„Ongelovigen en agnosten steeds meer vervolgd”
Atheïsten, humanisten, agnosten en vrijdenkers worden steeds feller gediscrimineerd, vervolgd of zelfs gedood. In 59 landen is religiekritiek strafbaar en in 13 landen kunnen afvalligen de doodstraf krijgen. Dat blijkt uit het Freedom of Thought Report 2017 dat dinsdag verscheen.
In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen „ernstig” of „zwaar” geschonden, zo stelt het rapport. Er is naar vier gebieden gekeken: overheid en wetgeving, onderwijs en kinderrechten, familie en gemeenschap, en vrijheid van expressie.
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, stelt in een reactie op het rapport dat godslastering in 59 landen strafbaar is, waarvan ten minste 36 landen „actief straffen.” Zo kreeg Taimoor Raza dit jaar de doodstraf in Pakistan vanwege godslastering in een Facebookbericht. In 22 landen is „afvalligheid” –veelal het verlaten van de islam– verboden. In dertien –vooral strengislamitische– landen riskeren ongelovigen zelfs de doodstraf, op basis van een wettelijk verbod op afvalligheid of godslastering. Zogenaamde „afvalligen” lijden ook onder sociale uitsluiting en geweld. In veel islamitische landen kunnen ze niet trouwen en worden ze zelfs uit de ouderlijke macht gezet.
Er zijn ook regelmatig medeburgers die gewelddadig zijn richting afvalligen, of daartoe worden aangezet, aldus het rapport. „In Maleisië riep onlangs nog een minister op tot een heksenjacht op afvallige moslims. Ongelovigen in deze landen hebben twee opties: je wordt onzichtbaar of je bent doelwit.”
Europa
De internationale humanistische koepel IHEU, waarvan het Humanistisch Verbond oprichter en prominent lid is, presenteert het rapport donderdag aan het Europees Parlement en aan EEAS, de diplomatieke dienst van de EU in Brussel. Op 7 december overhandigen Van der Ham en IHEU-bestuurslid Rein Zunderdorp het rapport aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en vervolgens aan de Tweede Kamer Commissie voor Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.
„De Nederlandse regering moet zich, als vertegenwoordiger van een van de meest seculiere landen ter wereld, nadrukkelijk inzetten voor de vrijheid van levensovertuiging van gelovigen én niet-gelovigen”, vindt Van der Ham. „In het regeerakkoord staan wel de bescherming van vervolgde christenen en LGTBI (onder anderen transgenders, red.) op de agenda, maar niet van kwetsbare bedreigde ongelovigen. Vorige week is er ook een voorstel ingediend om hun asielaanvragen beter te beoordelen. Uit het Freedom of Thought Report blijkt dat niet-gelovigen in hetzelfde rijtje thuishoren en steun van dit kabinet verdienen. Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet.”
Het voorwoord van het rapport schreef Ensaf Badawi. Haar man ,de Saudische liberale blogger Raif Badawi, kreeg in 2015 een straf van tien jaar cel, duizend stokslagen en een geldboete. Zij schrijft dat hij in feite schreef over politiek en maatschappij, maar werd opgepakt voor het „beledigen van de islam” en afvalligheid.
Top zeven
In zeven landen werden ongelovigen in 2017 daadwerkelijk vervolgd: India, Maleisië, de Maldiven, Mauritanië, Pakistan, Saudi-Arabië en Sudan.