bij het ontdekken van misstanden is weggelegd voor klokkenluiders. De organisatie Tear verbetert daarom met spoed haar klokkenluidersregeling, meldt woordvoerster Suzanna Blackmore. Tear zendt zelf geen mensen uit, maar medewerkers bezoeken wel partnerorganisaties.

„We leggen nu inderdaad extra nadruk op onze gedragscodes en de regeling voor klokkenluiders”, bevestigt ook Joffrey Vermeule van ZOA. Deze organisatie was al bezig de gedragsnormen te herschrijven voordat de seksschandalen op Haïti naar buiten kwamen.

ICCO laat al haar personeel een zestal gedragscodes ondertekenen. „Naar aanleiding van de berichten over Oxfam hebben we bij ons personeel aandacht gevraagd voor de waarden waarvoor wij staan”, meldt woordvoerster Barbara Bosma.

Willem Jan van der Ven van World Servants erkent de risico’s die horen bij het werken voor een hulporganisatie. „Zonder goed te praten wat er is gebeurd: deze mensen werken onder omstandigheden waarvan je morele kompas overstuur raakt.”

Worls Servants licht de gedragscodes nog eens door, ook al zijn die volgens Van der Ven al goed: „Het schandaal schudt ons als organisatie toch weer wakker.”

Ook Verre Naasten vreest niet voor misstanden als bij Oxfam. Wel erkent de organisatie dat ook haar werk niet zonder risico’s is. „Als wij mensen op reis sturen, zijn ze weg uit hun omgeving met de checks and balances die daarbij horen”, licht woordvoerder Janneke de Vries toe.

Alleen Woord en Daad zegt dat het één keer te maken heeft gehad met verkeerd gedrag. „Bij een van onze partnerorganisaties”, vertelt Molenaar. „We hebben de relatie met hen verbroken en direct onze sponsoren ingelicht. Het helpt om direct eerlijk en transparant te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer