Politiek

CU en SGP: Schep banen voor jonge Afrikanen

Scholing en banen voor jongeren in Afrika: daar zou het kabinet meer in moeten investeren, vinden CU en SGP.

Redactie politiek
22 November 2017 10:45Gewijzigd op 16 November 2020 12:01
Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). beeld EPA, Olivier Hoslet
Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). beeld EPA, Olivier Hoslet

Dat past heel goed in het streven van het nieuwe kabinet om de oorzaken van migratie aan te pakken, betoogden beide partijen woensdag tijdens het Kamerdebat over de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Minister Kaag (Buitenlandse Handel) maakte vorige week vrijdag bekend dat ze voor 2018 extra geld beschikbaar stelt. Voor noodhulp maakt ze 140 miljoen euro extra vrij. En voor meer structurele opvang van vluchtelingen in de regio nog eens 50 miljoen.

„Dat is hard nodig om de omstandigheden te verbeteren voor vluchtelingen en om perspectief te kunnen geven”, aldus CU-Kamerlid Voordewind tijdens het debat.

Hij stelde dat het kabinet meer geld investeert in Ontwikkelingssamenwerking. „Na jaren van bezuinigen is de trend gekeerd. We gaan investeren in het tegengaan van extreme armoede, in noodhulp en menswaardige opvang in de regio, het beschermen van kinderrechten en het opvangen van de schokken van klimaatverandering.” Voordewind noemde dat „terechte prioriteiten.”

De Volkskrant becijferde woensdag dat er in 2018 fors minder geld voor Ontwikkelingssamenwerking bij komt dan het kabinet beweert: geen 210 miljoen euro, maar iets meer dan 100 miljoen.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf wees er tijdens het debat op dat het budget voor Ontwikkelingssamenwerking als percentage van het bruto binnenlands product op langere termijn zelfs daalt. Hij riep het kabinet op om investeren in ontwikkelingslanden fiscaal te stimuleren. „Denk aan een ruimere belastingaftrek of aan verbeterde toegang tot financiering voor ondernemers die in ontwikkelingslanden zaken willen doen.”

De SGP’er betoogde verder dat Nederland „meer kan en moet doen om onze landbouwkennis en -kunde internationaal aan de man te brengen.” Hij ziet „enorme kansen” voor de landbouwsector om bij te dragen aan de versterking van voedselsystemen in ontwikkelingslanden. Dijkgraaf wil van het kabinet horen hoe dat concreet vorm kan krijgen.

Hij kaartte daarnaast de „wrede praktijken” aan in landen zoals China, India en Albanië, waar veel ongeboren en pasgeboren meisjesbaby’s worden gedood. „Wil het kabinet blijven opkomen voor deze kwetsbare kinderen?”

CU’er Voordewind wees minister Kaag erop dat „vooral de allerarmsten” de rekening betalen van de wereldwijde klimaatverandering. „We moeten kwetsbare landen weerbaar maken tegen overstromingen, droogte en voedseltekorten”, zei hij. „Dat kan onder meer door te investeren in ecosystemen, in bomen, moerasgebieden, bodemvruchtbaarheid en voedselzekerheid.”

VVD-Kamerlid Becker stelde dat Kaag meer moet doen om buitenlandse handel van Nederlandse bedrijven te stimuleren. En dan vooral de handel van midden- en kleinbedrijven.

„Van iedere euro wordt 32 cent door handel verdiend”, lichtte Becker woensdagmorgen toe in het AD. „Maar dat is ons niet komen aanwaaien. We moeten eraan blijven werken. Kaag heeft het over wat de wereld verdient. Ik wil ook weten wat Nederland in de wereld verdient.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer