Digitale trends en de rentree van analoog
Het is een hele kunst om de digitale ontwikkelingen bij te benen. En soms kan het geen kwaad om een stapje terug te doen – of is het vooruit? Voor de jongste generatie is het analoge soms juist nieuw en verfrissend. Een overzicht van actuele trends.
Realtime locatie op WhatsApp
Realtime je locatie delen met contactpersonen via WhatsApp. Het kan binnenkort. Je kunt daarbij zelf aangeven hoelang iemand kan meekijken met je locatie. De nieuwe functie gaat zowel in een-op-een-gesprekken als in groepsgesprekken werken.
WhatsApp belooft dat het zelf niet kan meekijken met de locatie: de informatie wordt –net als gewone WhatsApp-berichten– versleuteld met zogenaamde end-to-end-encryptie.
SOS-functie
Apples iPhones met de nieuwste software hebben een SOS-functie; Samsung-toestellen hadden de optie al langer. Met de SOS-functie kun je in geval van nood snel een familielid, een vriend of de hulpdiensten inschakelen. De iPhone belt dat nummer als je vijf keer achter elkaar op de aan-uitknop drukt. Bij de Samsung werkt de functie na drie keer drukken. Dat toestel kan ook meteen je locatie, een foto of een geluidsopname meesturen.
Twitter wordt strenger
Schelden en bedreigen: het vormt een groot probleem voor Twitter. Gebruikers haken om die reden af en adverteerders worden afgeschrikt. De internetdienst heeft daarom strengere gedragsregels afgekondigd.
Twitter wil mensen beschermen van wie, onwetend of ongewenst, naaktfoto’s worden verspreid, of die het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie. Het bedrijf belooft dat het elk account onmiddellijk en blijvend zal verwijderen dat dergelijke berichten deelt. Tot nu toe werden die accounts tijdelijk geblokkeerd.
Ook gaat het bedrijf actie ondernemen tegen haatsymbolen en tegen tweets die geweld verheerlijken of vergoeilijken.
Polaroid weer populair
De polaroidcamera is terug. Het bedrijf achter de camera’s die meteen een geprinte foto opleveren, ging in 2008 failliet. Maar een aantal Nederlandse ondernemers werkte aan een comeback van het iconische fototoestel. Sinds deze maand ligt de Polaroid One Step 2 in de winkel voor 119 euro.
Volgens Polaroid zijn vooral jongeren geïnteresseerd in analoge fotografie. „Het is iets wat ze niet kennen en wat een smartphone niet kan.”
Complimenten via een app
Krijgen we een nieuw, populair sociaal medium? Facebook denkt van wel. Nadat het eerder al het zeer populaire WhatsApp en Instagram overnam, kocht het deze maand de app To be honest (TBH). De app stelt vragen over de contactpersonen in TBH. Bijvoorbeeld wie van je vrienden de leukste lach heeft. Of met wie je het liefst naar een feestje gaat. Kies je Anne? Dan krijgt Anne een seintje dat een van haar vrienden het liefst met haar naar een feestje gaat.
De complimentjes-app is nog niet in Nederland beschikbaar.
Medicijnen per drone
Google test de bezorging van medicijnen en maaltijden per drone. Het onderzoekslaboratorium van de internetgigant heeft de bezorgtak de naam Project Wing gegeven.
Sinds deze maand wordt samengewerkt met de restaurantketen Guzman y Gomez en de apotheker Chemist Warehouse. Op het Australische platteland, waar het vaak ver rijden is naar een apotheek of supermarkt, bezorgen drones pakketjes in de tuin van klanten.
Dag acceptgiro
Online betalen wordt nog eenvoudiger met de QR-code, oftewel ”quick response”-code: een uit zwarte en witte blokjes opgebouwde code die met een smartphone kan worden gescand. Voorheen moest je bij een onlinetransactie je niet al te simpele wachtwoord paraat hebben, anders gaf de bank geen sjoege. Nu volstaat het om met de telefoon een QR-code te scannen. Banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank werken hiervoor samen met onlinebetaalsysteem iDEAL. Naar verwachting hebben alle grote banken voor het eind van dit jaar deze functionaliteit ingebouwd in hun apps voor mobiel bankieren.
Kritisch technologiegebruik
Google, Facebook, LinkedIn: prachtig allemaal, maar als we niet uitkijken leveren we ons uit aan monopolisten die ons van haver tot gort kennen. Het kan geen kwaad eens om te zien naar alternatieven. Onder het motto ”Neem je privacy terug!” belooft zoekmachine DuckDuckGo gebruikers niet te volgen en nooit persoonlijke gegevens te bewaren. „We achtervolgen je niet met advertenties.” Google heeft de bui zien hangen en attendeerde het publiek recentelijk op zijn privacyinstellingen. Nog een probaat middel om te voorkomen dat je op de voet gevolgd wordt: verwijder de Facebook-app van je telefoon.
Betaald parkeren
In veel binnensteden is er voor de automobilist geen ontkomen aan: parkeergeld betalen. Dat kan per app, wat een wandeling naar de parkeerautomaat scheelt. Bekende diensten zijn Parkmobile, Yellowbrick en ANWB Parkeren. In de app houd je de parkeertijd bij –”start” en ”stop”–, waarna betaling plaatsvindt via automatische incasso. Bij Parkmobile zijn 185 steden in Nederland en België aangesloten. Met de apps van Yellowbrick en de ANWB, die samenwerken, kan men in 160 plaatsen in Nederland terecht. Er is verschil in inschrijfkosten en starttarieven, alsook in klanttevredenheid. Parkmobile scoort op de meeste vergelijkingssites iets hoger. De bekende oproep uit de trein is ook hier op zijn plaats: vergeet niet uit te checken. Anders kan het parkeren in de papieren lopen.